Regizorul rus Kama Gingas provoaca teatrul romanesc

Facebook Twitter Comenteaza
Regizorul rus Kama Gingas provoaca teatrul romanesc

In perioada 1-10 noiembrie, celebrul regizor rus de originie lituaniana, Kama Gingas, va fi prezent la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti. In sectiunea Spectacole invitate din strainatate / International Voices sunt programate doua spectacole regizate de Kama Gingas si produse de Teatrul "Noua Generatie" din Moscova, teatru al carui director este: "Calugarul negru" de A.P. Cehov si "Un poem ridicol" dupa F. M. Dostoievski. In plus, Kama Gingas va sustine la UNATC o conferinta cu tema "Teatrul provocator", iar la Librariile Carturesti va avea loc lansarea cartii "Teatrul provocator".

Cele doua spectacole din cadrul Festivalului National de Teatru reprezinta etape diferite ale parcursului regizoral al lui Kama Ginkas.
"Calugarul negru", montat in urma cu 9 ani, este o piesa interesanta din punct de vedere vizual si are o forma unica - se joaca doar intr-un balcon de teatru. Aceasta i-a adus regizorului recunoastere internationala si a calatorit la multe festivaluri din lume. Actorul din rolul principal, Sergei Makovetsky, este unul dintre preferatii lui Nikita Mihalkov, fiind liderul distributiei celui mai recent film al celebrului regizor, "12", premiat la Festivalul de la Karlovy Vary si nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film strain.

In 2006, Kama Gingas a montat "Un poem ridicol", inspirat de fragmentul "Marele inchizitor" din "Fratii Karamazov", de F.M.
Dostoievski. In 2007, spectacolul a fost nominalizat la "cea mai buna productie a anului" la Premiile "Masca de aur" de la Moscova, fiind prezentat apoi in martie 2008 la cea de a XI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Bogota, Columbia. Spectacolul a fost descris drept "doua ore de teatru alb-fierbinte" de catre Moscow Times, care adauga "Grecii numeau asta catharsis, iar Kama Ginkas stie cum sa-l produca".

"Calugarul negru" de A.P. Cehov se va juca la Teatrul "Ion Creanga" sambata, 1 noiembrie, ora 18:00, duminica, 2 noiembrie, ora 21:00, si luni, 3 noiembrie, ora 18:00.

"Un poem ridicol" dupa F.
M. Dostoievski se va juca in sala mare a Teatrului National din Bucuresti, miercuri, 5 noiembrie, ora 18:00, si joi, 6 noiembrie, ora 18:00.

Lansarea cartii "Regizorul Kama Ginkas si teatrul provocator" de Kama Ginkas si John Freedman va avea loc marti, 4 noiembrie, ora 16:30, Librariile Carturesti. Cartea face parte din Colectia FNT (aparuta la Editura Unitext) si a fost tradusa de Andrei-Luca Popescu si Marian Pop. Cartea va fi prezentata de Marian Popescu.

Kama Gingas va sustine conferinta cu numele "Teatrul provocator", joi, 6 noiembrie, ora 11:00, la sediul UNATC.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod