Cel mai mare eveniment dedicat sașilor din România, Săptămâna Haferland, își propune să atragă și în acest an câteva mii de turiști

Cea de-a treia editie a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsesti din Transilvania, va avea loc în perioada 6 - 10 august 2015, și așteaptă peste 1500 de turiști.
Festivalul include atât manifestări cultural - artistice, cât și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olărit.

Cea de-a treia ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș. Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii.

Tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este “Istoria ne învață!”

Festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora.

Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană catre toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germana, din întregul judet Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu-Mare.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Regiunea săseacă din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Editia din acest an a festivalului este organizata cu ajutorul sponsorilor: Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus (MAN), Neumarkt, CONA, Garanti Bank, Selgros, SEO Monitor, Elefant.ro, Fribourg Capital, Liberty Technology Park, RWE , BCR, Pepsi si Syonic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod