Masina - o manifestare a tensiunilor din cuplu?

Exista un anumit bun care pare sa exercite o atractie aparte in randul multor persoane - masina, marcand un adevarat fenomen social in continua extindere. Evident importanta...
Exista un anumit bun care pare sa exercite o atractie aparte in randul multor persoane - masina, marcand un adevarat fenomen social in continua extindere. Evident importanta masinii a crescut in ultimii ani si sunt multe discutii in jurul ei plecand de la problemele sociale si ajungand pana in intimitatea cuplului. Aici insa nu vorbim despre importanta masinii in dezvoltarea economica a unei tari, ci despre impactul ei in cadrul unui cuplu.

Acest obiect pare sa fie investit de multe elemente emotionale si simbolice. Masina nu este doar un obiect care rezolva anumite probleme, ci este chiar un obiect care devine un element de reprezentare a celor doi sau cel putin a unuia dintre ei. Uneori automobilul unei persoane este proprietatea cuiva anume, alteori este al ambilor parteneri. Aceasta apartinere a acestui obiect nu este doar o luare in posesie a bunului respectiv, ci reprezinta ceva interior, ceva care raspunde unei situatii. Iata 4 episoade posibile :

  • sotia si fiica mea vor, fiecare, sa mai iau o masina pentru ea. Am sa o iau fetitei (e majora) mi se pare ca are mai multa nevoie decat nevasta-mea.
  • de un an de zile intentionez sa schimb masina, nu prea imi iese. M-am plicitisit de fosta masina, vreau o alta, una diferita de aceasta, ma plictisesc de masini.
  • prietena mea vrea sa isi cumpere masina, ma duc sa o ajut. In felul acesta pare ca simte ca ne vom desparti si vrea sa fie sigura ca va avea ceea ce ii este de folos.
  • in fiecare duminica dimineata sotul meu are o mare grija de masina, o spala in fiecare dimineata de duminica. Eu raman in casa.

Exemplele, in esenta lor, sunt desprinse din momente de psihoterapie, dar cuprind si continuturi care nu au fost exprimate ca atare de persoanele respective. In fiecare din situatiile date exista o investire a masinii cu un continut care tine de relatia dintre cei doi. Traduceri posibile:

  • preferinta pentru fiica in detrimentul sotiei.
  • achizitionarea unei masini personale ca forma de separare de partener.
  • plictiseala care caracterizeaza in fapt este o forma de neplacere si de incapacitate de fixare pe un anumit obiect.
  • preferinta pentru masina in dauna relatiei cu partenera.

In aceste cazuri modul de receptare a masinii tine mai mult de considerente psihologice decat de elemente de mecanica auto. Masina nu este un simplu obiect auxiliar care functioneaza, ci presupune o investire in sine. El spune ceva, dar nu (doar) prin marca masinii, ci prin modul in care o persoana recepteaza realitatea curenta. Acest tip de rationament este valabil pentru multe din obiecte, dar unul din cele mai importante este automobilul. Aceasta masina personala cuprinde multe afecte - preferinta, retragerea investirii, este un obiect similar celorlalte importante, poate sa fie o partenera preferata, poate sa fie urata, iubita, dorita, investita, etc. Functioneaza ca un substitut:

"nu pot exprima ceea ce simt, insa pot sa ii cumpar o masina". Prin aceasta modalitate se da o forma la ceea ce este interior, la ceea ce se simte interior doar prin gesturi care pot parea aparent nesemnificative;

"pot sa ma separ de partener, iar acest lucru este marcat de achizitionarea unei masini". Aici masina este mai curand utilizata ca o comunicare non-verbala intre cei doi parteneri. Foarte posibil este ca starea respectiva sa preexiste, iar aceasta este una din formele de manifestare ca si cand un continut al cuplului este anuntat ca va aparea in curand, ca un semn, ca o prevestire. Imagineaza-ti aceeasi situatie insa niciunul din cei doi nu stie ceea ce simte, in sensul ca lucrurile sunt inca neacceptate de cognitivul fiecaruia. Aceasta va face ca situatia sa fie cam asa: dupa cumpararea masinii, cei doi s-au despartit? Oare nu apare ca motiv faptul ca masina i-a despartit? Exista situatii in care cei doi reusesc sa realizeze ceva semnificativ pentru ei (gasirea unui loc de munca, absolvirea facultatii, cumpararea unei case, punerea pe picioare a unei case), dupa care se despart, ilogic pentru toata lumea, inclusiv pentru ei;

"ma comport fata de masina asa cum ma comport fata de persoanele la care tin". Acest caz al proiectiei asupra masinii este foarte intalnit. Masina este un obiect care contine multe investitii de tip sexual din partea soferilor. Acestia cauta un anumit tip de manifestare, incearca sa se comporte intr-un anumit fel, au o anumita tandrete fata de masina lor, etc. Fiecare din aceste continuturi sunt incarcate cu un continut sexual nemanifest, ascuns, diluat, dizolvat intr-un comportament de inteles aparent in plan social;

"partenera nu ma mai atrage si imi indrept toata atentia catre masina". Aici grija pentru masina pare sa fie in primul rand simptomul unei problematici a cuplului, a unor dificutlati de comunicare.

Una din functiile automobilului pare sa fie transmiterea unui anumit inteles ascuns, neauzit, dar resimtit de membrii familiei. Uneori merita sa il vedem si sa-l simtim, dar daca el este destinat sa fie ascuns atunci care ar fi logica pentru care sa-l vedem? Poate pentru ca unii vor sa-l vada, iar altii nu se simt pregatiti?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod