Cum il determini sa isi schimbe comportamentul?

Nicio relatie nu este perfecta si foarte rar se intampla ca doua persoane compatibile sa se intalneasca si se se inteleaga intru totul. La un anumit moment dat, in orice relatie...
Nicio relatie nu este perfecta si foarte rar se intampla ca doua persoane compatibile sa se intalneasca si se se inteleaga intru totul. La un anumit moment dat, in orice relatie, unul dintre parteneri isi doreste sa schimbe ceva la celalalt. Cu siguranta, sunt anumite gesturi in comportamentul partenerului tau care te fac sa iti placa mai putin si sa iti pui cateva semne de intrebare in ceea ce priveste evolutia relatiei.

Sa inlocuiesti o persoana este foarte dificil si, de cele mai multe ori, imposibil. Important este sa ai o discutie libera cu partenerul tau despre comportamentului pe care il are uneori fata de tine si sa incerci sa ii transmiti mesajele pe care este necesar sa le inteleaga, pentru a va putea dezvolta relatia.

1. Comunicarea este esentiala


Daca relatia voastra "scartaie" la capitolul comunicare, acum este momentul sa pui punctul pe "i". Persoanele care comunica bine in viata de zi cu zi, comunica excelent si pe plan sentimental. Discutiile sincere si deschise sunt vitale in orice cuplu, indiferent de nivelul atins de relatia celor doi.

2. Si tu ai momente in care esti... altfel


Nu este suficient sa iti doresti sa schimbi pe cineva, trebuie sa si poti face acest lucru. Un prim pas ar fi acela de a recunoaste - desi este dificil - ca si tu, la fel ca si el, ai anumite momente in care te porti altfel. Invata sa te comporti normal chiar si in momentele mai putin placute ale vietii de cuplu, in care el este nervos, desi nu tu esti cauza. Nu trebuie sa ii arati ca suferi pentru tonul folosit in conversatia cu tine, invata sa privesti lucrurile degajat si, astfel, il vei determina sa nu mai procedeze la fel pe viitor.

Nu vei reusi niciodata sa il schimbi atat de mult pe cat iti doresti. A vrea sa schimbi pe cineva reprezinta, de fapt, evitarea schimbarii de sine. Ca intr-o oglinda, partenerul iti arata ceva din tine, ceva ce tu nu vrei sa vezi la propria persoana. Astfel, schimbarea trebuie sa se produca intai la tine. Daca te-ai gandit vreodata ca este nevoie sa modifici unele lucruri care tin de comportamentul si atitudinea ta, trebuie sa iei masuri in acest sens, cat mai repede.

3. Priveste problema degajat


Daca ii ceri sa se schimbe, te gandesti ca o va face oricum pentru ca te iubeste. Te simti jignita daca este nervos si nu vrea sa discute cu tine. Daca se poarta astfel, trebuie sa intelegi ca nu o face din cauza ta, exista alti factori, alte situatii si persoane care il determina sa reactioneze in acest mod. Daca a afirmat sau a facut ceva ce te-a deranjat, nu a facut-o intentionat.

Invata sa privesti lucrurile dincolo de aparente. Mai mult decat atat, el nu poate sa iti citesca gandurile. Nu are de unde sa stie si sa inteleaga supararea ta, daca nu i-o explici. Si la acest nivel, comunicarea este primordiala.

4. Spune-i ce gandesti


Evident ca exista si riscul sa nu inteleaga motivul pentru care te-ai suparat. Daca vrei cu adevarat sa aiba loc schimbarea, exprima-ti mesajul clar, calm si intelegator.

Ce ramane de facut daca nimic din afirmatiile de mai sus nu functioneaza?

Totul are un pret. Manipularea si falsitatea nu isi au locul intr-o relatie. Nu recurge la asemenea metode, deoarece se pot intoarce impotriva ta oricand. Daca privesti lucrurile cu calm si il faci si pe el sa le vada la fel, este foarte posibil sa nu mai fi singura care isi doreste o schimbare.

Explica-i faptul ca in toate exista o solutie atata timp cat si el este de acord cu ea si o accepta. Daca raspunsul este nu, atunci nu iti ramane de facut decat sa il accepti, chiar si cu riscul de a incheia relatia.
 

Comentarii (33)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ella pe 28 Iul 2013, 19:15
    Help me pls

    Hey..Va rog frumos sa ma ajutati q un sfat de kre am mare nevoie..Sunt intr-o relatie de 8 luni de zile,stam impreuna de cateva luni dar nu ne intelegem deloc.Eu am facut multe sacrificii sa fiu intr-o relatie,eu am facut primul pas si i-am suportat indiferentza ceva timp..Dar mi-a placut mult de el si cu rabdare am reushit sa fim intr-o relatzie..La inceput a fost bine,doar ca el nu este niciodata multumit de mine,de ce fac eu.Tot timpul ma critica ,nu-mi asqlta parerile..Imi zice sa slabesc si sunt slaba asa cred eu am 1,62 si 50 de kg.E foarte gelos,nu am voie sa am nici o prietena in jurul meu,nici makr la telefon sa vorbesc.Nu prea am voie sa ies din casa doar (la cumparaturi,coafor,rude)..De cand suntem intr-o relatie nu am mai ieshit niciunde,impreuna asa cum fac toate cuplurile.Imi da impresia ca ii este rusine cu mine..Tin sa mentionez ca inainte sa fim intr-o rel faceam parte din aceeashi gasca de prieteni si iesheam mult impreuna prin cluburi etc,acum pe mine ma izolat de toata lumea.Dar el este la fel,iasa cu prietenii lui,merge in oras la o cafea cu ei (ceea ce eu nu am voie) sau nici macar nu ma ia si pe mine.Toate prietenele mele sunt considerate tarfe fata de el si eu nu am ce cauta cu ele,efectiv stau in casa si ii fac lui pe plac,se comporta ca si un copil si eu il iubesc si il rasfat mult fac in mare parte tot ce imi zice sau ce imi cere.Este si violent verbal cand vine vorba de o cearta nu a dat in mine dar ma jignit de multe ori ,ma insulta..Eu tremur doar cand aud la telefon ca s-a enervat ca stiu ce urmeaza,de dat nu a dat in mine(deocamdata) dar nici pe departe nu e,sparge telefoane da cu orice altceva.Sunt ca si servitoarea lui cel putin asa ma consider eu.Nu stiu ce sa cred,clar nu ma iubeste ii place doar ca eu fac tot ce zice el si e bine cum spune el.Incerc sa comunic sa ii zic,dar zice ca ii reprosez si sa il las daca nu imi convine ca asa e el.Imi trec mii de ganduri,dar nici nu am puterea sa il las..Eu peste o luna o sa plec din tara pentru doua luni timp in care el imi zice k ma va astepta,dar parca el e bucuros de plecarea mea,abea astepata..Trebuia sa plec mai devreme dar s-au incurkt treburile si cand a aflat a fost putin nervos.Ce sa mai cred? Ce sa mai fac?ajuta-ti-ma va rog cu un sfat pentru ca,simt ca o sa innebunesc asa.

    1
    0

  • ely pe 27 Ian 2013, 16:40
    schimbarea de comportament

    si nu stiu ce sa fac eu incerc dar nu stiu daca pot.

    1
    1

  • ely pe 27 Ian 2013, 16:39
    schimbarea de comportament

    Prietenul meu este foarte pretentios si isi doreste sa fiu slabuta la vreo 68 de kg si am acum vreo 77 de kg si 1.70 si sa imi achit o rata sa fiu pe zero sa pot strange bani , sa fiu eleganta si cocheta tot timpul asa si sa-mi achimb comportamentul sa fiu mai isteata sa nu mai fiu repezita si sa comport frumos in societate nu ca nu m-as purta dar mai vb repede si mai dau cate una asa si sa invat sa dansez muzica populara

    0
    0

  • alexandra pe 28 Sep 2012, 19:33
    dezamagire

    M-am casatorit tanara, cu atatea visuri si sperante, dupa o copilarie grea, porneam in viata alaturi de cel pe care-l consideram cel mai bun om, dar in timpt relatia s-a degradat, azi ma gandesc ce ma mai tine langa el? Are sufletul impietrit, este dezamagit de oricine si orice, nimic nu-i convine, nu mai stie sa se bucure, nu mai pune pret pe iubire doar banii conteaza , de care din pacate nu are poarte... Vrea sa aiba doar o companie , sa ii fac poe plac, sa aiba mancare, sa fie ingrijit, sa aiba o sotie draguta, dar nu ofera nimic in schimb....Este indoctrinat de o persoana apropiata , de care asculta, eu deja sunt cantitate neglijabila. Nu exist pt el, nun ma vede, ma ignora , nu-mi accepta ideile, ma vede ca pe un copil si ma trateaza ca atare. M-am saturat, dupa atatia ani de casnicie, ma simt singura si sunt nemultumita de tot, doar ca trebuie ssa merg mai departe, nu am incotro, este dificil, nu stiu ce pot face sa-l readuc la viata, este plictisit de tot si de toate.....Mi-as dori sa puna mai mult pret pe suflet, si nu pe material, nu era asa cand l-0am cunoscut, greutatile l-au transformat.Este si un tip inchis in el, nu prea reusesc sa scot multye de la el..... Ma dezamageste comportamentul fata de mine, ca mama a copiilor lui, faptul ca nu ma ia inb serios, mA TGRateaza ca pe un copil....Asta este sotul meu pe care inca il mai iubesc dar pe care nu am reusit sa il schimb.

    0
    0

  • alxandra pe 28 Sep 2012, 19:22
    compotrament de om insurat

    mi se pare dificil de gestionat orice situatie creata de edl

    0
    0

  • sabina pe 7 Sep 2012, 21:52
    relatie de conflict

    buna....si eu am o mare problem in relatia noastra,ma intilnesc de 2 ani si ceva nu merge la noi e din cauza comportmentului sau si poate si am meu,este berbec si eu scorpion,mereu ma cert cu el,,,,,recunosc ca e foarte nervos poate si sa loveasca in mine chiar mia sctricat multe lucruri de pret chiar si calculatorul.......ma numeste urit si eu pling,vreau sa spun ca nici eu nu tac,dar pe mine ma afecteaza foarte tare.......locuiesc cu el impreuna de 3 luni...imi est efoarte greu cu el...ajutati-ma cumva...va rog

    2
    2

  • Karmenik pe 2 Feb 2012, 18:01
    ca sa-l shimbi

    buna...si eu am o relatie de 7 ani,si am suferit mereu,,l-am iubit si il iub f mult si acuma nu am puterea s ma despart.am ast mereu sa se schimbe..ma iub dar nu considera ca-s cea mai importanta pentru el...incerc s fac cumva s il schimb,dar cred k in zadar,,,,

    2
    0

  • ramona pe 26 Iul 2011, 21:20
    si eu im aceeasi situatie

    ...off...si eu trec prin aceleasi chestii....m-am saturat...de un an jumate astept si sper k ceva se va schimba...k o sa devin cel mai important lucru pentru el...dar vad k in zadar...oricine,orice are prioritate in fata mea...problema lui nu este k nu isi doreste sa fim fericiti el crede k dak imi da mai multa atentie sau ma face prea fericita isi pierde din autoritate...tot ce mi-a mai ramas e sa sper...de fapt e tot ce am facut pana akum...deoarece despartierea iese din discutie...il iubesc prea mult si se zice k atunci knd iubesti pe cineva ii accepti si defectele...dar chestia asta ma omoara pe interior..:(cat mi-as dorii sa radiez de fericire...tin sa mentionez k am 18...si consider k la varsta asta fericirea este destul de importanta...voi spera in continuare...aveti grija si luati decizia pe care o simtiti!

    2
    0

  • suferinta pe 14 Iun 2011, 21:51
    viata de cuplu

    Viata asta este uneori foarte grea, esti la rascruce, nu sti ce sa faci, nu ai de ce te lega, nu ai sprijin din partea nimanui. Te trezesti intr-o zi singura , fara parinti care sa te sustina, fara dragostea unui barbat fara aprecierea unui om oarecare, simplu, si te intrebe , de ce ti-a fost dat sa ajungi sa simti asta, cu ce ain gresit, ce trebuie sa faci pt a nu mai simti astfel de lucruri?

    4
    0

  • crissti pe 24 Dec 2010, 19:17
    aiurea

    fiecare cu parerea lui nu va mai dati interesanti nu aveti farmec...

    0
    1

  • Petre Daniel pe 14 Oct 2009, 04:41
    gresiti

    Dupa cum vedeti sunt singurul baiat de pe aici si poate va intrebati de Dumnezeului caut aici; eeeee pai e foarte simplu asa ca si voi caut soluti, deci poate barbati nu sunt asa de porci, poate prea orgoliosi pentru a recunoaste ca a gresit; dar credetii cand va spun ca incearca sa se schimbe pentru ca sincer din propie experienta incerc! Dar nu si atunci cand veniti voi cu gura mare, ca dece sa nu fim sinceri de cele mai multe ori aruncati paie pe foc si pe urma postati pe "victima".Sa stiti ca este farte greu sa incerci sa te schimbi si sa vezi ca o faci degeaba si dupa cate vad eu si voi sunte-ti in aceeasi situatie vreti ca barbatul sa se schimbe dar voi ce ati schimbat la voi sau cu ce l-ati ajutat sa treaca peste??? Prietena mea incepe cearta eu incerc sa o evit cu cat putinta dar in cele din urma imi ies din sarite si incep sa tip, atunci se intoarce roata si ea imi reproseaza ca dece m-am rastit dar de ce nu ai incercat sa ma opresti inainte se a incepe si tema discutiei se schimba brusc si asa barbati sunt cum sunt(cica) Apropo nu bag mana in foc pt toti barbati!!! dar parerea mea este sa iti vezi propia lungime a nasului si sa incerci sa ii demonstrezi ca tu te poti schimba IN BINE sa o faca si el. Daca iubesti sigur o poti face si ai sa cauti pe net o modalitate de a te schimba tu si poate ai sa ajungi in situatia mea.

    1
    0

  • geo pe 11 Aug 2009, 13:12
    ce sa fac?

    avem cam 11 luni...de vreo 4 luni se supara din nimicuri....am incercat sa-i vorbesc frumos, sa-l amenint...nimic nu merge....comunicam destul de mult....dar se supara din cele mai mici motive, sau chiar daca nu se supara din cauza mea...e morocanos si ma respinge...de parca totul ar fi cauzat de mine.Cand are zile bune...imi zice sa nu-l bag in seama...ca ii trece...am incercat tot ce se putea....am obosit...Ce as putea sa fac?...Am mai trecut odata printr-o experienta de genul...dar atunci speram ca maine va fi mai bine...acum stiu ca maine nu va fi mai bine.Chiar singura rezolvare e despartirea?

    1
    0

  • vasile georgeta pe 15 Ian 2009, 16:06
    cum sa il schim in bine?

    am un sot bun insa ii lipsesc cateva principii.este indiferent,nu prea se duce la munk,si nu este compatibil cu mine.ce sa fac in cazul asta?

    0
    0

  • O eva pe 31 Mar 2008, 15:16
    Nu ii putem schimba

    Cred ca ne luptam cu morile de vant. Nu vom reusi niciodata sa schimbam un barbat daca el nu isi doreste CU ADEVARAT sa se schimbe. Vorbesc din experienta unei relatii de 3 ani...

    1
    0

  • flaviutza pe 21 Mar 2008, 19:57
    dar..?

    dar...oare care va fi rezolvarea dc nu asta? la mine situatie e din ce in ce mai prosta...nici nu mai stiu ce sa cred..la fel dp 2 ani..multe ceruti si minciuni!! ffff multe minciuni...:(

    0
    0

  • anonim pe 20 Mar 2008, 12:29
    incerc, incerc, incerc

    e foarte greu sa schimbi.....de doi ani de zile ma chinui si nu iese nimic decat certuri....toate se finalizeaza cu dulcea impacare dar problemele raman nediscutate....exista comunicare da nu si capacitate de a lasa de la el...incep sa cred ca innebunesc dar stiu ca nu despartirea e rezolvarea......

    0
    0

  • rusu gabriela pe 10 Mar 2008, 15:20
    unde e iubirea?

    25 de ani de truda la altarul schimbarii...rezultat trist: divort si regretul ca ce am vrut, nu a fost posibil. Asta am facut eu din viata mea.Comportamentul violent al sotului meu nu l-am putut schimba in toti acesti ani.Si am renuntat.Nu am mai avut puterea sa lupt ,nu am mai vrut azi cuvinte tandre si maine iad...Asta nu inseamna ca nu il mai iubesc. I-am dat drumul sa zboare , dar i-am oprit sufletul langa mine...Intr-o zi schimbarea va veni- pentru mine va fi insa prea tarziu. Am ales sa traiesc singura.Pretul a fost prea mare sa mai pot ierta.

    2
    0

  • olivia pe 8 Mar 2008, 12:38
    schimbari

    Ca sa poti schimba partenerul uneori trebuie sa-ti schimbi tu atitudinea,trebuie sa stii ce-i place lui.Incercat si verificat cu succes>

    1
    0

  • flaviutza pe 6 Mar 2008, 21:48
    pt moon

    pt tine moon sa-ti zic si eu o faza pe care am savurat-o sa zic..trece o tipa frumosa,imbracata bine..dp care prietenului meu iau fugit ochii..pacat k nu stia sa mearga pe tocuri si se impiedica intruna..:D si la fel ziceam si eu.."pacat de pantofi...dc lumea nu stie sa mearga pe tocuri.." :)) asa k suntem la fel de "rele" amandoua sa zic asa..

    0
    0

  • flaviutza pe 6 Mar 2008, 21:44
    mersi

    va multumesc mult pt raspunsuri...sper din tot sufletul sa fie bine.. pentru mine urmeaza o perioada mai agitata si chiar nu am nevoie de suparari si nervi si din motivul asta..ink odata va multumesc :)

    0
    0

  • Viorica pe 4 Mar 2008, 18:29
    nu trebuie schimbat

    Da,parerea mea e ca nu trebuie sa incerci sa-l schimbi sau el pe tine,deoarece daca tu sau el nu e de ajuns pentru tine(el),inseamna ca nu e persoana potrivita pentru tine(el).si daca te incapatinezi si reusesti,schimbarile sunt de scurta durata.

    0
    0

  • deea pe 3 Mar 2008, 16:41
    barbatul

    un barbat nu poate fi schimbat,deoarece el crede care drepturi depline asupra ta si crede ca ii aparti si parerea lui este ca trebuie sa i te supui,nu mai tine cont de tine si de dorintele tale

    2
    1

  • dana pe 3 Mar 2008, 09:48
    daca vrei sa-l schimbi ...

    poate ca nu este ceea ce ti se potriveste... Problema este ca nu iubim mereu ce ni se potriveste , de acea cred ca daca ne aventuram intr-o astfel de relatie trebuie sa ne asumam si riscul de a obosi incercand "marea transformare"... Nu stiu cate si reusesc !!! Uneori admiram la barbati ceea ce mai tarziu vrem sa schimbam. Cine sa ne mai inteleaga si pe noi femeile..Eu constat la mine si ma gandesc ca asa cum sunt eu mai sunt si altele...De obicei iubirea este cea care ne determina sa fim intr-un fel anume si este valabil si pentru barbati si pentru femei. De aceea spunem "la inceput era intr-un fel anume", si noi suntem intr-un fel anume la inceput, si noi ne schimbam. Dar la inceput iubim neconditionat , apoi iubim cu "nu se poate?" , apoi iubim "cu rezerve" , si mai tarziu constatam ca de fapt nu mai iubim , ne-am obisnuit , si obisnuinta ,cred eu ,este la fel de subjuganta ca si iubirea...Dar o viata fara schimbare n-ar fi monotona?

    2
    0

  • moon pe 2 Mar 2008, 23:16
    pt flaviutza

    Si al meu face la fel. Mai nou, de la atatea maraieli pe aceasta tema, profit de ce spune el cand si comenteaza ceva despre o tipa (privita), sa-i spun ca si eu am observat lucruri asemanatoare la baieti. Incet, fiindca asta nu-i comvine, se va mai domili, ai sa vezi. Totul e sa nu abuzezi. Iar cand spui ceva, fii pe faza, nu zi ulterior prin cearta! La mine o obervatie despre o tipa care era imbracata super, dar s-a suit intr-o Dacie, si s-a etalat ostentativ prin fata ochilor lui (dar si a gurii mele :D ) i-am zis lui ca sa auda si aia: " Mama, are haine de 20 de milioane lei si masina de 10 lei!" Pe el l-a pufnit rasul, aia s-a urcat ofticata in rabla ei, iar eu am savurat un moment unic. Fii si tu pe faza, si cauta defecte la "concurente". Succes!

    1
    0

  • flaviutza pe 2 Mar 2008, 18:12
    nush ce sa fac..

    am nevoie de un sfat..sunt impreuna cu prietenul meu de 2 ani..si in ultimele luni au inceput o groaza de certuri pe diferite teme..cea mai grava faptul k tot timpul ii fug ochii dp altele..si tot eu sunt vinovata k fac crize de gelozie..ce sa fac? sa ii ignor comportamentul?sa ma fac k nu il vad??

    0
    0

  • Anca pe 2 Mar 2008, 14:54
    pentru Daniela

    trebuie sa -i vorbesti mai putin. NU rezolvi nimic daca dai in logoree, caci va inceta sa te asculte, va deveni doar zgomot de fond discursul tau. Fii concisa la maxim si arata-i ca nu accepti decat asa cum vrei tu, nu cum vrea el.

    0
    0

  • mony pe 2 Mar 2008, 10:10
    barbatul

    am auzit o ,,vorba din batrani,, cu barbatu` atat ii bine cat e calare pe tine, iar dupa ce se da jos ii tot caine cum a fost.... asta e............................

    0
    0

  • daniela pe 1 Mar 2008, 19:33
    ...uneori imposibil

    Ma iubeste dar rare ori ma simt centrul universului lui.Il oboseste diplomatia mea si ma asculta fara rezultat.Eu vorbesc...el tace...eu vorbesc.....el tace...si tace si tace si...ma dispera!E dechis cu mine doar cand vorbim despre cariera lui..cateodata despre a mea,in fine..mie greu dar il iubesc enorm.

    0
    0

  • Mary pe 1 Mar 2008, 19:06
    e dificil sa faci o schimbare

    Da,ca si Roxana si Alina,si eu cred ca e greu sa schimbi ceva la partener,am observat ca in general barbatii sunt dificil de contrazis,ei isi schimba rar parerile,conceptiile sau comportamentul.Ne ramane zic eu diplomatia,care e destul de greu de realizat.....

    0
    0

  • alina pe 1 Mar 2008, 17:47
    intr-adevar ...greu

    si eu am patit-o la fel ca roxana, faceam tot timpul sa fie bine, sa-i fiu alaturi la greu etc etc. si am facut tot posibilul sa-l pot schimba!!Ba chiar i-am dat papucii, m-a cautat, mi-a promis ca se schimba, l-am crezut si am inceput din nou sa fim impreuna!!Degeaba...nu s-a mai schimbat, se purta frumos la inceput si chiar am crezut ca s-a schimbat... insa a fost doar o masca sau o frica de a nu ma pierde din nou, nici nu mai stiu...de aia mi-am dat seama ca nu se mai schimba..si acuma sunt din nou libera, eu merit ceva mai bun!!In zadar ma cauta acuma si iar imi spune ca se schimba, eu nu-l mai cred!!!

    0
    0

  • adeliss pe 1 Mar 2008, 14:07
    .....dar nici imposibil

    eu, la inceput, l-am lasat sa ia deciziile care le considera oportune,pentru ca practic nu au fost prea multe (decizii de luat)...dupa aceea mi-am impus punctul de vedere foarte categoric ,si chiar daca nu a fost nici usor , nici simplu am ajuns unde am dorit eu(acum isi da seama ca nu a facut bine ceea ce a facut ,dar anii pierduti nu se mai intorc )

    0
    0

  • roxana pe 1 Mar 2008, 13:51
    mult prea greu

    din punctul meu de vedere barbatul nu poate fi schimbat.el se comporta frumos la inceputul relatiei si atat.cand te iubeste face orice numai sa te vada fericita.dar cred ca se gasesc cam rar asa barbati.eu sunt mai tot timpul diplomata cu el,incerc sa-l inteleg,ii sunt alaturi la greu,vorbesc frumos cu el,si cu toate astea tot nu se comporta cum trebuie

    0
    0

  • dialora pe 29 Feb 2008, 14:05
    cam multe

    Se pare ca trebuie sa devenim adevarate maestre ale diplomatiei. Fetelor hai sa-i si facem si pe ei atat de diplomati in ceea ce ne priveste pe noi, femeile. Daca tot invatam sa manipulam, de ce nu am face-o in 2 directii ca sa ne fie bine pe cat mai multe planuri?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod