Gelozia - acest flagel al iubirii

Deseori auzim in jurul nostru declaratii fierbinti de iubire care incep cu "nu pot trai fara tine". Mesajul lor ascuns iese intotdeauna la iveala, dupa o perioada...
Deseori auzim in jurul nostru declaratii fierbinti de iubire care incep cu "nu pot trai fara tine". Mesajul lor ascuns iese intotdeauna la iveala, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de convietuire, sub forma sentintei: "trebuie sa renunti la tot pentru mine".

Se spune despre astfel de persoane ca sunt posesive, iar tenacitatea cu care-si acapareaza partenerul/partenera este perceputa, nu de putine ori, ca o dovada inegalabila de dragoste. O dragoste macinata insa de suspiciune si reprosuri, in care bucuria de a fi impreuna este inlocuita cu o nevoie obsesiva de control si dominare. De ce au nevoie gelosii de aceste necontenite reconfirmari ale fidelitatii partenerului? Raspunsul este simplu, daca ne amintim un adevar elementar din psihologie: felul in care ne purtam cu ceilalti reflecteaza comportamentul fata de noi insine.

Cu alte cuvinte, cand sotul este suspicios in privinta consoartei si-i reproseaza "tradari" imaginare, el da glas de fapt conflictelor sale interioare, lipsei de incredere in sine, nevoii sale de a fi acceptat si protejat. "Pentru ca nu ma descurc in viata si nu ma plac asa cum sunt, te-am ales pe tine sa-mi confirmi ca existenta mea este valoroasa. Tu vei fi oglinda in care-mi voi contempla calitatile. Pentru aceasta insa tu va trebui sa renunti la viata ta si sa-mi dedici mie toata atentia. In consecinta, fiecare incercare de independenta din partea celuilalt va fi interpretata in termenii tradarii si va justifica intarirea strategiilor de control. Este suficient ca partenerul/partenera sa ceara cateva ore pentru sine, dedicandu-se hobby-urilor sale sau oferindu-si diverse placeri (citit, plimbari, intalniri cu prietenii etc.) pentru a primi un raspuns iritat de genul: "nu ma mai iubesti ca inainte" sau "intotdeauna prietenii tai sunt mai importanti decat mine".

Astfel de reprosuri din partea individului gelos tradeaza dorinta lui secreta de a-si anihila partenerul, anexandu-l existentei sale si refuzandu-i orice initiativa personala - "a-l avea cu totul". Este o dorinta ambivalenta, pentru ca in acelasi timp gelosul simte ca nu poate trai fara celalalt. Tocmai din acest motiv insa trebuie sa-l aiba pe acesta in totalitate sub control, pentru a nu pierde singura sursa de satisfactie si recunoastere. De obicei, gelosii sunt indivizi complexati, invidiosi, care petrec mult timp comparandu-se cu altii; ei tolereaza cu dificultate criticile, o banala dezaprobare declansandu-le sentimente intense de rusine, ce "rimeaza" cu neincrederea lor in sine. Rezultatul acestor incrancenari posesive nu este insa cel asteptat.

Cu cat persoana geloasa strange mai mult surubul supravegherii, monitorizand orice gest al partenerului/partenerei, cu atat acesta din urma va simti nevoia sa se indeparteze si se va investi din ce in ce mai slab in relatie. In timp, legatura lor se va eroda si in cele din urma va esua sub un morman de resentimente greu de vindecat. Ca sa nu devii protagonistul unei astfel de relatii posesive - cu tot cortegiul de suferinte pe care aceasta le intretine - incearca sa fii cinstit cu tine: il iubesti pe celalalt pentru el insusi sau pentru tine? Daca te-ai recunoscut in descrierea de mai sus, incepe prin a te intreba ce te nemultumeste la tine? Cat de bine te simti in pielea ta? Te iubesti suficient incat sa-l poti iubi autentic si pe celalalt? De indata ce ai identificat conflictul din interiorul tau, inceteaza sa-i mai ceri partenerului/partenerei sa se schimbe. Este timpul sa renunti la vechile lentile prin care ai privit lumea. Vei vedea ca nimic nu poate fi modificat cu adevarat daca nu incepi cu tine insuti!
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • giza5 pe 17 Aug 2008, 22:10
    gelozia-pentru Lory

    Lory, daca esti frumoasa ai incredere in tine. Citeodata barbatii se uita la alte femei intentionat sa vada cum reactionezi in fata competitiei. Intelege ca fata public nu exista show. Fii retinuta si retrage-te un pic si mai indiferenta. Nu reactiona.

    0
    0

  • lory pe 29 Apr 2008, 23:38
    nu pot sa ma schimb

    mam regasit foarte bine in cele de mai sus,dar oricat as incerca nu pot sa ma schimb.nu suport ca el sa priveasca alta femeie.pana acum mii sa spus ca arat f bine.fara lipsa de modestie pot spune ca sunt o femeie frumoasa dar din pacate sunt foarte complexata si asta imi cauzeaza si gelozia...

    0
    0

  • mary_ana pe 15 Mar 2008, 18:41
    stiu cum e

    mi se potriveste f bine descrierea asta,sau mai bine zis mi se potrivea....inca d la inceputul relatiei mele ma simteam nesigura si imi imaginam k sunt inselata,ba chiar cautam indicii k sa imi confirm baqnuielile care le credeam adevarate,voiam k iubitul meu sa fie cu mine mereu si sa imi acorde atentie numai mie.....suna ciudat dar nu este un sentiment tocmai placut,e chiar o suferinta grea....insa cu timpul am realizat k exagerez si incercam sa imi controloz aceste sentimente,iubitul meu m-a ajutat mult,m-a ascultat si a incercat sa imi explice de fiecare data cu rabdare k nu este adevarat ceea ce simt sau imi imaginez eu si am ajuns la concluzia k dak nu ma voi schimba putin imi pot lua adio d la relatie.....nu avea cum sa mearga in situatia asta....si fiind motivata akum ma simt f bine si am incredere in mine si iubitul meu,iar el are mai multa libertate si sper sa ne fie bine

    0
    0

  • susana pe 15 Mar 2008, 17:40
    gelozia obsesiva

    ce te faci cind stii egzat ca are o amanta si tu vrei sa tii reletia iar el minte te goneste si nu mai vrea nimic de la tine si tu ai trait35 de ani cu el, normal ca esti geloasa dar nu mai poti

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod