Jodie Foster, o actrita si o mama... ca in filme

Numele Alicia Christian Foster probabil ca nu iti suna cunoscut... Dar ia sa incercam cu Jodie Foster... Deja ti s-au deschis in minte zeci de "pagini" de film in care ai vazut-o si ai admirat-o. Si nu ar exista vreun motiv ca lucrurile sa stea altfel, pentru ca actrita este una dintre cele mai apreciate si respectate femei din industria filmului. Rolurile pe care le-a jucat, atentia cu care isi alege personajele pe care le interpreteaza, faptul ca nu pune accent in aceasta alegere pe valoarea materiala a efortului depus, ci pe calitatea interpretarii si potentialul ofertant al rolului, toate acestea (si multe altele...) o recomanda ca fiind una dintre cele mai puternice actrite de la Hollywood.

Inteligenta, frumoasa, retrasa, de o eleganta si o simplitate iesite din comun, o mama extraordinara pentru cei doi copii ai sai, Jodie Foster este, in acelasi timp, si singura actrita care a reusit sa obtina doua premii Oscar inainte de implinirea varstei de 30 de ani, o performanta greu de egalat... Criticii de film au stiut sa aprecieze talentul extraordinar al vedetei care se afla in industria de divertisment de la varsta de trei ani... Si-a inceput "cariera" in copilarie, in reclame, urmand ca mai apoi sa primeasca roluri cu greutate, de care s-a achitat cu foarte mult devotament.

Foster nu este genul de vedeta despre care sa citesti in ziarele de scandal... Si aceasta deoarece stie sa faca distinctia intre viata privata si viata profesionala, de la care are pretentii in egala masura de mari. Viata de familie este pastrata intotdeauna departe de ochii presei si probabil ca singurul lucru pe care nu il va dezvalui niciodata este cine este tatal copiilor sai. Se crede insa ca tatal biologic al celor doi baieti ai sai este un donator de sperma anonim.

In fapt, interviurile pe care le acorda jurnalistilor decurg foarte bine pana in momentul in care reporterul adreseaza aceasta intrebare. Amabilitatea si calmul lui Foster dispar ca prin minune si atunci stii ca ai ratat poate unica sansa de a discuta cu actrita... Este una dintre lectiile pe care jurnalistii le-au invatat de-a lungul timpului (sau poate nu...) si incearca sa evite aceasta intrebare.

Jodie Foster se autocaracterizeaza ca fiind o femeie care "se ingrijoreaza, prin definitie, pentru orice". Motiv pentru care este si atat de protectoare atunci cand vine vorba despre lucrurile personale si despre tot ceea ce inseamna viata sa si, mai ales, a copiilor sai, Charles, opt ani, si Kit, cinci ani.

Am putea spune ca este o prezenta incomoda pentru celelalte celebritati, pentru ca are marele talent de a fi directa si sincera in tot ceea ce spune, o calitate pe care multe persoane din show-biz si, in special, la Hollywood o considera mai degraba un defect... Insa Jodie nu se schimba si din aceasta cauza nu face decat sa castige si mai multa stima in ochii fanilor sai.

Nu o vei vedea niciodata pe Jodie Foster stresandu-se in legatura cu toaletele pe care trebuie sa le poarte in anumite cercuri mai pretentioase. Desi la decernarile de premii sau la premierele filmelor arata o grija si o atentie deosebita hainelor, de cele mai multe ori lasa impresia unei femei care nu pune mare pret pe acest aspect. Sa fie oare pentru ca se considera, in primul rand, un om obisnuit?... Cat de obisnuit poti fi insa atunci cand ai "in geanta" doua premii Oscar si zeci de filme realizate?...

Pentru Jodie insa "Normalul nu este ceva spre care sa aspiri, ci ceva de care trebuie sa fugi", un mod de viata care se vede in toate alegerile pe care le-a facut pana acum, atat in viata profesionala, cat si in cea personala...

Orice ai spune despre Jodie Foster, nu poti ignora faptul ca este un model de succes pe care foarte multe actrite aspirante il au in vedere. Tot ceea ce a realizat a obtinut prin forte proprii, chiar daca nu a urmat nici macar o lectie de actorie in intreaga sa viata... Realizarile sale profesionale vorbesc insa de la sine.

O cariera prodigioasa...

Pana la varsta de opt ani, Jodie Foster avea deja la activ 40 de reclame, precum si aparitii in seriale pentru televiziune, cum ar fi "The Courtship Of Eddie's Father", "Bonanza" si "The Partridge Family". La varsta de zece ani, banii obtinuti din rolurile interpretate reuseau sa intretina intreaga familie Foster... Mama sa, Evelyn, a fost cea care si-a intretinut cei patru copii (tatal lui Jodie i-a parasit inca inainte ca ea sa se nasca) pe durata copilariei, lucrand pentru un producator de film.

Debutul sau actoricesc s-a produs in anul 1972, cu filmul "Napoleon and Samantha", o productie Disney. In urmatorii cinci ani, Jodie a jucat in nu mai putin de 11 filme, aducand fiecarei interpretari o inteligenta precoce care i-a impresionat atat pe critici, cat si pe realizatorii de film.

In 1976, Foster a realizat ceea ce a devenit filmul care i-a schimbat viata - pelicula violenta, neagra, "Taxi Driver", regizata de Martin Scorsese. Foster a jucat rolul Iris, o prostituata in varsta de 12 ani, care este protejata de un sofer de taxi periculos si dezechilibrat, interpretat de Robert De Niro. Acest rol a fost complet diferit de tot ceea ce actrita in varsta de 14 ani jucase pana la acea data.

Foster a declarat revistei "The New York Times Magazine" in anul 1991: "A fost pentru prima oara cand cineva mi-a cerut sa creez un personaj care nu eram eu. A fost pentru prima oara cand am inteles ca actoria nu este doar un hobby de care te ocupi, ci ca presupune o adevarata arta." Interpretarea i-a adus o nominalizare la Premiile Academiei de Film pentru Cea mai buna actrita in rol secundar.

Spre deosebire de alti actori, Jodie a preferat sa nu isi sacrifice educatia pentru cariera. Dupa ce a absolvit in anul 1980 Liceul Francez din Los Angeles, s-a inscris la Universitatea Yale. Insa in martie 1981 vedeta a intrat in atentia presei internationale, fara voia sa, cand John Hinckley Jr. a incercat sa il asasineze pe presedintele Ronald Reagan - principalul motiv prin care si-a argumentat acesta actiunile a fost dorinta de a o impresiona pe tanara actrita in varsta de 19 ani, proaspat "boboc" la Yale...

Foster a fost atat de mult afectata de aceste actiuni ale lui Hinckley, incat, dupa toata nebunia din presa, a publicat un articol in "Esquire", intitulat "De ce eu?", si a refuzat sa vorbeasca public despre acest incident... Nici pana in ziua de azi vedeta nu aminteste despre acest lucru...

In anul 1985 a absolvit Universitatea Yale magna cum laude, cu specializarea in literatura. A mai jucat in cateva filme in timpul si imediat dupa absolvirea facultatii, dar aceste productii nu au atras prea mult atentia publicului sau a criticii si nici nu i-au adus o foarte mare apreciere, asa cum s-a intamplat cu rolul din "Taxi Driver".

Succesul nu a intarziat insa sa apara - in 1988, Foster a devenit ceea ce criticii au numit "o actrita matura si foarte respectata in bransa", o data cu Oscarul pentru rolul Sarah Tobias, victima unui viol in grup, din filmul "The Accused". Urmatoarea ei mare performanta avea sa vina trei ani mai tarziu, o data cu thriller-ul "Tacerea mieilor". Cu parul vopsit si cu un accent de West Virginia, actrita a jucat rolul agentei FBI Clarice Starling, avandu-l ca partener si "dusman" in film pe extraordinarul Sir Anthony Hopkins, in "pielea" unui psiholog devenit criminal in serie, Hannibal Lecter. Filmul a fost distins in anul 1991, la decernarea Premiilor Academiei, cu Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Jonathan Demme), Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita.

La varsta de 29 de ani, vedeta se putea lauda deja cu o viata intreaga petrecuta in lumea stralucitoare a show-biz-ului: castigase doua Oscaruri si jucase in aproape 30 de filme.

Implinita din acest punct de vedere, Jodie Foster a simtit nevoia sa isi indrepte atentia si spre alte laturi ale industriei de film. In anul 1991 si-a facut debutul regizoral cu pelicula "Little Man Tate", un proiect care a primit critici relativ modeste, despre un copil-minune si despre mama acestuia, exagerat de protectiva si care isi creste copilul singura - un rol care i se va potrivi de minune mai tarziu, o data ce va deveni mama a doi copii.

In 1992, Polygram Filmed Entertainment s-a angajat sa finanteze trei productii cinematografice pentru compania de productie a lui Foster, Egg Pictures. Foster a produs si a jucat in primul din aceste filme, "Nell" (1994), unde a jucat rolul unei femei care traieste singura in padure si care se exprima intr-o limba proprie, inventata de ea. Aceasta interpretare i-a adus cea de-a patra nominalizare la Oscar.

In 1995, Jodie Foster a regizat cel de-al doilea film al sau, comedia "Home for the Holidays" si a primit o nominalizare la Globul de Aur, in anul 1997, pentru rolul sau din "Contact", al unui astronom aflat in cautarea existentei altor civilizatii extraterestre.

In 1999, a jucat in "Anna and The King", un remake al clasicei si frumoasei povesti de dragoste dintre profesoara vaduva Anna Leonowens si regele Siam-ului, devenita celebra datorita musicalului "The King and I", al lui Rodgers si Hammerstein. Pentru acest rol a primit un salariu de 15 milioane $, ceea ce confirma inca o data faptul ca actrita a ajuns in pozitia in care poate impune anumite standarde...

In 2001 a refuzat sansa de a juca din nou in sequel-ul filmului "Tacerea mieilor", respectiv "Hannibal", deoarece a simtit ca acest scenariu compromitea personajul din filmul original, dar a acceptat sa joace in locul lui Nicole Kidman in thriller-ul "Panic Room" (2002).

Dupa o intarziere de doi ani, reuseste sa regizeze si sa produca "Flora Plum", al companiei Disney, in care joaca si Ewan McGregor si Claire Danes.

Cel mai recent film in care ai putut-o vedea pe marele ecran este "Flightplan" (2005), unde joaca rolul unei mame disperate, in cautarea copilului pe care si l-a pierdut in spatiul claustrofobic al unui avion. Desi povestea este aparent simpla, suspansul creat ne-o infatiseaza pe Foster in rolul unei mame care nu se da in laturi de la nimic pentru a-si gasi fiica, in ciuda faptului ca nici unul dintre pasageri sau dintre membrii echipajului nu isi amintesc sa o fi vazut pe micuta urcand la bord...

In acest an o vei putea vedea jucand in filmul "Inside Man", aflat in prezent in faza de post-productie, iar pentru 2007, actrita are deja planuri: va aparea in filmele anuntate "The Brave One" si "Sugarland".

Stiai ca?...

Membrii familiei actritei s-au obisnuit sa i se adreseze Aliciei Christian Foster (nascuta in 1962) cu o prescurtare a numelui unei prietene a mamei ei, Evelyn. Astfel, numele Josephine D. s-a transformat rapid in Jo D, iar Alicia a primit apelativul Jodie, pe care toti fratii ei l-au folosit cu insistenta de atunci.

In copilarie, a fost prinsa de un leu, care a tarat-o in gura pe o scurta distanta - acest incident s-a petrecut la sfarsitul unei zile de filmare pentru o productie Disney...

A invatat sa citeasca la varsta de trei ani...

La varsta de 14 ani vorbea deja fluent limba franceza.


A fost aleasa de catre revista "Empire" una dintre cela mai sexy 100 de staruri din istoria filmului, clasandu-se pe locul 45, intr-un top realizat in anul 1995.

In octombrie 1997, a ajuns pe locul 18 in topul revistei "Empire", "Cele mai tari 100 de vedete de film din toate timpurile".

In acelasi an a primit doctoratul onorific la Universitatea Yale, pe care, de altfel, a absolvit-o magna cum laude in anul 1985, cu specializare in literatura.

In anul 2002 a fost numita de catre revista "People" una dintre cele mai frumoase 50 de persoane din lume.

In topul "Cele mai minunate staruri de film" realizat de revista "Entertainment Weekly" s-a clasat pe pozitia a 57-a.

In topul "Cele mai grozave 100 de tinere talente" realizat de VH1 s-a clasat pe locul al 4-lea.

Isi dubleaza vocea in toate versiunile frantuzesti ale filmelor sale, fiind o vorbitoare fluenta de limba franceza.

Pana la varsta de 18 ani vorbea fluent si limba italiana...

A trebuit sa se retraga din distributia filmului "Double Jeopardy" (1999), pentru ca era insarcinata. Ashley Judd este cea care a preluat apoi rolul sau.

Mama sa, Evelyn Foster, i-a fost manager pana la varsta de 20 de ani.

In anul 1990 a infiintat propria companie de productie, Egg Pictures, in Los Angeles, pe care insa a inchis-o in anul 2001, pentru a se putea ocupa mai mult de cei doi copii ai sai.

Debutul sau actoricesc il reprezinta o reclama la o crema de protectie impotriva razelor ultraviolete, pe care a filmat-o la varsta de trei ani. Imaginea in care un catelus ii da jos pantalonii, dezvelind un fundulet alb ca laptele a devenit deja celebra... Singurul regret al actritei este ca i-ar fi placut sa isi traiasca viata fara sa stie ce inseamna sa fii celebru...

Printre hobby-urile sale se numara: kickboxing, yoga, karate, aerobicul si ridicarea de greutati. Ii place sa colectioneze obiecte de bucatarie deosebite si moderne si fotografii alb-negru. Ii place la nebunie mancarea organica, iar cartea ei preferata este "Franny si Zooey", de J.D Salinger.

A primit rolul Annabel Bradsford in comedia "Maverick" (1994), dupa ce acesta a fost refuzat de Meg Ryan. Jodie a jucat in aceasta pelicula alaturi de Mel Gibson.

S-a zvonit ca reteaua de televiziune CBS a platit 12.000 $ pentru coafura si machiajul lui Foster pentru aparitia sa in emisiunea "60 Minutes II" (in decembrie 1999), in care vedeta si-a promovat filmul "Anna and The King". Mai tarziu s-a clarificat ca aceasta suma exorbitanta a fost incorecta si mult exagerata.

A fost cea mai tanara prezentatoare a emisiunii tv "Saturday Night Live" (1975), pana cand Drew Barrymore a prezentat acest show in 1982.

A primit rolul Clarice Starling in succesul de box-office "Tacerea mieilor" (1991), dupa ce Michelle Pfeiffer a refuzat sa joace in acest film.

Tatal lui Jodie, Lucius Foster, a parasit familia cand mama actritei era insarcinata in cateva luni cu ea.

A fost prima alegere a producatorilor pentru rolul Printesei Leia din trilogia originala "Razboiul Stelelor", dar la momentul respectiv avea deja un contract semnat cu Disney. Apoi George Lucas a decis ca Printesa Leia trebuie sa fie ceva mai mare decat era Jodie la acea varsta.

A inlocuit-o in ultimul moment pe Nicole Kidman in rolul Meg Altman din pelicula "Panic Room" (2002) - Kidman s-a ranit in timpul filmarilor, lucru care nu i-a mai permis sa continue proiectul.

A inregistrat o serie de piese pentru filmul "Moi, fleur bleu" (1977), printre care se numara "Je T'Attends Depuis La Nuit Des Temps", "When I Looked at Your Face" si "La Vie C'est Chouette".

A avut o relatie serioasa cu Cydney Bernard de cand s-au intalnit, in anul 1993, pe platoul de filmare al productiei cinematografice "Sommersby".

Sora ei, Connie Foster, a fost dublura ei pentru secventele mai explicite din "Taxi Driver" (1976).

In anul 2001 a decis sa nu reia rolul Clarice Starling in filmul "Hannibal". Pana la urma, distributiei peliculei i s-a alaturat Julianne Moore.

Cascadoarea care o dubleaza in majoritatea peliculelor este Jill Stokesberry - cele doua colaboreaza pe plan profesional inca din anul 1993, cand Jodie a realizat filmul "Sommersby".

Considera ca rolul sau din "Tacerea mieilor" (1991) este un fel de contragreutate pentru rolul sau din "Taxi Driver" (1976). In acest din urma film interpreteaza rolul unei femei care are nevoie sa fie salvata, iar in "Tacerea mieilor" ea este cea care o salveaza pe femeia captiva. O alta intorsatura ciudata o reprezinta si faptul ca Harvey Keitel, "pestele" ei din "Taxi Driver", a devenit mentorul ei, personajul Jack Crawford, in filmul "Red Dragon" (2002).

In anul 1976, Foster a interpretat rolul fetitei din pelicula originala "Freaky Friday", motiv pentru care regizorul remake-ului din 2003, Andrew Gunn, a crezut ca actrita va fi incantata sa joace de data aceasta rolul mamei. Insa Jodie a refuzat, in parte pentru ca a considerat ca scenele cu cascadorii si distributia filmului vor "fura" mult din meritul general al productiei cinematografice.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Stefanuca pe 8 Mai 2011, 18:52
    WOW

    Mai inainte am vazut Panic Room , o actrita extraordinara ca si Kristen Stewart , de altfel , si pot sa spun ca as mai revedea filmul Panic Room si de o mie de ori!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod