Zece lucruri pe care niciodata nu este prea tarziu sa le faci

Pe fiecare piatra de mormant se pot citi data nasterii si cea cand o persoana a trecut in eternitate. Dar priveste cu mai multa atentie. Intre cele doua date se afla... o liniuta. O liniuta care reprezinta o viata de om. O viata cu toate visele, iluziile, implinirile si deceptiile sale. Oare liniuta ta ce va semnifica si ce va include? Exista ceva ce ti-ai dori sa faci, te simti neimplinita - dar crezi ca este mult prea tarziu? Mai gandeste-te. Uneori, trenul se opreste de doua ori in aceeasi gara. Depinde numai de tine daca de data aceasta te vei urca sau il vei lasa din nou sa plece, multumindu-te sa-l privesti pana cand se pierde in zare si dispare la linia orizontului...

Iata o lista cu zece lucruri despre care crezi ca este prea tarziu sa le mai faci - dar, surpriza! - nu este asa. Dimpotriva, poate chiar este momentul optim sa-ti indeplinesti o veche dorinta. Nu ai nevoie decat de curajul de a spera si de incredere in tine.

Traieste miracolul maternitatii

Prinsa in caruselul obligatiilor profesionale si al ambitiei de a urca pe scara ierarhica, nu ai reusit sa gasesti inca intervalul potrivit pentru a deveni mama. Acum simti ca parca nu ai trait cu adevarat, din acest punct de vedere... Nu-ti pierde speranta. Este adevarat ca, pe masura ce inaintezi in varsta, capacitatea organismului de a procrea scade. Dar medicina progeseaza, iar tehnologiile moderne in domeniu sunt mult mai permisive in acest sens.

Specialistii americani in probleme de fertilitate afirma ca orice femeie are, practic, doua ceasuri biologice: unul care "masoara" capacitatea de ovulatie si un altul "responsabil" de functionalitatea normala a uterului. Pana in jurul varstei de 45 de ani, ovulele pot fi conservate in mediu steril si inseminate, prin procedura de fertilizare in vitro, pana in jurul varstei de 55 de ani. Organismul tau inca poate suporta o sarcina - sub supravegherea atenta a medicului. Potrivit unor studii realizate in Statele Unite ale Americii, sansele de a da astfel nastere unui copil sanatos sunt de aproximativ 50 la suta.

Straduieste-te sa obtii silueta pe care ti-o doresti

Chiar daca toata viata ai fost un pic mai "plinuta" si te-ai resemnat, sa stii ca niciodata nu este prea tarziu pentru a avea silueta la care ai visat intotdeauna. Si asta nu inseamna neaparat sa recurgi la chirurgia plastica sau sa te infometezi. Redu numarul caloriilor din alimentatia zilnica, axeaza-te in principal pe legume, fructe, peste si salate si fa cat mai multa miscare. Exercitiul fizic nu te ajuta sa pierzi kilogramele acumulate - aceasta este o problema care tine de metabolismul fiecarei femei - insa cu siguranta vor contribui la mentinerea siluetei.

Desavarseste-ti studiile

Ti-ai dorit mereu sa urmezi un master in domeniu. Sau chiar - de ce nu - titlul de doctor. Dar nu mai ai timp sa frecventezi cursurile normale la o universitate de profil. Vestea buna este ca astazi ai posibilitatea de a obtine diploma pe care ti-o doresti prin intermediul cursurilor on line. Tot mai multe centre de invatamant superior ofera aceasta alternativa. Asigura-te ca programul respectiv este recunoscut de ministerul de resort si informeaza-te din cat mai multe surse, pentru a te asigura ca este cea mai buna optiune.

Cultiva-ti hobby-urile

Fie ca esti medic si iti doresti sa fii pilot de karting, fie ca esti inginera si iti doresti sa fii scriitoare - niciodata nu este prea tarziu sa-ti cultivi o pasiune. In timp, acest lucru iti va aduce mai multe satisfactii decat ti-ai putea imagina. Multi oameni au preocupari adiacente, care in fapt nu au nici o legatura cu domeniul in care si-au obtinut diploma si in care profeseaza. Te poti inscrie in organizatii si cluburi, lucreaza singura, cere sfatul unui specialist pentru a afla daca esti pe drumul cel bun, intra in legatura cu persoane care au preocupari similare. In afara de cazul in care colectionezi degetare, este imposibil sa nu gasesti oameni cu aceleasi afinitati. Viata ta se va imbogati cum n-ai fi crezut ca e posibil...

Invata sa canti la un instrument

In copilarie, iti doreai sa inveti sa canti la pian. Te-a fascinat intotdeauna instrumentul acesta, poate cel mai nobil si spectaculos (din punct de vedere auditiv) dintre toate. Insa nu ai considerat niciodata ca esti suficient de talentata si ai preferat sa "depozitezi" undeva acest vis, dandu-i un numar de ordine si incadrandu-l in categoria iluziilor neimplinite. Ce-ar fi sa schimbi ceva?

Este nevoie de multa rabdare - in mod rezonabil, nu te poti astepta sa-i patrunzi tainele cu aceeasi usurinta ca la 15 ani, dar cu siguranta poti invata. Stabileste-ti un interval cat mai frecvent in care sa exersezi, mergi la o scoala de arta sau - daca poti - angajeaza-ti un profesor particular. Sa nu crezi ca dupa o luna de studiu vei putea sustine un concert. Dar persevereaza... Cercetarile efectuate au aratat ca adultii pot invata sa cante profesionist la orice instrument, chiar daca nu au urmat studii de specialitate.

Invata o limba straina

A invata o limba straina constituie una dintre cele mai solicitante si, in acelasi timp, benefice modalitati de a-ti folosi intelectul. Asta ca sa nu mai spun de avantajele pe care ti le-ar putea aduce in viitor - nu numai din punct de vedere profesional, dar si cand vei calatori. Iti va fi mult mai usor sa intelegi minunatele substraturi ale unei civilizatii straine daca ii cunosti limba. Urmeaza un curs on line, cumpara-ti casete si carti. Ideal, din acest punct de vedere, ar fi comunici pe Internet cu vorbitori nativi ai limbii respective.

Calatoreste in strainatate

Ar fi nerealist sa crezi ca-ti poti lua un an de vacanta pentru a calatori impreuna cu cei dragi acolo unde iti doresti. Dar anual, nu este deloc imposibil. Fie si zece zile in tari pe care nu le-ai vazut pana acum decat la televizor si despre care nu ai citit decat in carti... Chiar daca, din motive obiective, nu vei petrece in tara respectiva decat un interval redus de timp, experientele se vor constitui in amintiri de neuitat. Uite, iti ofer un exemplu. Esti pasionata de Grecia? Imagineaza-ti fiorul de fericire si emotie indescriptibila care iti vor inunda fiinta in clipa in care te vei afla in fata Parthenonului din Atena.... Ce zici, te-am convins?

Nu-ti mai place serviciul actual? Nu-ti fie teama de schimbare!

Ai un serviciu satisfacator, care iti ofera garantia unui trai multumitor, dar, din diferite motive, simti ca nu mai esti implinita in actuala functie sau companie. Nu este bine sa te complaci. Schimbarea incepe cu tine! Ai curajul de a cauta un alt loc de munca, potrivit aptitudinilor si aspiratiilor tale. Chiar daca acest lucru implica o abordare dintr-un unghi diferit, nu-ti fie teama de schimbare. Poti incepe printr-un al doilea serviciu, in regim part-time - astfel iti vei putea da seama cel mai bine daca ti se potriveste sau nu. Discuta cu alti oameni care lucreaza in domeniu si asigura-te ca este ceea ce iti doresti - inainte de a demisiona din postul actual!

Esti implicata intr-o relatie care nu-ti aduce fericire? Pune-i capat!

Daca relatia cu partenerul de viata sau cu unul dintre prietenii apropiati a ajuns intr-un punct mort, nu mai are rost sa lupti pentru o himera. Simti ca vremurile fericite au apus iremediabil? Orienteaza-te spre alte zari... fericirea si multumirea de sine pot fi langa tine si tu, vorba unui poet englez, nu vezi padurea din cauza copacilor.

Nu-ti spun sa iei o astfel de decizie singura... cu siguranta nu este usor. Consulta-te cu rudele, alti prieteni si asculta-le punctul de vedere, chiar daca, poate, nu esti in asentimentul lor. Iti va fi mult mai usor sa iei o hotarare atunci cand te detasezi putin si privesti lucrurile mai de la distanta.

Un zambet poate veni din... bucatarie

Sa-ti largesti "orizonturile culinare" nu inseamna sa-ti fixezi ca obiectiv sa ajungi mare maestru bucatar. Sau sa inventezi o reteta care va revolutiona gastronomia la nivel mondial. Dar poti experimenta mereu noi mancaruri, din bucataria internationala, noi ingrediente, sau mirodenii pe care nu le-ai mai folosit niciodata. Pune-ti in valoare astfel creativitatea si, de ce nu, talentul, iar cei dragi vor fi mai mult decat incantati sa luati masa impreuna!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod