"Fotografia" relatiei tale de cuplu

Sunt multe roluri care exista in viata ta, nu vom putea sa le inventariem pe toate pentru ca ar fi imposibil deoarece viata ta este complexa. Insa intrebarea pe care o putem pune este: "este suficient de complexa pe cat ti-ai dori?". Sa revedem ceea ce avem pana in prezent - o foaie de hartie A4, un cerc situat in centrul foii, 2 cercuri concentrice (care includ cercul ce contine prenumele tau - pe tine). Acum vom trece la treaba.

Mai intai gandeste-te la relatia ta cu partenerul - daca o simti foarte importanta pune un punct pe cercul 1; daca ea exista, dar o simti ca nu este foarte activa in sufletul tau treci la cel de-ai doilea cerc si pune un punct vizibil. Daca ea nu exista insa ti-o doresti, pune un punct in afara cercurilor, in spatiul exterior. Daca ea nu exista si nici nu simti nevoia sa ai asa ceva nu pune nici un punct. Dar daca vei proceda astfel, recomandarea mea ar fi sa te gandesti de 2 ori daca intr-adevar lucrurile stau asa. Motivul pentru care fac aceasta recomandare este dat de faptul ca aceasta optiune ar avea ca model - "calugarita".

Daca ai cumva doua relatii de cuplu va fi necesar sa pui doua puncte pe aceasta foaie, doua puncte diferite reprezentand persoanele respective si ceea ce reprezinta ele in viata ta. De exemplu daca esti casatorita cu o persoana pe care nu o iubesti si exista in viata ta o persoana pe care o iubesti dar nu joci rolul "de dragoste" fata de ea atunci foaia ta ar putea sa cuprinda un punct in zona cercului 2 si una in spatiul exterior.

Este important sa-ti fixezi exact ceea ce exista in viata ta actuala. Acum am fixat locul pe care il ocupa in viata ta rolul "de dragoste". Dar foaia noastra este departe de a fi finalizata. Pasul urmator este putin mai complicat - va trebui sa te gandesti cat de mult ocupa din tine acest rol. Pentru asta vom folosi o metoda de "cantarire" putin geometrica si poate in grade.

De fapt ce vom face - pe foaia de hartie vom trece limitele rolului respectiv. Daca este importanta si numai asta faci - atunci cercul numarul 1 (cel situat in imediata vecinatate a Eului tau) va fi complet 100%. Daca este important dar ocupa un spatiu relativ mic vom trasa doua granite mici in jurul punctului ce reprezinta "rolul dragostei". Si asa mai departe.

Acum urmarind aceleasi principii vom fixa rolul carierei tale, a rolului profesional pe care il joci cu mai mult sau mai putin succes. Dupa ce vei finaliza aceste doua roluri, vom merge mai departe si vom completa spatiile libere. In mod normal, acest desen ar trebui sa cuprinda tot felul de roluri posibile (prietena, fiica, scriitoare, mama, etc.). Sunt foarte multe roluri pe care le poti avea si numai tu le stii pe cele care constituie viata ta.

Cand vei termina aceasta cerinta ceea ce vei obtine va fi un desen ce cuprinde un cerc central si 2 impartite in mai multe sau mai putine spatii (fiecare, de la caz la caz). Te poti privi pana aici si aceasta este forma pe care o are viata ta. Insa forma vietii tale nu este totuna cu viata ta. Este o privire obiectiva ceea ce avem pana in prezent. Avem o "fotografie alb - negru". Pasul urmator va fi sa o facem color. Atat in sensul propriu cat si in cel figurat. Pentru aceasta vom avea nevoie de 2 culori - una albastra reprezentand ceea ce functioneaza in viata ta, rolurile de care esti multumita, incantata, etc. si una rosie prin care vom colora zonele care te deranjeaza, care te nemultumesc, care te indeamna la schimbare, etc.

Cu aceste culori te voi ruga sa te gandesti la fiecare zona / arie in parte. Pentru fiecare zona foloseste o culoare - rosie daca esti nemultumita, albastra daca esti multumita. Daca nu ai nici o imagine lasa zona alba. In cazul in care simti ca lucrurile sunt foarte amestecate si nu poti da un raspuns clar, poti sa folosesti ambele culori pentru aceeasi arie. Zonele necolorate vor ramane "petele albe" din viata ta din acest moment - sunt rolurile care vor necesita o clarificare candva.
Ei bine ne apropiem de finalul completarii foii. Dar orice final este un punct ce marcheaza un nou inceput. Pentru ca, avand aceasta radiografie a vietii tale, azi in acest moment, poti sa te privesti, oarecum exterior. Am subliniat "azi" deoarece "maine" poate fi un pic altfel, luna viitoare poate lucrurile se vor schimba si sigur peste 10 ani aceasta foaie va arata diferit dupa cum in urma cu 10 ani era cu totul si cu totul altfel.

Sa privim locul pe care "rolul de dragoste" il joaca in viata ta actuala. Sa privim impreuna foaia de hartie. Daca este o zona importanta, de culoare albastra in primul cerc atunci inseamna ca viata ta de cuplu este OK. Pentru a fi insa cu adevarat in ordine va fi necesar ca si in atomul lui lucrurile sa stea identic. Daca insa culoarea este rosie sau sunt culori amestecate atunci merita sa investesti mai mult pentru a schimba lucrurile - poate fi o problema a cuplului deoarece disponibilitate din partea ta exista.

Cand zona este situata in al II - lea cerc atunci ar trebui sa ai o relatie linistita, preponderent lipsita de afectivitate. Daca aria are culoarea albastra atunci inseamna ca exista alte lucruri mai importante pentru tine si nu "rolul de dragoste". Poate ar fi interesant pentru tine sa vezi ce este situat in primul cerc si care sunt rolurile cele mai importante pentru tine sau poate nu ai cunoscut insa pe nimeni care sa te faca sa simti cu adevarat ca iubesti sau poate esti dezamagita de trecutul tau. Insa in cazul in care zona are culoarea rosie, se pare ca esti intr-o usoara contradictie interioara - pe de o parte esti suparata de ceea ce se intampla secundar in viata ta, pe de alta parte poate ca nu esti foarte sincera cu tine, pe de alta parte poate ca ai vrea cu adevarat sa schimbi lucrurile. Aproape sigur ca ai o privire destul de "politicoasa" fata de tine insati pentru ca preferi sa nu recunosti ceva fata de tine insati. Ce anume? Este o alta intrebare.

Daca zona este situata in spatiul exterior atunci foaia denota ca exista o problema a ta, in sine. Ca viata ta nu este in acord cu ceea ce simti. Ca este timpul sa modifici ceva in tine. Poate ca daca nu reusesti singura, poti reusi impreuna cu cineva - prieten, ruda, psiholog, etc. Iar acest lucru este normal sa fie indiferent de culoarea pe care ai considerat ca o merita aceasta arie.

Daca ai terminat cu rolul de "dragoste", poti trece la cel de cariera. Uita-te cu atentie pe unde este el. Gandeste-te la ceea ce vrei de la acest rol. Compara cu cel de "dragoste". Cred ca vezi destul de clar care sunt concluziile. Te voi lasa singura sa analizezi in continuare rolurile din viata ta. Sunt convins ca exista multe roluri care iti merita atentia. Acum ai ocazia sa le privesti si sa le intelegi. Daca ai dubii sau nu intelegi una sau alta din concluziile pe care le tragi atunci poate ar fi recomandat sa-mi scrii. In masura posibilului voi incerca sa te ajut.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod