A fost adoptată legea care interzice folosirea animalelor sălbatice la circ

Începând de azi, legea interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole, pe tot teritoriul României.
Astfel, imaginile în care tigri, lei, urși, elefanți sau alte animale sălbatice sunt forțate să execute diferite acrobații pentru a distra publicul devin istorie, după 56 de ani de spectacole de circ. România devine a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Legea inițiată de Remus Cernea și Vier Pfoten în 2015 a fost relansată anul acesta, după ce în ianuarie 11 animale, printre care și doi tigri siberieni mureau în incendiul ce a cuprins Circul Globus din București.
În urma acestui tragic eveniment, WWF România a lansat un mesaj către clasa politică din România: libertate pentru animale! Locul lor este în sălbăticie, nu la circ. Acesta a fost susținut de peste 10 000 de iubitori de animale și natură care au semnat în primele 24 de ore petiția lansată de WWF.
În final, aceasta a strâns peste 63 000 de semnături. Deși inițial a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv în toate comisiile de specialitate în Camera Deputaților și azi a fost votat de plen.

Se interzice folosirea animalelor vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, dacă sunt născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.
Dacă animalele sunt în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de intrarea in vigoare a legii.
 
Deputaţii din Comisia pentru agricultură au adoptat o serie de amendamente prin care se permite folosirea în spectacolele de circ a câinilor, cailor, delfinilor şi animalelor din acvarii şi a unor specii de păsări exotice granivore.
 
Foto: WWF 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod