De ce este atât de importantă atingerea fizică

Simțul tactil este un simț pe care nu îl credem la fel de important, având impresia că doar fără văz și auz nu am putea trăi. Cu toate acestea, atingerea fizică reprezintă unul dintre cele mai importante simțuri.
De fapt, poate fi cel mai important. În timp ce citești aceste rânduri, imaginează-ți că-ți iei în brațe un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult. 

Motive pentru care atingerea fizică este importantă


1. Atingerea fizică te ajută să te vindeci


Masajul, acupunctura și alte remedii specifice care implică atingerea au fost folosite de-a lungul timpului. Vocea mamei sau mâna familiară a tatălui care îl ridică poate liniști un copil care plânge. Și atingerea poate vindeca și mintea. Psihologii pot folosi atingerea pentru a ajuta oamenii, de la victimele agresiunilor sexuale la cuplurile care încearcă să depășească greutățile și să rămână împreună.

2. Atingerea fizică te ajută să dai și să primești energie pozitivă


Aceasta nu este o bănuială, ci are la bază fapte științifice. O atingere pozitivă, o îmbrățișare de la un prieten, așezarea mâinii pe brațul cuiva pentru a-l îndruma sau doar pentru a afirma apropierea, eliberează oxitocina, hormonul care ne face să ne simțim mai bine.
De fapt, chiar ne face să ne simțim mai bine, dând și primind energie pozitivă prin atingere.

3. Atingerea fizică îi îndrumă și pe ceilalți să îi dea ceea ce ai nevoie


De câte ori nu ți-ai așezat ușor mâna pe brațul cuiva sau poate mai mult decât ușor, pentru a puncta ceva ce voiai să zici? Se întâmplă destul de frecvent acest lucru și este vorba despre utilizarea atingerii fizice pentru a obține ceea ce ai nevoie.

4. Atingerea fizică te ajută să te conectezi cu alte persoane


Sensul ființei noastre fizice este ceea ce ne oferă emoții. Apropierea pe care o avem față de alții, față de cei dragi, față de străini, începe să stimuleze acele emoții.
Iar atunci când inițiezi o strângere de mână sau îmbrățișezi un străin sau un prieten pot fi declanșate diferite emoții. Dar este vorba despre modul în care ne conectăm cu alții, fie că această legătură presupune fericire sau anxietate, iubire sau teamă. Ai simțit vreodată că, atunci când te îmbrățișează mulți prieteni, te simți din ce în ce mai bine?

5. Atingerea fizică te ajută să comunici


Gândește-te la ultima oară când ți-ai odihnit mâna pe umărul sau brațul cuiva! Spuneai o glumă? Vă întâlniserăți pentru a bea o cafea? Luați prânzul împreună? Atingerea fizică inițiază o legătură care ne ajută să ne comunicăm dorințele și visurile, exagerările și dramele, înfrângerile și eșecurile, dar și succesele. Adu-ți aminte de un moment în care ai fost supărat, poate că ai pierdut o persoană dragă sau ai suferit o altfel de pierdere! Cum te-ai simțit cât părinții sau prietenii tăi te-au strâns tare în brațe, în timp ce te-au consolat? Și adu-ți aminte și momentele fericite din viața ta.
Au fost la fel de intense până când le-ai împărtășit cu prietenii și cei apropiați? Până când te-au luat în brațe și s-au bucurat împreună cu tine?
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod