Misterul zâmbetului Mona Lisei a fost descifrat: Trucul lui Leonardo da Vinci

O echipă de cercetători din Marea Britanie a analizat o altă pictură realizată de Leonardo da Vinci şi a ajuns la concluzia că maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optică pentru a înşela vederea periferică a privitorului.

Expresia misterioasă a Mona Lisei captivează de câteva secole lumea întreagă, însă ea nu reprezintă singurul zâmbet enigmatic pe care l-a creat Leonardo da Vinci, se afirmă într-un articol publicat în Daily Mail şi citat de Mediafax.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Sheffield Hallam şi de la Universitatea Sanderland au examinat o pictură mai veche a maestrului italian şi afirmă că au descoperit secretul acestuia pentru a realiza pe pânză "un zâmbet ce nu poate fi descifrat".

Studiul lor a dezvăluit felul în care "La Bella Principessa", pictată de Leonardo da Vinci înainte ca maestrul italian să finalizeze Mona Lisa la sfârşitul secolului al XV-lea, foloseşte un truc inteligent pentru a înşela atenţia privitorului.

Savanţii britanici au descoperit că, printr-o modalitate specifică de combinare a culorilor, realizată pentru a înşela vederea periferică, forma gurii femeii din tablou pare să se modifice în funcţie de unghiul din care este privită.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod