Angelina Jolie, lăudată de oncologi: "Decizia ei e curajoasă"

Actriţa americană a vorbit public despre operaţiile suferite pentru a inspira şi alte femei să-şi facă testele genetice şi să evite apariţia cancerului


Potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 20.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian în Statele Unite, iar 14.500 dintre ele mor din cauza acestei maladii.

Angelina Jolie a anunţat în mod public în mai 2013, într-un editorial apărut în The New York Times, că a suportat o dublă mastectomie, după ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creşte cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar şi cu 50% riscul de a dezvolta un cancer ovarian.

Îmi scot pălăria în faţa eiRobert DeBernardo
Actriţa americană a spus că a luat acea decizie de dragul celor şase copii ai ei, după ce mama ei, Marcheline Bertrand, a murit după o luptă de şase ani cu cancerul mamar.

Angelina Jolie a apelat între timp la o procedură de reconstrucţie mamară.

Mama ei, Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian în 2007, la vârsta de 56 de ani.
Aceeaşi boală a răpus-o şi pe bunica actriţei, Lois Bertrand, la vârsta de 45 de ani, dar şi pe străbunica vedetei, Virginia Gouwens, la vârsta de 53 de ani.

Debbie Martin - sora lui Marcheline, mătuşa actriţei Angelina Jolie - a murit de cancer mamar în mai 2013, la vârsta de 61 de ani.

Mai puţin de 1% dintre femei poartă gena BRCA1 - pe care o are şi Angelina Jolie - sau gena BRCA2, care se aseamănă foarte mult cu prima, notează Mediafax.

Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins între 40% şi 90% şi sunt, totodată, asociate cu cancerul ovarian.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod