Pictura pe sticla, la Sibiel

Facebook Twitter Comenteaza
Pictura pe sticla, la Sibiel

Fundatia Dala si Asociatia Gaspar, Baltasar, Melchior au organizat in perioada 21 iulie - 2 august 2008, la Sibiel, o tabara de pictura pe sticla.

Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al firmei APT Bucuresti si face parte din "Caravana mestesugurilor", o actiune de popularizare a mestesugurilor traditionale si a  specificului satesc.

Beneficiarii acestui proiect au fost copiii din Piscu (jud. Ilfov), Tibanesti (jud. Iasi), S.O.S Satele Copiilor din Cisnadie (jud. Sibiu) si Surdesti (jud.
Maramures), care au fost initiati in tehnicile picturii pe sticla si ale crestaturii in lemn.

Locatia a fost aleasa la Sibiel, tinand cont de existenta unui important Muzeu de Icoane pe Sticla, care a constituit, pentru organizatori, un suport tehnic pentru sustinerea programului educational si o sursa de inspiratie pentru copii, care si-au realizat schitele dupa modelele existente in colectia muzeului.

Pe de alta parte, in Sibiel a existat obiceiul legat de icoanele de casa, prin care proprietarul gospodariei isi picta propria icoana, pe care o monta intr-o ocnita special construita in acest scop, deasupra portii.
Icoanele reprezentau sfantul protector al fiecarei gospodarii.

Programul educational a fost completat de vizitele in atelierele de fierarie, de prezentarea arhitecturii taranesti de lemn si a programelor iconografice ale bisericilor din zona Marginimii Sibiului.

Proiectul s-a finalizat cu o expozitie de desene si icoane pe sticla, gazduite de Casa Stanca din Sibiel, o parte dintre lucrari fiind donate de copii localnicilor, in ideea de a recupera vechiul obicei legat de icoanele de casa, prezente pe fatada caselor vechi.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod