Eşti singură de Dragobete? Un psiholog îţi explică de ce!

În fiecare an, pe 24 februarie, este Dragobetele sau sărbătoarea românească a iubirii, care în ultimii ani a ajuns să fie mai apreciată decât Valentine's Day.
Este o sărbătoare autohtonă a dragostei, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice şi în credinţa într-un zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dacă cuplurile de îndrăgostiţi aleg să-şi facă daruri speciale şi să se bucure împreună de această zi romantică, pentru multe persoane care nu sunt într-o relaţie poate să fie o zi mai tristă.

Angela Nuţu, un expert în terapia de cuplu îţi spune ce să faci ca să nu fii singură şi să ai o relaţie fericită:

1. Singură de Dragobete pentru că eşti prea pretenţioasă

Poate ai trecut prin mai multe relaţii care s-au terminat prost şi nu mai ai deschiderea necesară pentru a-ţi oferi inima cuiva. Este greu să depăşeşti aceste momente critice, însă dacă faci un mic exerciţiu pe care îl recomandă psihologul vei ajunge să îţi dai seama de ceea ce cauţi sau ceea ce nu trebuie să aibă partenerul tău ideal.

"Ca soluţie, îți propun să îți faci o listă în care să notezi toate calitățile, valorile, principiile de viață esențiale pe care ai vrea să le aibă partenerul de viață.
Dacă nu știi încă ce vrei, poți să-ți folosești fostul partener de viață ca model – pozitiv sau negativ. Notează tot ce ți-a plăcut la el și ce nu, și în timpul ăsta știu că îți vor mai veni idei. În al doilea rând, ai putea să notezi tot ceea ce știi că vrei să nu fie, să aibă aibă sau să facă viitorul tău partener! Am remarcat că, de multe ori, ne e mai ușor să știm ce nu vrem decât ce vrem”,
consideră Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

 

2. Singură de Dragobete pentru că eşti supărată pe viaţă

Trebuie să lucrezi cu tine ca să-ţi îmbunătăţeşti starea de bine. Fă ceea ce-ţi place şi încearcă tot mai multe lucruri noi pentru a te descoperi mai bine. "Îţi propun să începi cu pași mici și ușori - râzi mai mult, uită-te la comedii, bucură-te de dragostea celor dragi, petrecând mai mult timp în familie. După ce ți-ai consolidat relația cu tine și cu cei dragi, stabilește câteva legături noi în timp ce lucrezi activ la starea ta de bine – mergi la cursuri de dans, înot, apucă-te de un sport care te atrage (și astfel pierzi și acele câteva kilograme în plus), alege să faci masaje de relaxare sau înfrumusețare, caută un prieten pe care nu l-ai văzut de mult.
Pe scurt, fă-ți cât mai multe bucurii cu putință!”,
explică psihoterapeutul.


3. Singură de Dragobete pentru că te-ai închis în casă/serviciu

Cu toţii simţim nevoia de a ne refugia în muncă sau de a petrece un weekend în pat vizionând serialul preferat, însă aceste lucruri nu te vor ajuta pe termen lung să găseşti partenerul dorit. “Soluţia e una supărător de simplă: Ieși! Cunoaște oameni noi! Nu, nu este un slogan, este o temă. Stabilește să ieși în oraș de minim două ori pe săptămână. Încearcă să găsești ocazii în care să poți socializa cât mai mult, în care să cunoști oameni noi, de preferat să fie și noi și de sex opus! Amintește-ți mereu că dacă stai pe canapea în fața televizorului sau calculatorului, dragostea nu o să-ți bată singură la ușă. Dacă îți dorești un partener, va trebui să începi să-i dai ocazia să te întâlnească”, recomandă expertul.

 

4. Singură de Dragobete pentru că încă te gândești la fostul

Dacă tocmai ai ieşit dintr-o relaţie şi încă te mai gândeşti la fostul, această zi va fi una care te va pune şi mai mult pe gânduri. Dar, este şi cel mai bun moment pentru a analiza relaţia şi a conştientiza dacă împăcarea mai este sau nu posibilă.
Dacă nu ești sigură și încă te mai gândești la fostul, dar nu știi dacă îți mai dorești o împăcare, iată un exerciţiu pe care ţi-l propune psihologul: "imaginează-ți că cel mai bun prieten al tău îți povestește cu ce se confruntă, adică exact situația ta, și îți cere un sfat. Te rog imaginează-ți acum cel mai bun răspuns posibil, ce i-ai spune acelui prieten drag și bun să facă pentru binele lui. Apoi urmează acel sfat! ”.
 

5. Singură de Dragobete pentru că nu știi ce vrei

Nu știi cum să obții ceea ce vrei? Nu știi de ce relațiile tale nu au funcționat? Te simți blocată, neajutorată, simți că ești în impas și că ai nevoie de ajutor? Un psiholog te poate ajuta să ieşi din această stare, deoarece vei ajunge să te cunoşti mai bine şi să îţi poţi construi propria relaţie fericită.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod