Cum incepe "vanatoarea de barbati"

Fanii serialului "Sex and the City" s-ar putea sa nu fie surprinsi, dar oamenii de stiinta au descoperit ca femeile sunt predispuse la rautati atunci cand sunt in plina vanatoare...

Fanii serialului "Sex and the City" s-ar putea sa nu fie surprinsi, dar oamenii de stiinta au descoperit ca femeile sunt predispuse la rautati atunci cand sunt in plina vanatoare de barbati. Acest lucru se intampla deoarece femeile devin ingrozitor de severe fata de aspectul potentialelor lor rivale atunci cand sunt in perioada lor cea mai fertila, spun specialistii.

Aceasta utilizare a "agresiunii indirecte" pentru denigrarea eventualelor rivale este construita pentru a le mari sansele de gasire a "barbatului potrivit". Faza de rautate poate dura chiar si zece zile in fiecare luna, potrivit declaratiilor psihologilor. "Cand femeile se afla in perioada lor cea mai fertila, ele acorda o mult mai mare atentie look-ului lor", spune Maryanne Fisher, de la Universitatea York din Toronto.

Exista mai multe manifestari ale comportamentului rautacios; poate fi vorba de o mai mare tentatie de a barfi, de a cauta nod in papura sau de a imprastia tot felul de povesti pline de venin. S-ar putea sa vezi doua femei stand la o masa intr-un bar si una sa-i spuna celeilalte: "dumnezeule, uita-te la asta cum arata, e groaznica" sau "parul tau arata ca o matura". Acesta este un exemplu de strategie competitiva.

Lipsa de ingaduinta conduce la romantism

Felul in care o atitudine neinduratoare te apropie de dragoste a fost ilustrat extraordinar de serialul "Sex and the City", transpus in fictiva viata amoroasa a celor patru femei singure din New York. Cercetatorii canadieni au descoperit ca firul povestilor rautacioase este mai mult decat fictiune atunci cand au prezentat fotografiile a 35 de chipuri de femei si 30 de barbati unui grup amestecat de tineri.

Studentii au fost rugati sa spuna cat de atragatoare li se pare fiecare fata si sa dea o nota pe o scara de la 1 la 7 celor mai frumoase dintre acestea, studiu realizat in revista Royal Society - Biology Letters. Femeile participante au fost intrebate in ce moment fata de ovulatie se afla. Felul in care acestea i-au catalogat pe barbatii a fost foarte asemanator in cazul celor aflate intr-o anumita perioada. Insa a existat o imensa diferenta in felul in care acestea au privit fotografiile cu femei.

Cele care se aflau intr-o perioada scazuta a fertilitatii, au cumulat o medie de 3,59 acordata chipurilor feminine, in timp ce femeile aflate chiar in perioada de ovulatie au acordat o medie de doar 3,2. Media notelor acordate de barbati fotografiilor cu femei a fost de 3,4, iar pentru barbati doar 2,6.

Criticarea competitorilor

Maryanne Fisher subliniaza: "O posibila strategie pentru competitie este denigrarea competitorului. In timpul perioadelor foarte fertile, spiritul de competitie - si apoi de denigrare - cresc ca dovada a atractiei scazute fata de frumusetea fizica feminina.

Aceasta spune ca barbatii care se pot ingriji de o femeie si un copil, pot alege dintr-o "multime de femei disponibile" care devin de-a dreptul "incantatoare" in perioada in care vor sa tina departe de ele eventualele rivale. Cercetatorii planuiesc sa se indrepte pe viitor mai mult asupra felului in care femeile incearca sa-si eclipseze competitoarele, prin intrebari legate de fidelitatea lor si capacitatea de a fii o mama buna.

Mai multe studii au demonstrat faptul ca femeile tind sa se imbrace provocator in special in momentele de ovulatie, dar acesta a fost numai primul pas catre cercetarea comportamentului acestora fata de alte femei in aceasta perioada.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod