Ce activitate te poate apropia mai mult de partener

S-ar putea să vrei să ieșiți la o cină și la un film. Potrivit unui nou studiu, un alt tip de activitate te poate apropia mai mult de partener. Iată despre ce este vorba!

Vrei să te apropii mai mult de partener? Iată ce activitate te poate ajuta


Cercetarea a fost publicată în Journal of Marriage and Family și a identificat activitățile care declanșează eliberarea oxitocinei, hormonul care te apropie de partener atunci când faceți lucruri împreună. Se pare că pictura și board game-urile sunt primele pe această listă a activităților.

Oxitocina este asociată cu legăturile romantice. Nu este eliberată pe tot parcursul zilei, ci doar atunci când stimulăm într-un mod adecvat corpul. Însă și participarea la activități recreative eliberează oxitocină. În studiu au fost implicate douăzeci de cupluri căsătorite. Acestea au completat un chestionar de o oră despre viața de familie, menit să declanșeze eliberarea de oxitocină.
Cercetările anterioare au constatat că și gândirea partenerului poate să stimuleze producția hormonului. Apoi, cercetătorii au rugat jumătate dintre cupluri să se joace un board game familiar timp de o oră, în timp ce celelalte au făcut o oră de pictură. Cercetătorii au colectat probe de urină după sondaj și după activități, pentru a măsura modificările nivelului de oxitocină. Nivelul de oxitocină a fost ridicat după ambele activități, crescând de la o medie de 3,86 de nanograme pe mililitru de urină după sondaj la o medie de 4,88 de nanograme după activități. Este greu de spus cum se traduce o creștere specifică în viața reală, dar oxitocina este eliberată numai când există stimulare.
Însă o activitate a determinat o eliberare mai puternică de oxitocină decât cealaltă.

Bărbații din grupul de pictură au avut de departe cea mai mare schimbare a nivelului oxitocinei, care a crescut cu aproximativ trei nanograme după clasa de artă. Nivelul de oxitocină al femeilor care au jucat board game și al celor care au pictat a crescut cu mai puțin de un nanogram, iar bărbații care au jucat board game au experimentat o ușoară scădere a oxitocinei, cu aproximativ 0,4 nanograme. 

De ce a fost lecția de pictură un catalizator atât de eficient de oxitocină, mai ales pentru bărbați? În primul rând, datorită noutății activității. Dar cel mai mare factor probabil că nu avea nimic de-a face cu pictura.
Cercetătorii au observat că mulți oameni din clasa de pictură și-au încurajat partenerul verbal și prin atingere. Bărbații s-au dovedit a fi deosebit de sensibili la contactul fizic, așa că atingerea le-a amplificat semnificativ nivelul de oxitocină.

Justificarea modalităților de a face orice activitate în care ne atingem partenerului, indiferent dacă îi atingi brațul sau umărul, poate fi utilă. Poate că este interacțiunea în care îi spui și lucruri încurajatoare în același timp. Rezultatele studiului nu înseamnă că board game-urile nu cresc nivelul de oxitoxină al bărbaților, ci că nu declanșează o eliberare de oxitocină la fel de mare ca alte activități. Concentrațiile de oxitocină ale bărbaților după ce au jucat board game-uri au fost mai mari decât dacă nu ar fi făcut nimic pentru a stimula producția.

În timp ce studiul a analizat doar pictura și board game-urile, este posibil ca alte date care implică aceleași lucruri - atingere fizică, interacțiune socială, noutate și încurajare a partenerului să poată să aibă rezultate similare.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a analiza alte activități. 

Acesta este primul studiu de acest tip care a analizat aceste comportamente și eliberarea de oxitocină în mediul natural. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod