Charlize Theron, asasinul perfect in "Aeon Flux"

"Aeon Flux", un SF in regia lui Karyn Kusama, ii are in rolurile principale pe Charlize Theron (inedit: cu un nou look!) si pe actorul de origine ungara Marton Csokas, si va avea premiera in cinematografele romanesti incepand cu 3 martie. Serialul de animatie din care este inspirata aceasta pelicula a fost produs si difuzat de postul de televiziune MTV. Filmul infatiseaza o eroina rebela, asasinul perfect, intr-o lume a viitorului in care nimic nu mai seamana cu ceea ce cunoastem in ziua de astazi.

Suntem in anul 2415 - in urma cu 400 de ani, o boala devastatoare a ucis aproape intreaga populatie a Pamantului. Singurii supravietuitori, 5 milioane de oameni, s-au retras in orasul Bregna, inconjurat de ziduri, la adapost de orice interferenta cu lumea din afara. Cu totii sunt condusi si se supun legilor familiei bogate si dictatoare Goodchild. Cei doi frati, Trevor (Marton Csokas) si Oren Goodchild (Johnny Lee Miller), au grija ca supravietuitorilor cumplitului dezastru sa nu le lipseasca nimic, insa, in acelasi timp, le impun acestora limite in ceea ce priveste independenta si libertatea de alegere.

Un grup de rebeli din subterane, ce reprezinta rezistenta impotriva acestei dictaturi nemiloase, grupul numit Monicanii si condus de Handler (Frances McDormand), se revolta impotriva familiei conducatoare Goodchild. Ei isi doresc sa depaseasca granitele orasului si sa cerceteze singuri lumea care ii inconjoara. Monicanii reprezinta insa o amenintare a status-quo-ului, iar fortele statului lupta pentru eliminarea lor. Aeon Flux, personajul care da si numele filmului, interpretat de Charlize Theron, este reprezentanta acestui grup rebel, cea mai buna si mai periculoasa dintre Monicani. Misiunea ei este aceea de a-l asasina pe Trevor Goodchild si de a reda libertatea oamenilor.

De ce esueaza insa Aeon in misiunea ei? De ce fiecare dintre locuitorii orasului are vise ciudate si "simte" fragmente dintr-o viata pe care nu a trait-o niciodata? De ce nici unul dintre cei care traiesc in acest oras nu stie cu siguranta cine este? De ce Bregna, care este cu adevarat un oras minunat, un mic colt de rai, in care cu totii par sa traiasca fericiti, pare sa nu fie ceea ce este?

"Aeon Flux" prezinta o lume a viitorului in care nimic nu este ceea ce pare a fi. Misiunea lui Aeon este de a-l asasina pe Trevor Goodchild, liderul Bregnei, o societate oarecum utopica, fara boli, fara foamete si fara razboaie. "Cand te gandesti la science-fiction, te gandesti la un viitor intunecat, murdar, suprapopulat - o lume in decadere. Nu este cazul in 'Aeon Flux' - Bregna arata perfect.", a precizat producatoarea Gale Anne Hurd. "Am creat o imagine perfecta cand o privim. Doar mai tarziu descoperim ca, de fapt, contine minciuna perfecta".

Secretele incep sa iasa la iveala in clipa in care Aeon Flux il intalneste pentru prima oara, fata in fata, pe Trevor Goodchild. Ambiguitatea de pana atunci pare sa prinda un si mai mare contur, urmand ca fiecare secventa a filmului sa desluseasca mai bine misterul in care traiesc toti acesti oameni.

Sentimentul care o motiveaza pe Aeon in misiunea ei este razbunarea. Parintii i-au fost ucisi de catre agentii guvernamentali si singura care ii mai este alaturi este sora ei, Una Flux. Insa si aceasta este omorata, agentii fiind convinsi ca si ea are legaturi cu Monicanii. Este picatura care umple paharul pentru Aeon, hotarata acum sa isi indeplineasca misiunea cu orice pret.

"Aceasta este misiunea pe care a asteptat-o intreaga ei viata", a adaugat producatoarea Hurd. In fapt, Aeon insasi afirma acest lucru in film: "Am avut o familie candva, am avut o viata. Tot ceea ce am acum este o misiune." Asa cum spune Hurd, Aeon Flux este singurul agent care poate sa duca la indeplinire o astfel de misiune. "Aeon este capabila sa faca lucruri de care altii nu ar fi capabili - ea este cea mai buna pe orice nivel posibil - dar ceea ce descopera ii zduncina toate conceptiile despre cum functioneaza lumea".

"Aeon este nemiloasa - nu ii pasa decat de misiunea pe care o are", spune Theron. "Ea a renuntat la ideea de a avea o viata normala de mult timp - este un criminal profesionist. Odata implicata, stie ca exista un singur motiv al existentei ei pe planeta: sa razbune uciderea propriei familii".

Aeon este dura, implicata, nu are nimic de pierdut si nici de castigat, un caracter puternic, o persoana inteligenta, independenta, voluntara si ambitioasa, asasinul perfect. Este un soldat antrenat sa indeplineasca misiuni, iar singura ei misiune acum este razbunarea. Surprinzator pentru acest personaj, obisnuit sa urmeze ordine, Aeon se lasa condusa de libera vointa, luand decizii de una singura, atunci cand simte ca situatia s-a schimbat si impune acest lucru. Tocmai de aceea, Aeon este cea mai buna dintre toti Monicanii.

Misiunea ei va dezvalui insa niste secrete bine pastrate, despre care familia Goodchild a crezut ca vor servi intereselor tuturor cetatenilor. Insa ceea ce s-a vrut a fi doar o solutie temporara a ajuns sa fie o optiune convenabila pentru fratele lui Trevor, Oren, care isi doreste domnia si... viata vesnica.

Te-ai prins deja despre ce e vorba? Nici nu ar fi greu, din moment ce scenariul iti lasa nenumarate portite pentru deslusirea misterului: toti locuitorii orasului Bregna nu sunt altceva decat clone ale persoanelor care au trait inainte de devastatoarea boala si care au reusit sa supravietuiasca dezastrului, datorita unui vaccin descoperit de oamenii de stiinta din consiliul care conduce orasul. Acesta a avut insa si o consecinta neprevazuta: sterilitatea.

In aceste conditii, solutia de compromis gasita la vremea respectiva, pentru conservarea vietii si a rasei umane, a fost clonarea (nepracticata pana atunci la oameni), pana cand cercetarile ar fi reusit sa ofere lumii un leac cu adevarat eficient. Astfel, visele ciudate pe care fiecare dintre locuitori le are despre viata trecuta reprezinta un fel de memorie colectiva care devine din ce in ce mai puternica o data cu fiecare clonare la care sunt supusi.

Care este mesajul filmului?

Charlize Theron si-a exprimat parerea in legatura cu acest lucru: "Ei bine, cred ca este relevant din punct de vedere social. Cred ca nu poti face un film care isi propune sa vorbeasca despre viitor daca nu esti atent la ceea ce se intampla la nivel social. Personajul meu este unul foarte puternic: este o ganditoare cu o fire independenta, o persoana care isi sustine punctele de vedere, care crede cu tarie in lucrurile si principiile care sunt importante pentru ea, care crede cu adevarat in libertate si care pune la indoiala soarta si directia spre care se indreapta umanitatea.

Motivul pentru care mi-a placut atat de mult povestea este ca vorbeste despre consecinte sociale care au si o relevanta umana. Nu este vorba despre o gramada de roboti din viitor care umbla de colo-colo. Este in continuare vorba despre oameni care simt durere si dragoste, care isi cauta locul in societate - daca si cum se integreaza in aceasta, daca nu cumva sunt manipulati sau daca sunt cu adevarat liberi. Aceasta libertate - aceasta lupta pentru libertate - este acel lucru care ne face umani."

Este un film care merita vazut sau nu?...

Depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile... Scenele de actiune, chiar daca sunt foarte bine realizate, nu au energia necesara incat sa te tina cu sufletul la gura. Dar, din perspectiva vizuala, filmul este exceptional - cadre fantastice infatisand orasul viitorului, Bregna, vegetatie impresionanta, efecte speciale atent lucrate, tot felul de dispozitive si arme care iti arata ca te afli deja in viitor - oare de ce Hollywood-ul alege mereu sa inventeze astfel de "artificii" (haine, coafuri, arme) care arata futurist si nu au nici un alt rol decat de a arata... ciudat si de a da senzatia de "viitor"?...

Din punctul de vedere al scenariului, te avertizez ca nu este prea grozav. Nu este un film suficient de ambitios si impresionant incat sa poata fi considerat un SF bun, dar nici atat de ingrozitor incat sa intre la categoria filmelor proaste... Este o pelicula pe care o poti vedea cu incredere intr-o seara de week-end, stiind ca nu te va marca foarte tare si nu te va tine lipita de scaunul din sala de cinematograf, asteptand cu infrigurare urmatoarea secventa...

Intriga nu sta in picioare dintr-un motiv extrem de important - presupusul conflict care ar trebui sa existe intre Aeon Flux si Trevor Goodchild (in definitiv, ea are misiunea de a-l asasina...), nu exista. Trevor nu este un "baiat rau", un lucru care poate fi observat inca de la inceputul peliculei. In plus, cei doi impartasesc aceeasi filosofie, au aceleasi viziuni si, mai mult decat atat, ii leaga o relatie indestructibila, amintiri ce trec dincolo de moarte si de viata, stocate in celulele ADN-ului care pare sa isi "aminteasca" din ce in ce mai multe despre viata pe care au trait-o cei doi inainte de clonare.

Filmul are unele idei inovatoare in legatura cu mijloacele de comunicare din viitor: este de ajuns ca oamenii sa inghita niste capsule pentru a-si auzi gandurile... Iar clonarea este vazuta dintr-o perspectiva interesanta, chiar daca ideea nu este complet noua: oamenii din Bregna sunt clonati la infinit si poarta cu ei un fel de memorie colectiva, precum si o plictiseala apasatoare pentru ca au trait atat de mult. Fiecare generatie inseamna alte vieti, dar fiecare clonare nu face altceva decat sa asupreasca si mai mult spiritul care simte nevoia sa se elibereze, "aducandu-si aminte" singura viata adevarata pe care a cunoscut-o vreodata.

In plus, "Aeon Flux" intra pe un teritoriu deja explorat de filmul "The Matrix". Ideea ca toti traim intr-o lume frumoasa, cu regulile sale care ne ingradesc extrem de mult libertatea fara ca macar sa ne dam seama, ca aceasta lume nu este deloc ceea ce vrea sa fie... a fost deja sucita pe toate partile in filmele "The Matrix". Insa "Aeon Flux" se vrea a fi, din acest punct de vedere, un fel de dezbatere sociala si probabil ca acesta este principalul sau punct forte - filmul este lansat intr-un moment in care cu totii ne indoim de sinceritatea guvernelor noastre, astfel incat a pune la indoiala un intreg regim care ascunde ceea ce este de fapt pare a fi o teorie convenabila... Un film preocupat mai degraba de consecintele sociale, ceea ce nu poate fi chiar atat de rau, daca citesti printre randuri...

Dupa cum ti-am spus deja, scenariul este destul de plictisitor, dialogul cam monoton (exceptie cele doua-trei glume care iti vor smulge un zambet...), iar stilul de joc al actorilor lasa foarte mult de dorit. Nu neg faptul ca Charlize Theron este o actrita "ingrozitor de frumoasa", daca expresia imi este permisa, dar stim cu totii ca poate mai mult de atat. In "Aeon Flux" este acrobatul perfect, asasina imbracata in haine mulate si piele neagra, deosebit de agila, iute in miscari si mereu pe faza... dar creierul parca ii este gol.

Exista o anumita emotie pe chipul ei si, in ciuda tuturor inconvenientelor, reuseste sa aduca la viata personajul animat fara sa se faca de ras. Practic, era imposibil sa gasesti o actrita care sa se miste si care sa isi indoaie trupul la fel ca si personajul animat, astfel incat Theron a fost cea mai adecvata alegere pentru acest rol, care este primul sau rol de eroina intr-un film de actiune: este o femeie inalta, acrobata, sexy si arata splendid in costume negre mulate... Totusi nu pot sa nu ma intreb de ce a ales sa joace in acest film, dupa interpretarile mult aclamate de critica si de public din filme ca "Monster" sau "North Country"...

Iata insa cum si-a motivat vedeta alegerea acestui rol: "Pur si simplu, m-am plictisit. Ma plictisesc repede. Vreau sa spun, m-am simtit excelent lucrand la 'Monster'. A fost o experienta creativa extraordinara si nu ar fi putut sa iasa mai bine de atat. Este pur si simplu - si asta nu se datoreaza faptului ca am castigat premiul Oscar - pur si simplu asa a fost mereu in cariera mea. A te darui complet unui film te consuma foarte mult si trebuie sa fie ceva care sa te provoace, ca artist. Altfel te simti ca si cum ti-ai petrece opt luni din viata facand ceva care nu te pasioneaza, care nu te provoaca si nu te stimuleaza.

Dar filmul asta a fost ceva care m-a speriat de moarte, pentru ca este un gen in care nu am jucat niciodata pana acum, asa ca este o lume pe care nu am experimentat-o, practic, niciodata. Iar din punct de vedere fizic, este ceva ce, cu siguranta, nu am facut pana acum. M-am reintors la radacini - am facut balet timp de 12 ani si imi doream la nebunie sa pot spune o poveste prin gesturi. M-am gandit ca aceasta este o modalitate excelenta de a face acest lucru. Imi place sa fiu pe scena si sa pot spune o poveste. Ani de zile am facut asta folosindu-mi doar corpul. Pentru mine, aspectuul fizic este la fel de important ca orice linie dintr-un dialog. Asa ca m-am speriat de acest film, dar, in acelasi timp, m-a provocat foarte mult."

Insa Theron in costume mulate, decoltate, din piele neagra, este ea insasi o viziune... Sa se fi reintors actrita la rolurile de femeie frumoasa care au consacrat-o? Oare a demonstrat ceea ce vroia sa arate si anume ca stie si poate sa joace "cu adevarat" si acum se distreaza cu pelicule de buget mare, care sa ii aduca succesul si profitul comercial? Ramane sa vedem mai tarziu...

Oricum ar fi, acesta este unul dintre rolurile in care probabil nu ti-ai fi imaginat-o pe frumoasa Charlize, asa cum a fost, de altfel, si cel din "Monster"... Criticii considera insa ca acesta este un pas inapoi pentru castigatoarea premiului Oscar - aceasta distinctie ar fi trebuit sa ii aduca lui Theron roluri importante si serioase, astfel incat aspectul sau fizic sa nu fie punctul focal al filmelor in care joaca.

Stiai ca?...

Productia filmului a fost intarziata mai mult de o luna din cauza unui accident pe care Charlize Theron l-a suferit in zona gatului in timpul filmarilor unor cascadorii. Dupa acest accident, actrita a insistat sa isi realizeze singura, in continuare, propriile cascadorii, desi are prevazute in contract clauze pentru utilizarea, la filmari, a unor dubluri si a unor cascadori.

Actrita povesteste despre acest incident: "S-a intamplat in a noua sau a zecea zi de filmari, adica destul de devreme. Aveam in fata un film intreg de facut. Am facut o saritura pe spate, de gimnastica - facusem deja 18 de felul acesta - dar am alunecat, am cazut si toata greutatea corpului s-a sprijinit in gat; am reusit sa imi disloc discul dintre a treia si a patra vertebra. Practic, discul alunecase si era foarte aproape de maduva spinarii, asa ca am fost internata intr-un spital din Berlin, dupa care m-am intors aici si am consultat mai multi doctori. Aveam nervii destul de afectati, partea dreapta a corpului era destul de amortita...

Cred ca toti ne-am dat seama ca este o accidentare destul de serioasa, mai ales cand m-am intors aici, mi-am facut mai multe analize si am consultat mai multi doctori. Nu imi place in mod deosebit aspectul dramatic al acestui incident, dar am realizat ca am fost foarte norocoasa. Asa ca am decis cu totii ca trebuie sa luam o pauza - era important pentru mine sa fac o pauza, sa ma recuperez si sa ma intorc la lucru fara sa ma tem de solicitarile fizice pe care le impuneau filmarile. Sa ma pot intoarce mai puternica si pregatita sa fac fata acestor provocari."

Theron s-a antrenat aproape patru luni inainte de inceperea filmarilor. "Cand am inceput sa ma antrenez, mi-am dat seama ca nu mai facusem nimic cu corpul meu de doi ani de zile", a spus vedeta. "A trebuit sa pierd din greutate si sa construiec muschi, sa am un spate puternic". Pentru aceasta, Theron a combinat gimnastica, trambulina cu munca acrobatica, a dansat folosind elemente de karate, judo, Capoiera si Krav Maga, stilul de lupta israelian. Scopul era de a construi flexibilitate si putere. Theron s-a antrenat pentru acest rol si cu Terry Bartlett de la Cirque du Soleil.

Sophie Okonedo, actrita care interpreteaza personajul Sithandra, protejata lui Aeon, a vorbit despre rolul sau din film: "Personajul meu este un soldat si o respecta in totalitate pe Aeon. Ea este foarte concentrata pe ceea ce face, ca o masina, si nu improvizeaza si nu schimba directia niciodata, asa cum face Aeon. Pentru Sithandra, Aeon este o persoana perfecta, pe care o idolatrizeaza. Cand Aeon face propriile alegeri, Sithandra nu prea stie exact cum sa le faca fata. Nu este prea buna la asa ceva".

In film, Sithandra a decis sa-si modifice corpul pentru a deveni un soldat mai bun. Ea si-a modificat in mod chirurgical picioarele, transformandu-le in maini, iar Okonedo a trebuit sa invete un nou mod de a merge - mersul in maini. "Am experimentat pe muzica, incercand diferite moduri de a merge. Este mult mai greu decat ti-ai putea inchipui", a spus Okonedo. Ea s-a antrenat patru-cinci ore pe zi timp de cinci saptamani, concentrandu-se pe flexibilitate si echilibru. Yoga, gimnastica, alergare, ciclism, toate au facut parte din regimul ei zilnic.

Initial, cand a fost anuntat filmul, in anul 2003, personajul Aeon Flux ar fi trebuit sa fie interpretat de actrita Michelle Rodriguez.

Scena in care Aeon prinde o musca intre gene este preluata direct din serialul animat pentru televiziune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod