"Fotografia" relatiei tale de cuplu

Astazi este timpul sa faci ceva pentru tine. Eu am sa te invit la o fotografie a vietii tale din acest moment. E un lucru util sa stim mai mereu ce ni se intampla in viata, numai ca...

Astazi este timpul sa faci ceva pentru tine. Eu am sa te invit la o fotografie a vietii tale din acest moment. E un lucru util sa stim mai mereu ce ni se intampla in viata, numai ca, luati de micile probleme de zi cu zi, uitam sa mai avem o privire de ansamblu asupra existentei noastre sociale.

Este inerent sa fie asa, dar cand reusim sa fim mai introspectivi, iarasi ne pierdem in tot felul de mici trairi care ne supara. Poate ne supara privirea sefului, reactia colegului, nervii fara explicatie ai partenerului. Lasa deoparte toate acestea pentru a putea privi sintetic ceea ce esti si faci. Daca te astepti la un soi de test cum sunt cele de prin ziare sa stii ca te inseli. Nu am sa-ti propun un test la care eu intreb, tu raspunzi si numeri dupa care sa te incadrez in categoria de mijloc din cele 3 propuse ca solutie.

Cum ar putea viata ta sa incapa in una din variante?! Eu am o parere buna despre tine pentru ca, ceea ce cred eu, este ca esti unica asa cum era si Eva in rai. Eu iti propun o fotografie a vietii tale. Orice persoana are o arie sociala pe care o acopera prin intermediul unor roluri mai mult sau mai putin definite. Spre exemplu, in cursul unei zile esti tot timpul intr-o anumita ipostaza, faci ceva - dimineata poti merge la serviciu unde esti in diferite ipostaze - joci rolul de colega, de subordonata, sefa, etc.

Seara poate esti langa sotul sau prietenul tau - aici ai un alt rol: sotie, prietena, iubita, amanta, etc. Intre aceste roluri sunt o sumedenie de altele pe care le joci - unele cu placere, altele cu suparare, unele te deranjeaza, altele te bucura - circuli cu mijloacele de transport in comun sau joci rolul de sofer, joci rolul de cumparatoare in supermarket sau de fiica a tatalui sau cel de fiica a mamei. Mereu esti intr-o ipostaza sociala - intr-un rol.

Daca ti-ai privi astfel viata - intr-o sumedenie de roluri cu o importanta diferita in viata ta s-ar putea sa ai surprinderea ca de unele esti incantata dar, de altele te simti diferit, suparata, ai vrea sa schimbi, etc. As vrea ca impreuna sa reusim sa definim locul rolului de cuplu in viata ta. Pentru acest rol eu voi folosi denumirea de "rol de dragoste". Pentru aceasta vom avea nevoie de cateva momente de liniste si de putina intimitate. Daca esti la serviciu incearca sa dai un print dupa acest articol sau salveaza-l pe o discheta si ia-l cu tine acasa (ai grija sa nu te vada seful, poate se supara).

Cand iti vei gasi intimitatea, vei avea nevoie de o coala de hartie A4 si de un creion, de liniste si de o relativa capacitate de a-ti vedea viata actuala dintr-o perspectiva sintetica, eliminand, pe cat posibil, amanuntele. In mijlocul foii traseaza un cerc si scrie-ti prenumele - acest spatiu va juca rolul de Eu al tau - ceea ce esti tu de fapt, dincolo de toate si de ceea ce se intampla efectiv in viata ta. Acest spatiu poate fi si un subiect de meditatie dar poate altadata te vei gandi la asta. Deocamdata sa-l consideram un spatiu central menit sa functioneze ca un reper pentru ceea ce vom avea de facut impreuna.

Daca aceasta operatie s-a desfasurat fara incidente poti trece la pasul urmator. In jurul acestui nucleu vom trasa un cerc mai mare care sa cuprinda un spatiu rezonabil. Pe el vom trasa rolurile cu adevarat importante in acest moment, cele care simti ca te preocupa, cele carora le acorzi cel mai mult timp. Rolurile care prezinta importanta pentru tine. Nu am sa-ti dau sugestii pentru a nu te influenta. Rolul meu nu este cel de a te manipula ci de a scoate la lumina o fotografie despre tine. Pentru aceasta voi avea incredere in inteligenta ta deoarece aceasta fotografie poate arata in multe feluri.

Vom mai avea nevoie si de un al treilea cerc - cu aria cea mai mare, in care sa includem ceea ce nu te preocupa foarte tare din rolurile pe care le joci dar care te fac sa te gandesti din cand in cand. Spre exemplu pentru unii prezinta importanta "rolul de cumparatoare", le place, sunt preocupate de el dar nu-l simt ca un rol fundamental. O alta persoana se simte foarte timorata la volan. Rolul de soferita o preocupa, insa nu este ceva decisiv pentru viata sa.

Mai sunt roluri episodice care pot ajunge sa joace importanta la un moment dat si pe care le poti trece aici deoarece, ca orice fotografie, urmareste situatia "aici si acum", in aceasta zi. Sa-ti dau un exemplu - ai primit o invitatie la o nunta, simti o stare de bucurie (sau teama), cateodata te gandesti cu ce o sa te imbraci, daca o sa vina si varul primar pe care nu l-ai vazut de cativa ani, etc. Este un rol care te preocupa momentan dar care nu poate fi foarte important pentru ceea ce esti tu de fapt. Nu te vei defini prin rolul de invitata la o nunta decat, poate, atunci cand tu vei face invitatiile la casatoria ta.

Astfel am delimitat inca o arie. Si a mai ramas inca una - spatiul exterior care nu este inclus in nici un cerc. Acest spatiu il vei lasa pentru rolurile pe care nu le joci dar ti-ar face placere sa le joci. In mod sigur ai visuri realizate inca.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod