Pro TV, amendat cu 50.000 de lei pentru violenţa din emisiunea „La Măruţă“

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Pro TV, pentru trei ediţii ale emisiunii realizate de Cătălin Măruţă, în care au fost difuzate mai multe înregistrări în care erau prezentate scene violente.
CNA a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ediţii ale emisiunii "La Măruţă", difuzate în perioada februarie - septembrie, informează Mediafax.

În urma transmiterii acestor ediţii, CNA a primit 20 de reclamaţii de la telespectatori, care au făcut referire la scenele de violenţă prezentate. De exemplu, în ediţiile din 29 şi 30 aprilie ale emisiunii "La Măruţă" au fost prezentate cazul unui bărbat care şi-a bătut copiii şi cel al unei bătrâne din Italia umilită şi insultată de o româncă angajată să aibă grijă de aceasta.

De asemenea, în ediţia din 29 septembrie a emisiunii "La Măruţă" a fost prezentat cazul unei femei care şi-a tranşat bărbatul.

În urma analizării acestei emisiuni, CNA a decis să amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Pro TV.
Decizia a fost luată la propunerea lui Radu Herjeu cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea mai multor articole din legislaţia audiovizualului, între care şi articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", şi articolul 18 din Codul audiovizualului, conform căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod