cele mai folosite mirodenii
-
0 0Buna,
Detin un magazin cu condimente-mirodenii-fructe uscate-seminte in Brasov si desi am aproximativ 150 produse in magazin as fi interesata de parerea celor care gatesc zi de zi referitor la ce mirodenii sau condimente ar trebuii sa nu lipseasca din bucatarie.
Astept parerile voastre precum si sugestii legate de aces subiect. -
Nu stiu daca expira fara sa fie pastrat la rece (eu il pastrez) ,dar sosul de soia este unul din ingredientele mele preferate.
Il folosesc la orice mancare cu iz asiatic , in general orez si taitei. Poti sa il aduci si apoi sa-ti "educi" clientii sa incerce. Bucataria asiatica are un gust ce noua ne cam lipseste in europa - dulce acrisor ,si sosul de soia se ocupa perfect de asta.
Deasemenea, nu stiu daca aduci si combinatii ale diversilor producatori de condimente, dar pe mine ma ajuta foarte mult si un combo de la "Fuchs" - piper si usturoi. E un ingredient minunat cand vrei sa adaugi partea "picanta" unui sos unde in mod normal nu ai pune un intreg gatel de usuturoi.
- Sofranul e unul din condimentele pe care mi-as dori sa le folosesc mai des, din pacate insa mi-e frica sa nu il stric pe cine stie ce mancare rasuflata e totusi cel mai scump condiment din lume! -
Eric, nu toata mancarea asiatica are gust dulce acrisor, doar o anumita mancare a lor, 1 sau 2 feluri, nu toate!
Traiesc de foarte multi ani in Astralia unde mancarea asiatica este ceva obisnuit aici ...
Chinezii gatesc cu mult soy sos intr-adevar, mai mult pentru a sara mancarea, dar gatesc foarte gras si unsuros.
Indienii folosesc diverse feluri de carii si lapte de nuca de cocos pentru mancarurile lor pe care de obicei le fierb cu orele. Tailandezii gatesc cu mult lapte de nuca de cocos, totul proaspat-zilnic pregatite si zarzavaturile lor sunt doar putin atinse de foc, ramanad aproape crude.
Japonezii au specialitati de creveti, peste crud si supe de "iarba de mare"....dar cred ca as putea scrie o gramada, noi mancam destul de des din bucataria asiatica, nici nu ma chinui sa le gatesc, pentru ca fiecare are cate un ingredient secret sau un mic secret al lor, prefer sa ies si sa le manac la restaurantele lor, gatite de ei.
-
EricNorthman said:Nu stiu daca expira fara sa fie pastrat la rece (eu il pastrez) ,dar sosul de soia este unul din ingredientele mele preferate.
Il folosesc la orice mancare cu iz asiatic , in general orez si taitei. Poti sa il aduci si apoi sa-ti "educi" clientii sa incerce. Bucataria asiatica are un gust ce noua ne cam lipseste in europa - dulce acrisor ,si sosul de soia se ocupa perfect de asta.
Deasemenea, nu stiu daca aduci si combinatii ale diversilor producatori de condimente, dar pe mine ma ajuta foarte mult si un combo de la "Fuchs" - piper si usturoi. E un ingredient minunat cand vrei sa adaugi partea "picanta" unui sos unde in mod normal nu ai pune un intreg gatel de usuturoi.
- Sofranul e unul din condimentele pe care mi-as dori sa le folosesc mai des, din pacate insa mi-e frica sa nu il stric pe cine stie ce mancare rasuflata e totusi cel mai scump condiment din lume!Sosul de soia este dulce acrisor?
Ahhh, al meu e sarat
Usturoiul alege-l pe ala fulgi din rasnita, dar eu zic ca usturoiul proaspat are o aroma mult mai buna, nu poate fi inlocuit.
-
AmeliEva said:
Sosul de soia este dulce acrisor?
Ahhh, al meu e sarat
Usturoiul alege-l pe ala fulgi din rasnita, dar eu zic ca usturoiul proaspat are o aroma mult mai buna, nu poate fi inlocuit.
Sunt mai multe tipuri de sos de soia.
Cel de care zici tu cred ca este cel specific chinezesc.
Cel de care zice Eric cred ca este sweet soy souce de la tailandezi sau indonezieni.
Am ramas uimita sa vad ca mancarea chinezeasca este considerata unsuroasa. Cred ca ar trebui sa schimbi restaurantul Maricon. Gaseste unul autentic chinezesc si vei vedea diferenta.
Acest mesaj a fost editat de către schonland: -
opium said:Retetele asiatice care se servesc pe aici is modificate dupa gustul local. Restaurantele autentice daca vrei mancare chinezeasca, care e superba.
Total de acord. Retetele sunt modificate ca sa fie mai usor acceptate de cei din tara cu pricina. Dupa trei calatorii in china si multe restaurante chinezesti din afara Chinei incercate concluzia mea etse ca retele chinezesti sunt " tailandazite ".
Si in plus mai este si diferenta la calitatea ingredientelor. Prin Europa de vest (nu stiu cum o fi in Australia) nu se mai gasesc legume si fructe care sa aibe gustul celor pe care le-am mancat in China sau Asia de sud est. Imi aduceau aminte de ce mancam de la bunica din gradina: rosii, castraveti, ardei cu gust nu de hartie.
-
Chinezii care traiesc in Australia (si sunt foarte multi, probabil cam 20% din populatia Sydneyului sunt chinezi) gatesc mancarurile lor cu carne grasa de porc si multa grasime, desii s-au adaptat cerintelor pietii australiene, tot gras gatesc.
Sotul mi-a spus acelasi lucru, el a stat in China 3 luni, intr-o provincie indepartata de centru', fiind nevoit sa manance la una din cantinele fabricii unde isi facea proiectul.
Ceea ce gatesc ei in Europa (nu doar in Romania), este adaptat la cerintele gustului europenilor.
Dar aici, pentru ca traiesc atat de multi, se simt ca la ei acasa si ca atare, gatesc foarte apropiat de cum gatesc in China.
Tailandezii pe de alta parte gatesc foarte degresat si foarte proaspat. Ei au un cult al lor despre gatitul proaspat, pentru ei este o arta sa mearga dimineata la piata si sa cumpere legume si fructe proaspete pe care le gatesc atunci. La tailandezi nu se manaca nimic de pe o zi pe alta!
Acu' vazui asta si aici dar si in Tailanda, am fost in concediu si la resortul unde am stat, am avut si lectii de gatit tailandez.
Acest mesaj a fost editat de către Maricon: -
Cat despre legumele autohtone, fara gust...doar daca cumperi din cele "organice" ( de parca celelalte ar fi de plastic sau carton ) au gustul stiut din copilarie.
Sunt modificate genetic sa arate bine, sa creasca mai mari, dar fara gust, parfum sau valoare nutritiva.
Din pacate, stiu mai multe despre asta, am lucrat intr-o companie internationala de agricultura si stiu bine cum sunt create soiurile modificate de legume, in schimb nu am voie sa spun prea multe, chiar daca am plecat de la ei de ceva vreme, inca nu s-a incheiat termenul stipulat in contract (mai ales ca exista si in Romania o filiala a lor). -
Maricon ca intotdeaua iti inchipui ca noi traim intr-un fund de lume iar in Australia este buricul pamantului.
De exemplu eu nu vorbesc despre restaurantele chinezesti din Europa. Ci despre China. Unde fusei de trei ori pana acum. Nu am gasit mancare grasa si unsuroasa la modul in care o descrii tu la ei. Or fi ceva provincii pe care nu le-am incercat eu. Insa in nici un caz nu as generaliza ca la chinezi se gateste gras si unsuros. Pentru mine mancarea chinezeasca din China este cel mai sanatoas tip de mancare (bucatarie) pe care l-am incercat. -
Schon, merci de lamurire. E drept ca sos de soia am cumparat numai de la magazinele chinezesti.
Un restaurant simpatic japonez, gasit prin Paris, a fost singurul care a avut altceva decat ce stim noi din restaurantele normale.
Cat despre mancarea unsuroasa, nu sunt de acord. Mai ales ca la noi majoritatea restaurantelor asiatice au bagat varianta wok, unde-ti alegi singur ingredientele, si sosul este simplist, cu maxim o lingura de ulei.
Au si mancare pane, care poate fi mai grasa, dar as spune ca asta reprezinta doar 5% din tot meniul.