"Zorba grecul" traieste viata din plin, la Pro Cinema

Facebook Twitter Comenteaza


"Zorba grecul", un film alb-negru, dar o poveste plina de culoare, isi va cuceri pe telespectatorii Pro Cinema pe 18 octombrie 2008, de la ora 23.15 la CineTePrinde. Anthony Quinn este Alexis Zorba, un grec care iubeste viata si mai ales toate placerile pe care aceasta i le ofera. Nominalizat la sapte premii Oscar in 1965, dintre care a castigat trei, pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol secundar - Lila Kedrova", "Cea mai buna scenografie" si "Cea mai buna imagine", filmul are la baza romanul cu acelasi nume scris de Nikos Kazantzakis.


Pentru "Zorba grecul", regizorul Mihalis Kakogiannis a obtinut trei nominalizari la Oscar, pentru "Cea mai buna regie", "Cel mai bun film" si "Cel mai bun scenariu adaptat".

Desi Anthony Quinn este de origine mexicana, actorul a devenit prototipul personajului grec, el interpretand personajul Zorba atat in film, cat si pe Broadway. Mai mult decat atat, datorita interpretarii sale exceptionale apreciata pana si de cei mai exigenti greci - in insula Rhodos, un golf retras protejat de stanci albe ca cele pe care dansa o data Zorba, poarta numele lui Anthony Quinn.


Tema muzicala a filmului, "Sirtaki", compusa de Mikis Theodorakis, a devenit in urma filmului un cantec popular, in special la petreceri. De fapt, mai multe cantece si bucati instrumentale au devenit piese cult in urma filmului. Celebrul dans al lui Anthony Quinn nu este un dans traditional grecesc, dar a devenit ulterior, datorita impactului pe care "Zorba" l-a avut asupra publicului. Anthony Quinn avea piciorul rupt la momentul filmarillor, iar Kakogiannis i-a sugerat sa adapteze un dans grecesc intr-o versiune mai lenta.
Cu toate acestea, Quinn nu s-a putut abtine si tot a dantuit cu nesat, reusind astfel sa creeze o scena clasica.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod