Top 9 întrebări despre rinoplastie şi răspunsurile expertului

Află de la chirurgul estetician, Călin Doboş tot ce trebuie să ştii despre corectarea unor defecte de la nivelul nasului.
Aspectul nasului influenţează întreaga fizionomie a feţei, motiv pentru care disproporţionalitatea, defectele nazale sau problemele respiratorii cronice sunt insuficienţe ce trebuie corectate, iar cel mai rapid şi eficient mod de a salva situaţia este rinoplastia.

„Acest tip de intervenţie se face doar după vârsta de 16 ani, întrucât până atunci nasul trebuie să-şi fi încheiat procesul de dezvoltare. Cu două săptămâni înainte de operaţie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o conţin este interzisă, iar apariţia unei răceli sau a unei infecţii de orice fel va duce la amânarea intervenţiei”, suţine chirurgul estetician, Călin Doboş.


1. Cine este eligibil pentru rinoplastie?


Fie că vrei să corectezi un defect din naștere, o problemă medicală, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporțiilor care să te satisfacă. Este foarte important, însă, următorul aspect: te poți aștepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporționat raportat la dimensiunile feței, dar aspectele legate de viața personală sunt o altă problemă.

Nasul inestetic poate fi cauzat de: cocoașă (mai mare sau mai discretă), vârful lung (căzut) și/sau gros sau ascuțit, columela (partea inferioară dintre nări) să fie prea căzută sau prea sus, nasul să plece fie prea din frunte, fie cu o scobitură nefiresc de adâncă între rădăcina lui și frunte, nările prea mari sau deviat lateral.



2. În România există condiții la fel de bune ca în alte țări?


Rata de succes a operațiilor de rinoplastie în România este la fel de mare ca cea din alte țări. Pacienții pot alege clinici sau spitale private, dotate cu aparatură de ultimă oră și condiții de spitalizare excelente, pentru prețuri mai mici decât cele din străinătate.


3. Care este diferenţa dintre rinoplastia deschisă şi cea închisă?


Rinoplastia deschisă constă în crearea unor mici incizii în interiorul fiecărei nări, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele şi cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia şi pentru a corecta imperfecţiunile formei sau structurii nazale.
În funcţie de complexitatea operaţiei, aceasta durează între 1 şi 2 ore, timp în care pacientul va fi adormit in anestezie generală. Este singurul mod in care vârful nasului poate fi remodelat, și în corectarea devierilor laterale. De asemenea se practică și în micşorarea nasului sau în rinocorecţii secundare. Bine executată oferă cele mai spectaculoase rezultate, un vârf de nas bine definit, subțiat, un rezultat rafinat.

Rinoplastia închisă diferă faţă de cea deschisă prin prin faptul că oferă un acces limitat la vârful nasului și sept şi presupune incizie doar în interiorul nărilor, fără ca acestea să fie unite, prin care se accesează restul nasului. Rinoplastia închisă este recomandată rar, în modificări minore.


4. Cum ne pregătim de operația de rinoplastie?


Este foarte probabil, însă, ca medicul să ceară pacientului să renunțe la fumat, deoarece poate încetini recuperarea și provoca infecții, să nu ia aspirină 2 săptămâni înainte de intervenţie, să evite răceala înainte de interventie.

De asemenea, cu cel puțin 6 ore înainte de operație, pacientul nu trebuie să mănânce și să bea nimic.

În majoritatea cazurilor, rinoplastia este efectuată sub anestezie generală. După operație este foarte probabil o noapte de spitalizare, pentru supraveghere și schimbarea pansamentelor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod