Eva.ro ramane o un mijloc prin care tu poti sa te descoperi, dezvolti, cunoaste mai multe despre tine si viata ta. Asteptam intrebarile tale la adresa: "/>

Il iubesc enorm, desi ma minte

Numele meu este Clara si am stat in cumpana daca sa va scriu sau nu. Desi se tot spune ca trecerea anilor aduce mai multa intelepciune si sfaturile ar fi inutile, eu chiar vreau sa ma sustrag acestei reguli nescrise.

Am 33 de ani si nu vreau sa va vorbesc despre pasii mei pozitivi, ci mai degraba despre pasul pe loc. Acesta bate cadenta intr-o relatie inceputa de vreo cateva luni cu un baiat de 29 ani. Totul a inceput pe net in urma unor ore de chatuiala unde descopeream fiecare pas cu pas ca suntem din ce in ce mai compatibili.

Discutia a pornit de la o chestie haioasa, si anume un catel. El sustinea ca are un catel si se afisa cu el in poza. A urmat momentul confruntarii in care ne-am placut live reciproc si apoi intalniri frecvente plin de romantism, tandrete, pasiune si alte o mie de epitete ce ar putea contura o stare de bine in doi.

Insa in paralel cu noi se desfasura si un film (acum pot spune ca era un film, pentru ca naivitatea din mine s-a transformat in realism mult mai tarziu)unde actorul principal era prietenul meu secondat de acest catel. Relatia care se consuma si acum, dar de la distanta, din cauza jobului in orase diferite, se vrea finalizata cu o casatorie.

Se intampla probabil ca atunci cand privesti lucrurile si din alt unghi sa se scoata la iveala si mici imperfectiuni ale angrenajului relatiei, dar ceea ce eu am gasit cutremurator pentru mine acum sunt marile minciuni ambalate destul de estetic in mici filmuletze regizate extrem de fin de prietenul meu.

Ca sa pot avea un sfat de la dumneavoastra trebuie sa fiu mai explicita: prietenul meu a facut un film ca ar avea un catel, care fie era bolnav si nu puteam sa il vad pentru ca se gasea intr-o clinica, fie era la un prieten si povestea continua cu bla bla ..ce ii da sa manance, ce grija are de el cand il scoate afara, ce afectuos este cu copii.
Un alt film se refera la o firma pe care o avea si de fapt nu exista, iar un alt scurt metraj referitor la o masina care, la fel, nu exista...serialele pot continua...

Ma simt frustrata de toate aceste filme vizionate fara voia mea si mi-as dori sa am taria morala si psihica sa ii cer niste argumente motivante de ce a trebuit sa faca astfel de colaje. El nu banuieste ca eu mi-am deschis mintea si ca am constientizat ca realul e putin altfel.

Problema mea este ca il iubesc enorm, dar in acelasi timp nu pot accepta minciuna intr-o relatie care s-ar vrea conturata intr-o familie. Ma gasesc intr-o situatie dificila de a lua o decizie, aceea de a ne desparti sau de a continua. Mai degraba as vrea un sfat sau parerea dumnevoastra referitoare la ce ar trebui sa fac? Cum ar trebui sa-l abordez? Cum ar trebui sa reactionez?

De ce credeti ca a construit asemenea filme? Poate fi explicat comportamentul lui din punct de vedere psihologic? Va pot spune ca din punct de vedere zodiacal este leu si ca este o persoana cu studii superioare. Se poate inghiti asemenea minciuni gogonate pentru a mai da o sansa relatiei? Ok,ma opresc aici, caci mintea mea fabrica intrebari in flux continuu.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri si am speranta ca voi primi un semn de la dumneavoastra. Clara


Claudiu Ganciu - psiholog si psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Cumpana este o stare destul de incomoda in care ai de luat o decizie. Intr-un fel, a ne scrie noua este similar cu ceea ce simti fata de el. Simti ca stai in cumpana. Poate ca starea de "cumpana" este foarte cunoscuta tie, o stare in care ai poposit in multe din situatiile din viata ta.

Nu intotdeauna trecerea anilor aduce mai multa experienta si mai multa intelepciune.
Poate ca intr-un fel diferit ai fi reactionat acum 10 sau 15 ani la o poveste similara. Nu avem de unde sa stim, ci doar putem presupune.

Pe de alta parte, pasii pozitivi din viata unei persoane sunt arareori un subiect de a deschide un subiect personal cu un psiholog. Mai nimeni nu intra pe usa cabinetului pentru a spune: "Azi sunt fericit(a)", ci mai toata lumea spune ca are un necaz, ca i s-a intamplat ceva, ca nu intelege ce se intampla, etc. dar pentru fiecare in parte exista o anumita stare pe care ar numi-o mai curand negativa.

Dupa aceasta introducere ne spui "filmul" tau. Din introducere am putea oare intelege ca ceea ce se intampla intre tine si el are un impact destul de puternic asupra modului in care te percepi, in care iti valorizezi propria imagine. Sa simti oare "ca ai fost pacalita"? Impactul pe care "filmul" il are in tine este la fel de important ca si motivatia lui. As spune ca este chiar mai important.

Poate ca o anumita parte din tine, sa-i spunem narcisica, se simte foarte deranjata de ceea ce se intampla. Pe de alta parte, aceasta latura narcisica poate ca nu este esentiala in campul tau psihologic. Eu nu am cum sa stiu ceea ce se intampla cu adevarat in tine pentru ca nu te cunosc ci doar fac referiri la cazuri mai mult sau mai putin similare cu care m-am intalnit in cabinet.

Treptat ne introduci in "cinemateca" vietii tale de cuplu. Ai cunoscut pe chat un caine ce avea un stapan sau un tanar ce avea un caine sau ai intalnit un om si un caine. Ambii la fel de simpatici, fata de care ai simtit o anumita atractie care s-a definit in timp, in momentul actual existand perspectiva ca relatia ta cu tanarul (pentru ca acel catel era inexistent) sa se finalizeze intr-o casatorie.

M-as opri la un anumit cuvant folosit de tine si pe care, probabil, atunci cand l-ai folosit a vrut sa exprime ceva, un ceva partial constient dar si un ceva secundar care ar scapa constientului - descrii momentul intalnirii cu el sub denumirea de "confruntare".
Nu avem semnificatiile tale, dar te invit sa analizezi acest cuvant in acest context. Si te simti invadata de multe intrebari pentru ca aceste intrebari par a nu se mai termina, ca si cum ai intra intr-o perioada de ruminatie a situatiei.

Hai sa incercam sa vedem ce putem sa intelegem noi pentru a putea sa mergem mai departe.

Iti propun un joc: este un joc intre doua parti din tine. Partea care vrea sa continue si partea care vrea sa se retraga. Voi denumi partile C (cea care vrea sa Continue) si R (cea care vrea sa se Retraga).

C: Simt ca il iubesc, il vreau langa mine.
R: Te minte incontinuu si tu il vrei langa tine. Esti absurda.

C: Conteaza ceea ce simti, nu stii niciodata cu adevarat ceea ce simti, iar cand simti este important.
R: Te minte, nu intelegi ca te minte? Daca te-a mintit acum, te va minti toata viata. Chiar vrei sa traiesti langa un om care te minte?

C: E frumos sa minti pentru cea pe care o iubesti.
R: Aiurea, nu e decat un mitoman, un mincinos fervent si constant. Mai tii minte? Ti-a zis ca are masina, afacere, ca sa nu mai vorbim de caine. Ce rost are sa minti ca ai un caine, asta e patologie, nu mai este iubire.

C: Nu-i adevarat. I-a fost frica ca poate sa ma piarda si atunci a decis sa ma minta. De multe ori oamenii mint din teama, din frica, din temerea ca vor pierde sau pentru a nu face pe altii sa sufere. Si el ma iubeste.
R: Asa face cu toate femeile pe care le intalneste. Inventeaza o poveste pe care apoi o reda in cuvinte, le spune ce le place lor pentru a le seduce. Asa va face si pe mai departe, e inevitabil.

C: Daca ar fi asa de ce ar vrea sa ne casatorim? Poate ca asa a fost la inceput insa acum ma iubeste. Tine la minte. Vrea sa fie cu mine.
R: Si dupa casatorie? Crezi ca materialul nu conteaza? Te-ai casatori cu un om care nu are afacerea lui, masina lui sau cainele lui? Poate ca si materialul joaca un rol in viata voastra.


C: Mai important e ceea ce simt eu pentru el si ceea ce simte el pentru mine. Ma simt jignita de ceea ce face dar este mai important ceea ce simt pentru el.
R: Tu ai niste principii, nu poti renunta la ele, trebuie sa incetezi si sa te centrezi pe viata ta.

C: Principii? El a simtit nevoia sa ma minta, acum ii este greu sa recunoasca ceea ce a facut. Daca ii voi spune ca stiu l-as putea pierde.
R: Iar daca nu-i vei spune il vei pierde cu siguranta dupa casatorie.

C: Va putea el oare sa inteleaga si sa accepte ceea ce simte cu adevarat pentru mine?
R: Este clar ca nu simte nimic pentru tine, nu poti minti persoana pe care o iubesti.

C: Vreau sa fiu cu el! Vreau doar sa stiu ce este mai bine sa fac acum. Ma simt asa de bine cand sunt cu el.
R: Nu vreau sa fiu cu el! Vreau sa stiu doar cum sa ma ascund. Barbatii astia! Niciodata nu poti avea incredere in ei.

C & R: Acest dialog nu poate continua la infinit dar cred ca ceea ce este important pentru noi, Clara, este sa ne definesti foarte bine, sa ne intelegi foarte bine. Noi suntem parti ale tale si vrem sa iti fim clare. Ne poti ajuta? Clara
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mai contează ?! pe 14 Oct 2011, 15:23
    Las-o baltă ! :-j

    `Ce ? Poftim ? E un nesimţit . Aşa am păţit şi eu .. mi-a bătut apropouri să ne vedem..şi după aceea..mi-a spus că e obosit..că nu ştiu ce , abea după câteva ore am aflat defapt cum stă faza..A vrut să iese la distracţie , să ardă curve ! Nici nu merită să îţ ai lângă tine..dă-l dracului . Nu merită nimic din partea ta ! :)

    0
    0

  • ioana pe 14 Nov 2009, 20:38
    ne`am despartit dar inca il iubesc si cred ca si el

    acum ceva timp am cunoscut un baiat...i`a placut de mine mie la inceput nu dar pe parcurs am ajuns sa`l iubesc....dupa ceva timp am fost impreuna....era totul minunat dar a aparut o fata si m`a parasit pt ea....in ciuda acestiu fapt eu tot il iubesc iar cand ne intalnim am observat k sa uita la mine foarte mult....deci cred k nu m`a uitat.....oare ma mai iubeste??ce sa fac??ajutati`ma va rog...!!!

    1
    0

  • roxana pe 14 Oct 2009, 19:36
    dragoste

    acum 5 luni de zile am intalnit un baiat pe internet si ne'am intalnit si ne'am indragostit. totul a fost minunat la inceput dar dupa cv timp el nu mai era atat de interesat de mn si nu stiam dc.el acum imi spune k ma iubeste, acum imi spune k nu mai simte nik pt mn si k pot sa plec oricand.dak plec dupa 2 3 zile ma cauta spunandu'mi ka ii este dor de mn si k nu vrea sa ma piarda dar iar dupa 2 3 zile, nu ma mai vrea...si el se fereste foarte mult sa vb pe net de fata cu mn sau la tel si as vrea sa inteleg si yo dc, crede'ti k ma inseala?dak tot ma vrea alaturi de el pe viitor dc ma minte si se joaca cu mintea mea? ce sa fac?sa sper k poate se va schimba k sa nu ma piarda sau sa ma retrag de tot din viata lui? va rog, ajutati'ma si pe mn....:(

    0
    0

  • florina pe 22 Apr 2008, 17:44
    cum sa il fac sa ma iubeasca din nou?

    am fost cu el 4 luni si ne-am despartit dar nici eu nu stiu de ce?la inceput era totu numai bine si frumos ne intelegeam foarte bine iar acum nu stiu ce e cu el dar nu mai e atat de indragsotit de mine cum era la inceput.si el vrea sa fie cu mine dar cateodata parca nici el nu stie ce vrea si as vrea sa il fac sa se indragostesca din nou de mine .ce as putea face?va rog ajutati-ma.....:(:(:(:(

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod