Vedetă de cinema decoperită într-o tabără de refugiați

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Timbuktu a pornit de la o poveste reală. În 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanții islamiști. Motivul: mama și tatăl nu erau căsătoriți. Povestea l-a inspirat pe Sissako și a declarat că inițial filmul trebuia să fie un documentar. Dar lucrurile au luat o altă întorsătură.” Nu poți să realizezi un documentar dacă oamenii nu sunt liberi să vorbească. Am renunțat la idee, cădeam în capcana de a face un film doar despre jihadiști. Doar ei aveau dreptul să vorbească și de regulă, știu să manipuleze camera”[1], așa că Timbuktu este mai mult o ficțiune.



În tabăra de refugiați s-a găsit o mică comoară

Filmările au început în Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat și s-au mutat în Mauritania. Cum nu există niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat în maniera tradițională, mărturisește Sissako. A trebuit să caute actorii în jurul său. A mers într-o tabără de refugiați din Mauritania , unde erau peste 50,000 de oameni. A căutat o fetiță în vârstă de 3 ani pentru unul din rolurile filmului. Timp de 3 zile, era permanent urmărit de Layla (Walet Mohamed), o fetiță de 12 ani pentru care a și modificat scenariul.
În momentul în care Sissako a trebuit să plece, asistentul lui i-a spus ”trebuie să faci ceva pentru Layla, își dorește extrem să joace în Timbuktu”. Așa și-a obținut rolul și a ajuns să fie cunoscută de publicul internațional.

Layla joacă rolul lui Toya, fiica unui cuplu care trăiește în deplină armonie în dunele din deșert. În oraș, oamenii suferă, neputincioși, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini.
Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.



Layla își interpretează rolul impecabil și nu lasă nicio clipă impresia că este prima sa experiență. Este naturală, frumoasă, și știe să dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmări la cinema într-o poveste despre muzică, culoare și jihad. Timbuktu este un film care trebuie văzut. Sissako este un maestru și filmul i-a adus 7 premii César Awards , premiile François Chalais Award și Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, în competiția oficială și lista poate continua.

Poate fi vizionat din 12 iunie în București la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Botoșani la Cine Grand,  în Constanța și Brașov la Cityplex și din 19 iunie la Cinema Studio.

Trailer în engleză: https://youtu.be/zvfxY83Usbs

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod