Batalia cea mare: razboiul sexelor

Am spus pana acum ca majoritatea situatiilor conflictuale intr-o casnicie apar atunci cand sotiile aduc reprosuri si sunt cicalitoare, iar sotii se retrag. Exista insa...

Am spus pana acum ca majoritatea situatiilor conflictuale intr-o casnicie apar atunci cand sotiile aduc reprosuri si sunt cicalitoare, iar sotii se retrag. Exista insa o zona unde lucrurile stau invers. Sexul.

Furia si nesiguranta: cea mai buna masura anticonceptionala

Pentru multe sotii, nici n-ar conta daca n-ar mai intretine relatii sexuale cu sotii lor; in acest timp insa, sotii le urmaresc, rugandu-se de ele si cersind o partida de amor. Aceasta batalie afecteaza milioane de casnicii si constituie principala zona in care barbatii, si nu femeile, ridica pretentii. Nu vreau sa spun ca femeile nu insista niciodata ca barbatii sa intretina relatii sexuale cu ele. Vom vorbi altadata despre ceea ce ii face pe barbati sa isi piarda interesul sexual pentru sotiile lor. Pentru moment, sa discutam despre cel mai comun scenariu: un sot infierbantat si o sotie cu o migrena teribila.

Termenul tehnic pentru un libido scazut este "dorinta sexuala inhibata", iar aceasta conditie afecteaza foarte multe femei casatorite. Ce anume intr-o casnicie face ca o femeie sa ajunga sa-si piarda apetitul sexual? Nesiguranta.

Nevoia de siguranta este profund intiparita in programarea biologica a unei femei, iar acest lucru explica de ce de-a lungul istoriei, femeile au ale barbati care sa le poata asigura bunastarea, lor si copiilor lor. In aceasta epoca de independenta financiara a femeii, multe femei nu mai au nevoie de sprijinul material al barbatilor. Totusi, datele statistice ne arata ca instinctul de a dori protectia inca guverneaza alegerea unui barbat de catre femeie. Cu alte cuvinte, femeile independente financiar aleg barbati care castiga si mai bine decat ele. Daca banii vorbesc, instinctele biologice tipa.

Nevoia de siguranta nu este satisfacuta doar de alegerea unui barbat puternic in plan financiar; o femeie are nevoie de siguranta si in cadrul casniciei. Atunci cand femeia este ingrijorata cu privire la viitorul cuplului - asa cum se intampla intr-un climat de conflict cronic - corpul ei refuza in mod automat relatiile sexuale. Ultimul lucru pe care si l-ar dori este un copil care sa fie lipsit de un tata care sa-l intretina. Cu toate ca ea poate avea relatii sexuale si poate in acelasi timp evita graviditatea, datorita masurilor anticonceptionale, programarea ei biologica nu este la curent cu acest lucru. Aceasta explica de ce femeile nefericite in casnicie ajung sa respinga relatiile sexuale cu mult inainte de a se gandi sa foloseasca o diafragma.

Sotii ca garanti emotionali

Pentru a se simti in siguranta in casnicie, o sotie are nevoie de ceva mai mult decat un climat netulburat de certuri. Are nevoie de garantia ca sotul ei va ramane intotdeauna cu ea. Pana de curand, aceasta garantie era oferita de institutia traditionala a casatoriei, care excludea divortul. Astazi insa divortul a devenit atat de frecvent, incat genereaza o nesiguranta fundamentala pentru femei. Ca o consecinta, pentru a se simti in siguranta, femeile cer acum garantii suplimentare: ca mariajul va dura "pana cand moartea ne va desparti".

Din moment ce aceasta asigurare nu mai depinde de autoritatea externa a societatii - casnicia nu mai este indisolubila -, ea trebuie sa fie oferita de un barbat. Iar singurul mod in care un sot o poate convinge pe sotia sa de totalul sau angajament il reprezinta dovezile repetate de devotament. Ceea ce in trecut era de la sine inteles, acum trebuie sa fie spus in mod explicit si repetat continuu. Cu alte cuvinte, forma si masura acestei garantii oferite de barbat s-a amplificat drastic. Cred ca aceasta noua asteptare pe care trebuie sa o satisfaca barbatul este o mutatie a nevoii noastre biologice innascute de a fi protejate si intretinute.

Reasigurandu-si sotia de devotamentul si iubirea sa eterne, sotul nu face decat sa parcurga prima etapa, in care ofera garantii emotionale. Urmatorul pas consta in a-i aduce sotiei dovezi in virtutea carora cuvintele sale de dragoste nu sunt doar vorbe goale, menite sa o excite. Aceste refrene si efectele lor scontate au viata scurta daca sotul nu ii demonstreaza cu prisosinta sotiei lui cat de importanta este pentru el. Atunci cand el e atent la sentimentele ei - pozitive sau negative - si arata respect pentru dorintele ei, ea simte ca el o iubeste, ca isi doreste sa ramana casatorit cu ea pentru totdeauna.

Sunt necesare chiar mai multe asigurari sentimentale. Daca sotul vrea sa ii induca sotiei un sentiment total de siguranta, el trebuie sa invete sa isi comunice sentimentele negative. Cand sotul e tacut, sotia e preocupata de faptul ca el acumuleaza probabil un munte de resentimente si ca e posibil ca intr-o zi sa se ridice si sa o paraseasca. Daca el ii comunica in mod regulat care este starea lui emotionala, ea il poate ajuta sa se elibereze de acele sentimente prin intelegerea ei si, la nevoie, isi poate schimba comportamentul care ii provoaca lui acele sentimente negative.

Raspunsurile lui emotionale ii ofera ei sentimentul de control asupra climatului emotional al casniciei, intensificand-i astfel sentimentul de siguranta. Cand nevoile intime ale sotiei nu sunt satisfacute de sotul ei, cand ea nu primeste un raspuns adecvat de la acesta, cand nu exista o comunicare reala, cand exista un climat de indiferenta si, bineinteles, cand exista prea multe conflicte si resentimente, becul de alarma biologic se aprinde si libidoul ei scade.

Programarea sa biologica ii spune: barbatul acesta nu mai prezinta siguranta, nu stiu daca relatia asta va dura. Daca e sa ne despartim, ultimul lucru pe care mi-l doresc e un copil. E util sa repetam: libidoul unei femei se diminueaza atunci cand ea nu se simte in siguranta din punct de vedere emotional sau cand este furioasa pe partenerul ei.

Din nefericire, legatura emotionala de care are nevoie o femeie pentru a fi interesata de relatiile sexuale necesita o forma de relationare pe care barbatii - nu din vina lor - nu sunt pregatiti sa o ofere. Incepeti, asadar, sa intelegeti de ce milioane de femei casatorite nu mai simt dorinta de a avea relatii sexuale si de ce apar conflicte in aceasta zona. Nu ma intelegeti gresit. Nu vreau sa spun ca femeile n-ar trebui sa-si doreasca o relatie emotionala mai intensa. Spun doar ca societatea nu a pregatit barbati care sa satisfaca aceasta noua asteptare culturala. Dar nu va ingrijorati, sotul dumneavoastra va fi un expert in a oferi garantii emotionale daca imi va urma sfaturile.

Neintelegerile sexuale pot aparea si dintr-o intelegere gresita a naturii sexualitatii masculine, subiect pe care il vom discuta in continuare - in articolul de saptamana viitoare.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lore pe 18 Iun 2008, 23:39
    Femeile au motive sa fie nemultumite

    Aici nu e vorba numai de relatiile sexuale, ci si de impartirea treburilor casnice care sunt lasate prea mult pe seama femeilor. Normal ca nu mai au chef de sex, pe cand barbatul daca e odihnit, are chef sa se uite si dupa altele...Trebuie schimbata mentalitatea prin EDUCATIE.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod