Norah Jones se simte ca acasa...

Nu puteam incepe acest nou an decat cu gandul la ceva dedicat sufletului... Si ce altceva ar putea fi mai potrivit decat stilul muzical abordat de Norah Jones, "copilul-minune" al show-biz-ului?... In ciuda succesului de care se bucura si a celor 8 Premii Grammy obtinute cu albumul sau de debut, "Come Away With Me" (2002), Norah Jones ramane aceeasi persoana volubila, deschisa si sincera dintotdeauna. Semn ca valorile adevarate nu se lasa pervertite de stralucirea mai mult sau mai putin efemera a laurilor...

Singura diferenta este ca Norah mai are inca foarte multe lucruri de aratat. Iar cele peste 8 milioane de exemplare in care "Come Away With Me" s-a vandut in intreaga lume, precum si succesul pe care il inregistreaza cu noua sa creatie muzicala, "Feels Like Home" (2004), dovedesc acest lucru.

Probabil ca te intrebi de unde atata faima pe capul unei fete de aproape 26 de ani, cvasi-necunoscuta in urma cu doar cativa ani... Ei bine, explicatia este calitatea muzicii pe care o creeaza - o imbinatie de jazz, blues, soft pop si rock, cu influente de country si folk... Ai putea crede ca un asemenea amestec nu spune mare lucru amatorilor de muzica. Dar vocea ei inconfundabila, puternica, pasionata si calda in acelasi timp, croita parca anume pentru interpretarea pieselor de aceasta factura, alaturi de pianul care insoteste fiecare acord muzical al lui Jones, au reusit sa farmece publicul.

Astfel, albumul de debut a fost o adevarata surpriza in momentul lansarii. Initial casa de productie, Blue Note Records, nu se astepta ca CD-ul sa se vanda in mai mult de 100.000 de exemplare. Totusi, el s-a vandut in peste 8 milioane de copii, obtinand si 8 Premii Grammy in 2003, Norah Jones fiind incoronata "Regina Grammy-urilor" la acel moment.

Solista a dus acasa in seara decernarii premiilor 8 statuete, obtinute pentru albumul anului, piesa anului ("Don't Know Why"), cel mai bun debut, cea mai buna voce pop feminina (pentru "Don't Know Why"), cel mai bun album vocal pop, iar melodia "Don't Know Why" i-a mai adus lui Jones alte trei trofee: cea mai buna piesa a anului (premiu acordat compozitorului), cel mai bun producator si cel mai bine inregistrat album.

Surprinzator este insa faptul ca succesul nu pare sa o afecteze catusi de putin pe Jones. Ba chiar solista a fost extrem de uimita sa descopere ca muzica sa este atat de apreciata de public. Dupa decernarea primului Grammy, discursul ei de multumire a fost: "Nu mi-am imaginat niciodata, dar niciodata ca muzica pe care o creez este atat de cunoscuta si de apreciata, asa ca este minunat. Va multumesc foarte mult."

La finalul ceremoniei, Norah era la fel de entuziasmata si de mirata de succesul ei: "Este extraordinar. Este probabil cel mai important lucru pe care il voi face vreodata in cariera mea. Nu ma astept sa mai ating in viata aceasta culme. Pur si simplu s-a intamplat. Este o intreaga nebunie. Este minunat, dar sunt constienta de faptul ca acest lucru nu va aparea in fiecare zi."

De unde incepe succesul?...

Te intrebi cum a fost posibil ca un asemenea talent sa fie ascuns pana acum, explodand brusc, in aprecierea tuturor criticilor din lumea intreaga? Radacinile fenomenului Norah Jones incep candva demult, in copilarie...

Poate ca Norah Jones, o mare iubitoare si cunoscatoare a pianului, a fost dintotdeauna destinata faimei: de la o varsta frageda a fost clar (mai ales pentru ea...) ca a mostenit talentul inconfundabil al tatalui ei, Ravi Shankar, legendarul interpret indian de sitar, care a influentat foarte mult creatia nu mai putin celebrilor Beatles...

Nascuta in data de 30 mai 1979, in New York, Jones a fost crescuta in Texas de catre mama ei, Sue Jones, o asistenta medicala al carei nume il poarta, de fapt. Relatia cu tatal ei abia in ultima vreme a ajuns sa urmeze un fagas normal - practic, in copilarie Norah nu si-a cunoscut tatal. Acesta este un aspect pe care jurnalistii incearca sa il exploreze din plin, dar cantareata refuza sa abordeze prea mult subiectul, desi recunoaste ca, in prezent, relatia lor este una apropiata.

Desi Shankar nu s-a aflat in preajma ei in perioada formarii ei muzicale si sufletesti, Jones si-a descoperit singura preferintele muzicale - jazzul i-a "iesit" in cale in perioada liceului, pe care l-a absolvit in Dallas - Booker T. Washington High School For The Performing And Visual Arts.

Pasionata de clasicii jazzului (motiv pentru care foarte multi critici nu intelegeau cum de o copila cunoaste piesele unor artisti ca Aretha Franklin, Billie Holiday, Nina Simone, Lucinda Williams, Dolly Parton etc.), solista a castigat doua premii Down Beat Student Music, in 1996 (pentru cea mai buna interpreta de jazz si pentru cea mai buna compozitie), precum si un premiu in 1997, pentru cea mai buna interpreta de jazz. Jones avea sa spuna: "Am inceput sa ascult jazzul anilor '50. Billie Holiday murise cu mult inainte ca eu sa ma nasc si totusi in continuare are o uriasa influenta asupra mea. Cred ca oamenii te influenteaza chiar daca nu se mai afla in preajma ta."

Dupa absolvirea liceului, a urmat timp de doi ani cursurile Universitatii North Texas, unde s-a specializat in muzica jazz de pian. Dupa cei doi ani a decis sa faca o pauza, intorcandu-se in New York pentru ceea ce parea, la momentul respectiv, doar o vacanta de vara. Desi era convinsa ca la inceputul toamnei se va intoarce la facultate, Norah si-a dat seama ca excursia avea sa se prelungeasca.

Incantata de cafenelele si cluburile de jazz in care sustinea diverse spectacole, intre slujbele de chelnerita pe care le schimba pentru a se putea intretine, drumul spre o cariera muzicala era deja trasat. Jones aparea in mod regulat pe scena alaturi de trupa trip-hop-electronica Wax Poetic. Pana la urma cantareata a reusit sa coaguleze in jurul ei o formatie alcatuita din compozitorii Jesse Harris (chitara), Lee Alexander (bass si iubitul solistei) si Dan Reiser (tobe). De atunci si pana in prezent, Norah lucreaza cu aceiasi oameni, are o relatie stabila, iar prietenii care o inconjoara ii sunt alaturi si acum, ceea ce spune foarte multe despre caracterul unei persoane aflata fata in fata cu faima...

Trupa ei, The Handsome Band, si Norah au inceput sa sustina concerte in cluburile de jazz si folk din Greenwich Village, iar in ianuarie 2001 s-au prezentat cu o caseta demo continand trei piese la casa de productie Blue Note Records, specializata in lansarea unor artisti din segmentul muzical abordat de ei. Incantat la maximum de muzica pe care a ascultat-o, presedintele de la Blue Note, Bruce Lundvall, a semnat imediat contractul cu talentata Jones. Dupa aproape un an de lucru in studio, Norah si-a lansat albumul de debut, "Come Away With Me", intrand in istoria show-biz-ului... Albumul contine, pe langa doua piese compuse chiar de Norah ("Nightingale" si melodia care da titlul albumului) si cover-uri dupa "Cold Cold Heart" - Hank Williams, "Turn Me On" - J.D. Loudermilk si "The Nearness Of You" - Hoagy Carmichael.

Desi nu a avut un impact imediat, aprecierea criticilor nu s-a lasat asteptata. Din momentul lansarii - februarie 2002, si pana in prezent, solista a cules numai laude si premii, iar al doilea album al sau, "Feels Loke Home", face din nou senzatie pe piata muzicala...

"Feels Like Home" este albumul care face dovada talentului desavarsit al solistei. Primul CD ar putea parea creatia unei oarecare soliste si cantarete la pian care a incercat sa "amestece" jazzul, soundul country si folk-ul, intr-un amplasament orchestral mai mult acustic. "Feels Like Home" poate fi vazut ca avand aceeasi traiectorie, asta daca nu s-ar dovedi insa mult mai bun decat albumul de debut... Fire perfectionista, Norah este chiar putin dezamagita de "Come Away With Me", pe care ii este greu sa il asculte fara sa vada toate micile lui erori...

Piese originale, cateva cover-uri inedite si foarte interesante, piese de jazz clasic... "Feels Like Home" este un album linistit, care accentueaza "aerul" de Aretha Franklin si creeaza o atmosfera calda si primitoare. Si, asa cum numerosi critici au afirmat de atatea ori, Norah Jones ar putea canta si "partitura" cartii de telefon, facand-o sa para profunda si armonioasa, fapt care reflecta talentul ei deosebit si fidelitatea publicului pe care si l-a "crescut".

Totusi cine este Norah Jones?...

Pe langa vocea minunata, invaluitoare, care iti patrunde in suflet, Norah este o tanara obisnuita, ce refuza sa se lase influentata de succes. Poarta aceleasi haine in care s-a simtit bine mereu, intotdeauna adecvate starii in care se afla in preajma unui concert. In garderoba ei se afla la loc de cinste blue-jeans-ii, hainele largi si usor country. "Obisnuiam sa cred ca arat ca o marioneta atunci cand cant pe scena in picioare", a precizat cantareata. "Dar acum vin tot mai mult in fata publicului si port fuste mai des decat inainte."

Chiar daca la concerte o vedem mai mult in spatele pianului, frumusetea ei lumineaza intreaga scena. Desi nu are frumusetea clasica pe care ne-am obisnuit sa o vedem la vedetele muzicii pop, trasaturile ei interesante, zambetul sincer si profunzimea privirii fac parte din farmecul ei inconfundabil.

Nu ii place sa fie in centrul atentiei, este mai mult o fire retrasa, iar jurnalistilor le este destul de dificil sa afle ce se intampla cu viata ei, pentru ca solistei nu ii place sa dea interviuri. Lumea o vede mai mult timida, asa cum se considera ea insasi, de fapt: "Sunt timida, in mod clar, si de obicei ma pierd repede cu firea." "Nu stiu intotdeauna unde sa imi pun mainile si ce sa fac cu ele; cateodata asta este o adevarata provocare pentru mine, alteori nu", a adaugat Jones.

Totusi Norah nu este exact asa cum o infatiseaza albumele ei: "Este ciudat, pentru ca nu sunt exact ca personalitatea pe care o reflecta albumele mele. Nu sunt melancolica; sunt o persoana fericita care a avut noroc, un pic nebunatica. Imi plac lucrurile amuzante si am multa energie. Insa am tendinta de a ma indrepta spre muzica lenta. Nu mai incerc sa copiez pe nimeni decat pe mine. Daca ceva nu ma reprezinta, incerc sa evit acest lucru."

Poate te va mira sa afli ca este... fumatoare. Un viciu pe care nu il ascunde si care nu ii afecteaza timbrul clar.

Iti imaginezi ca o personalitate ca ea vrea sa fie pusa la punct cu toate informatiile din show-biz. Ei bine, nu neaparat. Cel putin televiziunea nu reprezinta un centru de interes pentru ea. Mama ei, Sue Jones, este un mare fan al show-ului "The Daily Show", dar Norah nu urmareste foarte des programele tv si nici macar nu este abonata unei firme de televiziune prin cablu. In schimb, prefera sa citeasca: "Intotdeauna mi-a placut sa citesc, dar uneori poate sa treaca un an fara sa citesc o carte, pentru ca uit de asta sau nu gasesc o carte de care sa ma 'apuc' usor. In ultima vreme insa am citit mai mult."

Succesul nu i-a modificat cu nimic stilul de viata: "Cred ca, in general, nu m-am schimbat. Cant cu aceeasi trupa, am acelasi iubit, aceiasi prieteni care nu dau doi bani pe faima asta, pentru ca sunt prietenii mei. Fac aceleasi lucruri pe care le-am facut mereu. Marea schimbare este insa ca mi-am luat un apartament mai mare."

In ceea ce priveste muzica pe care o creeaza, Norah a declarat: "Cant acest tip de muzica, acustica, linistita, dintr-un motiv anume... Sunt atrasa de ea. Simt ca vocea mea este potrivita pentru asta. Cand incerc sa cant mai tare si sa fiu altfel, de obicei ascult inregistrarea si nu imi place deloc cum se aude. Cred ca acesta este motivul principal pentru care cant muzica linistita. Cine stie insa daca fac ceea ce ar trebui sa fac? Probabil ca sunt nenumarate faze muzicale prin care voi trece. Sper sa ma simt bine si sa ma bucur de etapele acestui proces."

"Oamenii ma intreaba mereu ce anume ii 'leaga' de muzica mea", a adaugat Norah. "Nu am un raspuns la aceasta intrebare. Sunt multe teorii si sunt sigura ca exista adevar in fiecare. Cred ca am doar un noroc absolut incredibil! Initial a fost vorba de o buna sincronizare. Cred ca poti avea succes cu orice daca tii cont de aceste lucruri si daca muncesti foarte mult pentru ceea ce ti-ai propus. In mod fericit, este vorba de muzica de calitate, dar cred ca norocul are un aport destul de mare in aceasta problema."

"Imi place ideea de a crea un album complet, de 12 piese, care iti permit sa creezi o stare cu adevarat speciala. Este cu adevarat interesant si distractiv. In ceea ce priveste muzica mea, nu ma gandesc foarte serios sa lansez un single, opus cumva albumului integral. Este ciudat sa ai un singur copil, singur in lume, cand te mandresti cu intregul album. Poate ca piesa pe care vrei sa o 'arunci' in fata are rostul ei in cadrul materialului si 'leaga' intregul album. Poate ca nici nu faci alegerea potrivita atunci cand lansezi un single. Este mult mai bine sa privesti totul ca pe un intreg."

Realizarea videoclipurilor nu este cea mai placuta activitate a cantaretei: "Imi place sa le vad, dar nu imi place sa le fac, nu. E greu sa lansezi unul bun, care este cu adevarat amuzant, dar nu exagerat. Videoclipul la 'Sunrise' a fost amuzant. A aparut si trupa mea in el. Si asa am scapat - nu au fost prea multe prim-planuri cu mine! Sunt muzician, nu actor!"

Bruce Lundvall, presedintele Blue Note Records avea sa spuna despre ea: "Nu se intampla des ca un artist care imbina atat de multe genuri muzicale sa aiba parte de atat de multa apreciere din parte unui public variat. Dar asta se intampla atunci cand muzica pe care o creezi este cu adevarat buna, iar acest lucru nu se putea intampla decat cu un artist de talia lui Jones, extraordinar si original suta la suta."

Nu este intotdeauna usor sa canti live, mai ales daca esti o fire retrasa. Iar Norah Jones stie acest lucru foarte bine: "A canta live nu este atat de grozav din prima. Dar cred ca am inceput sa invat si sa ma adaptez mai bine la aceste situatii, iar acum ma simt in largul meu. Am invatat ca pe scena tu esti cel care detine controlul si ca cel mai important lucru este sa incerci ca aceasta experienta sa fie amuzanta si distractiva."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod