Romanii, superstitiosii Europei

de Nicoleta Tarantus, 31 Iulie 2010
Facebook Twitter Comenteaza
Romanii, superstitiosii Europei
Numai unul din zece romani dispune de o cultura stiintifica consolidata si activa, publicul romnesc adult fiind insa unul din cele mai religioase si superstitioase din Europa - este concluzia unui raport al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala Bucuresti, citat de Mediafax. Rezultatele cercetarii indica si faptul ca 42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.

Femeile cred in zodii mai mult decat barbatii


Potrivit cercetarii realizate de facultatea bucuresteana, credinta in influenta zodiilor este raspandita mai mult in mediul urban si in randul femeilor. Ele cred mai mult decat barbatii in influenta horoscopului asupra personalitatii, in existenta numerelor norocoase sau in predictia seismelor.

Norocul, mai important decat scoala


Raportul  mai indica faptul ca aproximativ jumatate dintre respondenti cred ca norocul este mai important pentru succesul in viaţă dect scoala. Proportia este mai ridicata in randul persoanelor care cred in influenta zodiilor, dar si intr-o posibila legatura intre o orientare fatalista asupra vietii si acceptarea zodiilor ca forta in viata omeneasca.

Superstitiile, pe primul loc


Dintre superstitii, preventia deochiului cu ajutorul culorii rosii si zicala "daca te mananca palma stanga vei primi bani" reprezinta cele mai raspandite credinte superstitioase printre romani. Ierarhia se continua cu ghinionul indus de pisicile negre si numarul 13.

Biserica nu greseste


In context european, Romania se afla printre primele cinci tari europene, ca procent, al celor care merg cel putin o data pe luna la biserica si pe primul loc in privinta proportiei populatiei care se roaga zilnic. Patru din cinci romani cred ca Dumnezeu a creat toate fiintele, asa cum sunt ele astazi, si doi din trei romani cred ca biserica nu greseste in cele ce spune si ca ne bazam viata prea mult pe stiinta si prea putin pe credinta.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristiana pe 2 Aug 2010, 21:59
    Sa fim seriosi!!

    Da, este adevarat ca romanii sunt foarte superstitiosi...dar sa nu stii k pamantul se invarte in jurul soarelui? Asta e o aberatie ca 42 % din populatie nu stie acest lucru...

    0
    0

  • monica pe 1 Aug 2010, 15:18
    mda..

    nu-i de mirare ca suntem codasii europei...inca mai credem in chestii care erau la moda in evul mediu..taranii ne duc de rapa...si prin tarani nu ma refer la cei care stau la tara;))

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod