Cum iti alegi vopseaua de par?

Simti nevoia de o schimbare de look? Vrei o alta culoare a parului, dar nu esti sigura ca faci alegerea cea mai buna? Pentru a nu da gres si a obtine culoarea care ti se potriveste cel mai bine, trebuie sa tii cont de mai multe criterii, precum nuanta tenului, a ochilor si a sprancenelor.
Ingrijirea parului trebuie sa fie o preocupare constanta, mai ales in cazul in care te hotarasti sa iti vopsesti parul. De aceea, alegerea produsului potrivit este foarte importanta. "Un prim criteriu cand alegem o vopsea de par este culoarea dorita, dar trebuie sa fim atenti ce alegem. Pentru ca nu e suficient ca o culoare sa fie la moda sau sa ne placa, mai trebuie si sa se potriveasca la culoarea pielii si a ochilor", ne spune Carmencita Sava, director de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. De exemplu, daca ai pielea maslinie si ochii de culoare inchisa, o vopsea de par cu nuante ciocolatii ar fi foarte indicata. Daca vrei sa iti deschizi culoarea, vopseaua trebuie sa fie cu cel mult doua tonuri mai deschisa decat culoarea naturala a parului tau. "Un al doilea criteriu foarte important este protectia si ingrijirea oferita parului in timpul vopsirii. O vopsea de par buna trebuie sa aiba o formula care sa protejeze parul in timpul vopsirii si, in acest sens, vopselele ce contin uleiuri naturale sunt foarte indicate", completeaza specialistul.


Ce trebuie sa contina vopseaua de par pentru a fi mai rezistenta si a nu dauna?

"O vopsea de par trebuie sa contina ingrediente care sa hraneasca si sa restructureze firul de par, cum ar fi uleiuri hranitoare, keratina sau agenti de conditionare si ingrediente care sa protejeze parul de actiunea radiatiilor solare, cum ar fi vitamina C sau filtre UV", ne spune specialistul.

Vopseaua de par este un colorant care se foloseste pentru schimbarea culorii naturale a parului sau pentru acoperirea firelor albe.
Cea mai intalnita vopsea de par permanenta pe care o gasesti in rafturile magazinelor este cea care contine amoniac si perhidrol, substante care fixeaza culoarea pe par pentru cel putin sase saptamani, evident durata, depinzand de mai multi factori, printre care si cresterea mai mult sau mai putin rapida a parului sau actiunea soarelui asupra acestuia. Cu toate ca este asigurata o culoare mai rezistenta in timp, totusi, aceste substante, pot sa cauzeze si anumite probleme (de exemplu iritatii) la nivelul scalpului la unele persoane.

In prezent, vopseaua de par nu numai ca este usor de utilizat, iar concentratia de substante nocive este mai mica decat in trecut. O vopsire normala a parului se refera la o vopsire permanenta; este cea mai populara solutie, deoarece are un efect de durata si schimba total infatisarea unei persoane. O alta metoda este vopsirea semi-permanenta, care este mai putin nociva pentru par deoarece nu contine amoniac.


Cum mentinem culoarea?

"Pentru a mentine mai mult timp culoarea si a proteja parul de actiunea radiatiilor UV, trebuie folosite produse de ingrijire speciale, destinate parului vopsit", recomanda Carmencita Sava, director de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. In acest sens, este indicat samponul si balsamul special pentru parul vopsit.
Aceste produse protejeaza parul si sunt mai putin agresive cu acesta. "De asemenea, in cazul unui par deteriorat, trebuie utilizate masti de par pe baza de ulei de masline, miere de albine, pantenol etc., care sa hraneasca firul de par si sa-i refaca structura", adauga specialistul.


Opteaza pentru variantele naturale!

Daca nu vrei sa-ti schimbi culoarea in totalitate, ci doar sa-i dai parului o nuanta placuta si stralucire, poti opta pentru o vopsea de tip henna. Aceasta deriva din planta denumita stiintific "Lawsonia inermis", folosita de egipteni inca de acum 5.000 de ani pentru vopsirea parului.

Henna poate fi folosita nu doar pentru vopsirea, ci si pentru ingrijirea firului de par, intarindu-l si redandu-i supletea si stralucirea. De asemenea, henna poate fi de un real ajutor persoanelor care au parul foarte gras. Henna este indicata pe parul nevopsit. Fiind un produs natural, henna nu deterioreaza parul in timp si ajuta la pastrarea naturaletii in timp a firului de par.


Vopsitul: la coafor sau acasa?

Cu siguranta daca mergi la un salon de specialitate, riscurile in ceea ce priveste vopsitul sunt minime. Se folosesc produse profesionale si, de regula, culoarea iese uniform. Ideal ar fi ca de fiecare data sa apelezi la ajutorul unui stilist.
Acesta te va ajuta sa stabilesti culoarea care te avantajeaza, dar si produsul potrivit tipului tau de par. Totusi, daca aceasta solutie este prea costisitoare poti realiza si singura aceasta operatiune de schimbare a culorii parului. Daca faci lucrul acesta pentru prima data, citeste cu atentie eticheta si instructiunile de folosire ale produsului pe care te-ai decis sa-l folosesti. Inainte de toate, trebuie sa o testezi pe o portiune foarte mica, in zona cefei, pentru a descoperi daca esti cumva alergica la vreun compus. Daca dupa aceasta aplicare in locul respectiv simti senzatie de prurit, usturime sau pielea se inroseste, va trebui sa renunti. Eventual mergi la un dermatolog si, in functie de problemele pe care le ai, acesta iti va recomanda produsul care ti se potriveste cel mai bine.

Nu face niciodata schimbari radicale acasa. Pentru acestea sau pentru lucruri mai complicate care s-ar putea sa nu-ti reuseasca ( de exemplu, decolorarea parului), mergi la un specialist.


Vopseaua de par: un pericol pentru sanatate?

Mai multi cercetatori atrag atentia asupra riscurilor pe care le prezinta vopseaua de par asupra sanatatii. Anumiti oameni de stiinta americani sustin ca vopseaua de par creste riscul tumorilor la vezica si al limfomului non-Hodgkin.
De exemplu, un studiu efectuat in Los Angeles si publicat in 2001 a aratat faptul ca din 1514 cazuri de tumora la vezica urinara care au fost analizate, 897 erau femei care isi vopseau parul. Ulterior, Comisia Europeana a interzis folosirea a 22 de substante chimice utilizate in fabricarea vopselelor de par, considerate periculoase. In aceste conditii, pentru a-ti proteja sanatatea, cel mai indicat este sa alegi produse cat mai naturale.

Dermatologii nu recomanda vopseaua pentru par celor care au anumite alergii, dermatite sau alte probleme la nivelul scalpului. In ceea ce priveste femeile insarcinate, potrivit specialistului, nu exista studii care sa indice daca vopseaua de par dauneaza sau nu dar, ca o masura de precautie, ar fi mai bine ca viitoarele mamici sa nu foloseasca astfel de produse.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 17 Mar 2013, 23:07
    am nevoie de un sfat

    buna. am ochii caprui ,fata rotunda iar tenul mediu... culoarea naturala a parului meu e saten deschis dar momentan sunt blonda ...vreau sa-mi fac o schimbare de culoare si nu stiu ce mi s-ar potrivi...puteti sa ma ajutati?

    5
    2

  • dancs loredana pe 25 Ian 2013, 19:55
    am nevoie de un sfat

    am ochii caprui,si sunt alba la fata si as vrea s ma vopsesc s nu stiu ce culoare mi sar potrivi,sunt vopsita saten si numi place culoarea....

    12
    4

  • flori pe 1 Nov 2012, 14:20
    buna

    in ce magazin se gaseste vopseaua de par naturala khadi.?

    0
    0

  • Andreea Cretu pe 2 Oct 2012, 22:19
    Am gasit ceva ...

    Buna, asa cum am vazut prin comentarii sunt o multime de produse. Eu sunt o "fana" a produselor cosmetice naturale. Asta dupa ce mi-am "rasfatat" parul si pielea cu tot felul de chimicale. Folosesc de ceva timp si-mi place vopseaua de par naturala neagra de la Khadi (www.skinpriority.ro). Imi place ca ceea ce ce obtin adica o culoare intensa si reflexele imprimate parului sunt unice. Sa va bucurati de un par frumos. :)

    3
    0

  • andreea pe 30 Iun 2012, 13:33
    vreau sa ma vopsesc

    sunt un pic alba la fata am ochi albastri si parul mi sa inchis un pic la culoare ce nuanta sa folosesc sai schimb lookul

    9
    0

  • adrik pe 4 Iun 2012, 00:52
    te adaugi la lista cuiva!!!

    ¿de ce 6 coli de hartie, 6 plicuri, 6 bacnote de cate 10.000 lei???? 666 iti spune ceva???

    3
    3

  • cosmynutza pe 11 Dec 2011, 18:48
    ochii verzi si parul saten

    buna as vrea si eu sa stiu dak mar prinde bn brunta cu ochii verzi si piela creola fata prelunga

    6
    5

  • mihaela pe 20 Nov 2011, 12:21
    am nevoie de un sfat

    am ochii caprui, inchis fata rotunda , parul drept lung,culoarea parului naturala este saten deschis, tenul mediu, si as dori sa imi schimb culoarea parului, ce culoare mi sar potriv? Puteti sa ma ajutati?

    11
    1

  • andreea pe 12 Nov 2010, 16:17
    buna

    ti s-ar potrivi un saten mai deschis sau un blond deschis ;-)

    9
    0

  • ingrid pe 9 Aug 2010, 18:36
    treaba ta!

    cum ai ciştigat bani treaba ta!! dar gindeşte ca vrei sa fii sanatos,vrei sa ai copii sanatosi!! cind ai facut treaba asta te ai gindit la toate ce sa primeşti de la DUMNEZEU!! vezi pacate se face uşor dar şi primin inapoi!! toate pacatele noastre la coppii noştri merg!!!!!!! daca nu ştiai treaba ta!!

    2
    1

  • 123456789g pe 5 Mai 2010, 16:12
    cum sa castigi bani usor

    ASA FACI BANI SIGUR! Incredibil dar adevarat Credeti-ma: am incercat toate metodele posibile (si legale). Aceasta este cea mai USOARA si mai RAPIDA cale. Poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. Merge! E testat! Tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa citesti cu atentie si pana la final textul. Eram sceptica, totusi... In urma cu ceva vreme navigam aiurea pe Internet (probabil la fel cum faci si tu acum) cand am descoperit un articol in care se spunea ca pot sa castig milioane in doar cateva saptamani cu o investitie initiala de numai 60.000 de lei vechi. Imediat m-am gandit [chestia asta trebuie sa fie vreo escrocherie]. Dar, curios fiind, am continuat sa citesc. Articolul spunea ca trebuie sa trimiti cate 10.000 de lei la fiecare din cele 6 adrese mentionate in articol. Apoi sa iti treci numele si adresa la sfarsitul listei in pozitia a 6-a si sa publici articolul la minim 200 de forum-uri/adrese cu anunturi pe Internet. Pur si simplu! Dupa ce am analizat chestiunea si dupa ce am discutat cu cativa prieteni m-am hotarat sa incerc. La urma urmei ce aveam de pierdut in afara de 60.000 de lei vechi si 6 timbre? Cum este si normal, la inceput eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. Asa ca m-am interesat la PTTR si mi-au confirmat ca intr-adevar e legal! Deci am facut infima investitie de 60.000 de lei.(vechi adica 6 ron) Surpriza!... Ghiciti ce s-a petrecut !!! ... Intr-un interval de 7 zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. Eram uluit! M-am gandit ca probabil se va opri curand, dar banii au continuat sa vina! In prima saptamana am primit 370.000 de lei. La sfarsitul celei de-a doua aveam 1.090.000. In a treia saptamana stransesem 25.470.000 de lei! Si banii continua sa vina cu repeziciune. In mod cert a meritat sa cheltui cei 60.000 de lei si cele 6 timbre (Am cheltuit mult mai mult jucand la loto si la bingo!). Sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. In primul rand va sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la indemana. Cum?... PASUL 1: Iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare din ele : [M-AM ADAUGAT LA LISTA TA], apoi impaturesti fiecare coala (cat sa intre in plic). Acum iei 6 bancnote de 10.000 de lei si pui CATE UNA in FIECARE din cele 6 coli (ca sa nu se vada prin plic si sa nu se fure), apoi pui FIECARE coala in CATE UN PLIC si inchizi plicurile. Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate, cu numele si adresa ta pe ele (la expeditor), fiecare dintre ele continand o coala de hartie si o bancnota de 10.000 de lei. Acum trimiti plicurile la urmatoarele adrese: 1) Ciobanu Marius Ctin,iasi,str.profesor ioan simionescu nr 6,bl d1 et 4 ap 3 ,jud iasi 2) Cristea George localitatea Topolog jud. Tulcea 3) Manea Alexandra Raluca; Bucuresti str. Aleea Dobrina nr 6 bl.49C sc. A apt.25. sector 2 4) Dumitru Aurel Alexandru;jud.Giurgiu;loc.Giurgiu;str.Tineretului;bl.206;sc.b;ap.20 5) Zgripcea maria madalina. Strada Alexandru ioan cuza,nr 38 A,calimanesti,judetul VALCEA 6)Dumbrava Andreea Georgia Str.A.P.Banut Nr.1 Ap.4 Loc.Rupea Cod.505500 Jud.Brasov PASUL 2: Acum tai din lista pe numarul 1 si muti celelalte adrese cu o pozitie mai sus (6 devine 5, 5 devine 4,etc...). Astfel numarul 6 devine liber: completezi cu numele si adresa TA aceasta pozitie.Trebuie foarte clar sa intelegi ca DACA TE VEI PUNE IN ALTA POZITIE DECIT CEA DE-A 6-A, vei primi cu mult mai putini bani, pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. Pentru a intari increderea in joc, trebuie SA NU TRISEZI si SA TRIMITI PLICURILE, deoarece altminteri, te excluzi singur din circuit semanind neincrederea. PASUL 3: Schimba ce doresti dar, pe cat se poate, incearca sa mentii articolul cat mai aproape de original. Acum publica anuntul la cat mai multe forum-uri/newsgroup-uri(sunt o groaza). 200 este atat cat iti trebuie dar cu cat publici in mai multe locuri cu atat mai multi bani vei castiga! Nu e nevoie sa scrii din nou tot acest articol; poti sa selectezi textul cu cursorul mouse-ului si sa il copiezi in memoria calculatorului('Copy' din meniul 'Edit'); deschizi un fisier gol cu 'notepad'('File'...'New') si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a 6-a ('Edit'...'Paste'); salvezi fisierul cu extensia .txt. Acum cauti pe Internet newsgroup-uri (forum-uri on-line, message board-uri, site-uri de chat, de discutii) romanesti bineinteles, sau la diverse adrese e-mail pe care le cunosti si publici articolul. Va sugerez sa treceti ca subiect un titlu cat mai atractiv pentru ca acesta il vor vedea cei ce viziteaza aceste site-uri.GATA! Felicitari... Nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30 de secunde pentru fiecare newsgroup! TINE MINTE : MAI MULTE NEWSGROUP-URI INSEAMNA MAI MULTI BANI! TOT CE TREBUIE ESTE UN MINIM DE 200! Calcule... Vei incepe sa primesti bani in cutia postala in cateva zile! Daca vrei poti sa iti inchiriezi o casuta postala din cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi. De ce? Din cele MINIM 200 de publicari pe care le-am facut sa spunem ca primesc 5 raspunsuri (un exemplu FOARTE-FOARTE mic). Deci am castigat 50.000 de lei cu numele meu pe pozitia a 6- a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare, publica la randul lor MINIMUL de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a si primesc si ei cate 50.000 de lei.Eu primesc astfel 5*5*10.000 de lei = 250.000 de lei si tot asa mai departe.... Daca fiecare participant publica articolul de MINIM 200 de ori! S

    2
    3

  • rxy pe 15 Feb 2010, 21:27
    am nevoie de un sfat

    am ochii caprui inchis,fata ovala parul cret ,lung culoarea naturala este saten deschis si sunt vopsita saten inchis...mentionez ca am tenul deschis...as vrea o schimbare..ce culoare credeti ca mi s-ar potrivi .multumesc

    16
    1

  • cleopatranebunatik pe 3 Dec 2009, 20:36
    alegerea culorii parului

    am ochii albastri,fata rotunda iar tenul imi este mediu...culoare naturala a parului meu este saten dar momentan is blonda...vreau sa-mi fac o schimbare de culoare si nu stiu ce mi s-ar potrivi...puteti sa ma ajutati??

    15
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod