Controlarea si gestionarea emotiilor

Intelegerea felului in care ne gestionam anxietatea este un pas esential in transformarea unui sentiment neplacut intr-o puternica unealta a schimbarii. O strategie de a face fata emotiei este incercarea disperata de a controla totul, dar aceasta nu este niciodata o solutie satisfacatoare.
Structura noastra interioara de credinte si increderea in sine vor juca si ele un rol important. Daca nu credem ca avem resursele necesare sau suntem de parere ca nu meritam rezultatul pozitiv pe care ni-l dorim, vom tinde spre capatul dinspre frica al anxietatii, vom deveni repetitivi si, in ultima instanta, neputinciosi.

Un exemplu in acest sens ar putea fi un chelner care incearca cu disperare sa faca pe plac unor oaspeti importanti, le ia cu grija comanda, dar o uita inainte de a ajunge la usa bucatariei.

Anxietatea ii inghite toata energia si capacitatea de a-si face meseria.
Este fortat sa se intoarca la masa si sa mai ceara comanda o data si inca o data.

Inspaimantat de perspectiva ca ar putea sa-i dezamageasca pe acesti musafiri, anxietatea duce exact la rezultatul de care se teme cel mai mult - umilinta esecului. Va putea reusi numai prin spargerea ciclului fricii si, paradoxal, permitandu-si sa esueze.

Mecanismele prin care facem fata situatiei pot deveni ritualuri. In acest sens un ritual reprezinta o actiune care este realizata deoarece a avut o data puterea de a usura o situatie dureroasa.

Un fumator poate spune ca fumeaza pentru ca asta il face sa fie mai putin anxios.
Dar, de fapt, nu fumatul il face sa fie mai putin anxios. Ei sunt dependenti de fumat, ceea ce-i face mai anxiosi, pentru ca orice lucru de care suntem dependenti poate fi retras.

Fosta carja se transforma in unealta care iti rupe piciorul iar si iar. Dependentele au cauze mai complexe decat anxietatea. Totusi intelegerea mecanismelor anxietatii ne poate ajuta in lupta cu schemele de comportament ale dependentei.

Aptitudinea de a tolera sentimentul de anxietate stresanta e foarte strans legata de problema controlului si a increderii. Cand suntem anxiosi, spunem de fapt: "Nu cunosc rezultatul acestei situatii si nici nu o pot controla.
Acest lucru ma sperie."

Urmatoarea intrebare este daca pot transforma anxietatea intr-o frica concreta, cu care sa pot lucra sau voi ramane intr-o stare de anxietate nedefinita si fara nume. Anxietatea vizeaza intotdeauna viitorul, este legata de ceea ce s-ar putea intampla.

Daca putem sa gasim frica ascunsa in spatele anxietatii noastre, atunci putem fie sa facem fata situatiei, fie sa ne impacam cu ea. Increderea ia locul anxietatii atunci cand credem ca putem rezolva orice problema ne va aparea in cale.

Ea se poate transforma in energie pe masura ce ne dezvoltam increderea in sine si in capacitatile noastre.
Putem beneficia sau nu de ajutorul familiei, al prietenilor si al colegilor, dar vom avea cu siguranta ajutorul familiei interioare.

Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
 
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lora pe 25 Nov 2008, 23:00
    Despre autocontrol

    De multe ori ne pierdem controlul in fata copiilor, oricit de mult am incerca sa pastram acel echilibrul, personalitatea difera la toata lumea, e foarte adevarat ca personalitatea sufera transformari atunci cand exista probleme in cuplu mai ales un divort, insa ca orice mama nu dorim alceva decat binele copiilor insa de foarte putine ori acestia sunt constienti de asta, si ajung sa te faca sa suferi mai mereu. Ce putem face atunci cand fapta a fost consumata si am ajuns la capatul puterilor luand o decizie nu chiar inteleapta de a lasa copilul sa plece acolo unde crede el ca e bine pentru el? Chiar daca atunci cind va da de greu s-ar putea intoarce insa daca e destul de incapatinat ar putea ajuge influentat sa decada mai rau.

    0
    0

  • mirela pe 7 Feb 2008, 10:34
    Buna

    Eu cred ca nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta si capacitatea de a lupta. Nu e o tragedie daca ai cazut, dar e o tragedie sa nu te mai poti ridica. Se spune ca fundul prapastii e cel mai minunat loc pt ca numai de acolo te poti indrepta iar spre lumina cu forta proaspete si cu hotarearea nestramutata de a reusi. Succes tuturor!

    0
    0

  • aiduta pe 3 Ian 2007, 20:12

    usor de zis greu de facut(sunt foarte emotiva si nu ma pot stapani in nici un fel )

    0
    0

  • licurici pe 31 Dec 2006, 14:16

    Eu am o mare problema cu increderea in mine.Acest fapt ma opreste de la multe activitati si ma face s cred k oricine altcineva este mai bun decit mine in unele situatii.

    0
    0

  • cristina barjovanu pe 12 Aug 2006, 12:23
    si eu am temeri care imi blocheaza activitatea

    de obicei cand sunt intr-o situatie dificila ma ingrozesc, nu stiu cum am sa o rezolv .Astept sa ma obisnuiesc cu noua situatie, apoi analizez posibilitatile de rezolvare a problemei si incep sa aplic din variantele gasite

    0
    0

  • angela pe 26 Feb 2006, 11:44
    buna

    si eu am avut probleme de anxietate,dar cu ajutorul medicamentelor,dar si al bunului meu prieten mi-am revenit.cereti ajutorul unui bun prieten,care va fii de acord sa va saculte.Pe mine ma ajutat

    0
    0

  • bianka pe 19 Ian 2006, 17:49
    buna

    da, intr-adevar anxietatea este un impediment in dezvoltarea socio-psihologica a individului

    0
    0

  • miha_mazilu pe 19 Ian 2006, 17:49
    referitor la anxietate

    vreau sa aflu mai multe date desppre acest subiect,care sunt cauzale aparitiei , cum poate fi tratata, daca se mosteneste

    0
    0

  • mialebadita pe 19 Ian 2006, 17:49
    autocontrol

    Am vazut ca ne putem bucura,sau mai bine zis ne putem sprijini,pe ajutorul celor din jur.Trainica este puterea de a ne ajuta noi.Aici e problema:cum ne putem ajuta,cum ne putem controla,cum putem face ca durerea sa nu se accentueze de frica de durere? Sa fiti sanatosi si sa auzim de bine.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod