De ce integrarea în societatea canadiană poate eşua. Ce dificultăţi întâmpini?

În Canada au aterizat şi continuă să aterizeze zeci de mii de imigranţi de peste tot din lume, an de an. Foarte mulţi dintre ei, deşi au un nivel de educaţie foarte ridicat, Canada fiind

În Canada au aterizat şi continuă să aterizeze zeci de mii de imigranţi de peste tot din lume, an de an. Foarte mulţi dintre ei, deşi au un nivel de educaţie foarte ridicat, Canada fiind recunoscută ca ţara cu cea mai educată populaţie din lume (datorită imigranţilor), întâmpină mari probleme în a-şi găsi un loc de muncă pe măsura pregătirii şi experienţei lor profesionale. Alţii însă reuşesc să se ridice chiar dacă aceasta presupune să o ia de la capăt cu toate.



Cauzele pentru care lucrurile stau astfel ţin atât de sistem, care, de la nivel înalt a fost blamat că nu are o politică bine pusă la punct de integrare a lor, dar şi de imigrant.

Nu că i s-ar da în cap, dar nici absolvit de toate vinele nu poate fi. Unele dintre motivele pentru care unii dintre ei nu reuşesc să se ridice, deşi şi-ar dori (pentru că sunt şi alţii care nu-şi doresc acest lucru), ar fi:

- lipsa unei documentări solide vizavi de locurile în care urmau să aterizeze: internetul abundă de tot felul de informaţii, de la detalii privind oraşul, pană la barierele profesionale pe care le-ar putea întâmpina. Neştiinţa nu mai e demult o scuză.

- aşteptări nerealiste vizavi de ţara în care urmau să aterizeze: Raiul nu e aici, pe Pamânt, şi cum bine zicea cineva, ca să ajungi în Rai trebuie ca mai întâi să mori.

Nu există o ţară perfectă, ci doar ţări mai bune decât altele. Depinde foarte mult şi de nevoile pe care le are cel care intenţionează să emigreze şi în ce măsură noua ţară i le poate satisface. Canada nu va satisface nimănui nevoia de soare şi plajă, de exemplu. Nouă ni se dă căldură încă în calorifere, deşi şi aici e tot iunie.

- slaba înţelegere a particularităţilor ce ţin de stilul de viaţă din noua ţară: de exemplu, mediul profesional de lucru canadian pune un accent foarte mare pe soft skills (abilităţi de comunicare şi atitudine), aproape la fel de mare ca pe technical skills (abilităţile tehnice în domeniu).

- îmbrăţişarea unei atitudini recalcitrante faţă de ceea ce este altfel decât în ţara de baştină: pe scurt, nu căuta România acolo unde nu e. 

Acestea sunt câteva dintre chestiunile asupra cărora imigrantul poate avea un oarecare control. Dar mai sunt şi altele ce ţin de noroc şi voia întâmplării. Citiţi mai multe pe Expat în Canada...

francisca-catan
francisca-catan
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod