Alexandru Suciu, compozitorul comediei muzicale „Hârca se întoarce“: „Muzica urmărește povestea de dragoste a personajelor”

Comedia muzicală „Hârca se întoarce“, inspirată după „Baba Hârca” a lui Matei Millo (1851), va avea premiera pe 29 aprilie, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, de la ora 20.
În versiunea originală, compozitorul de renume Alexandru Flechtenmacher transforma textul Babei Hârca  în prima operetă românească.  În noua propunere dramaturgică, actorul şi compozitorul Alexandru Suciu a compus muzica de la zero pentru a o face accesibilă publicului din zilele noastre. „Influențele folclorice, deși superbe, nu își mai găseau locul aici”, spune Alexandru Suciu.

„Hârca se întoarce” este o comedie muzicală în care Hârca (Dana Rotaru), personajul principal al piesei, este o femeie abilă, avidă de putere și bani, manipulatoare a slăbiciunilor celorlalți. O incitantă ocazie se naște atuni când Hârca află că, atât seducătorul tânăr Vlad (Alexandru Suciu), cât și bătrânul și bogatul domn Bâzu (Bogdan Talaşman) visează la tânăra ingenuă Viorica (Diana Dumitrescu). În dorinţa de a o cuceri pe Viorica, ambii cer ajutorul Hârcăi. Pasiunea lor nu trece neexploatată, Hârca încercând să manipuleze lucrurile în favoarea celui care plătește mai bine. După un șir de peripeții și situații comice, adevărul e gata să iasă la lumină. Ce se va întâmpla cu Hârca? Dar cu Viorica? Va alege dragostea sau se va mărita cu Bâzu cel bogat? 
 
Chiar dacă „Hârca se întoarce” este o comedie, Alexandru Suciu – care a compus coloana sonoră a mai multor spectacole jucate pe scena Teatrului Național din București, a Teatrului Odeon și Nottara – nu a căzut în ispita de a crea o coloană sonoră  bufă.
„Muzica subliniază și urmărește povestea de dragoste a personajelor, în primul rând, și potențează caracterul acestora, dincolo de orice punctare a mecanismelor comice”, declară Alexandru Suciu, care joacă în acest spectacol şi rolul timidului Vlad. 

Alexandru Suciu este Vlad, timidul îndrăgostit, care reușește - prin iubire - evadarea din lumea Hârcăi. Despre personajul său, actorul şi compozitorul Alexandru Suciu spune: „Vlad este îndrăgostitul clasic. Structura personajului meu este păstrată, în mare parte, ca în scriitura originală. Felul în care reacționăm când suntem îndrăgostiți nu s-a modificat de atunci și până acum. Însă, situațiile în care suntem puși pentru a ne împlini iubirea sunt diferite față de cele din secolele trecute. Pentru a descoperi povestea de dragoste dintre Vlad și Viorica, vă invit la premiera din 29 aprilie, de la Teatrul Elisabeta”. 
 
Actrița Dana Rotaru este protagonista comediei muzicale. În prezent poate fi văzută în spectacolul „Fantoma de la Operă“. Alături de ea, din distribuţie mai fac parte: Bogdan Talașman, Diana Dumitrescu, Vladimir Drăghia și Orest Pîslariu Ranghilof. 

Despre distribuție
Dana Rotaru este Hârca, escroaca modernă.
Actriţă de teatru şi film, lector universitar doctor la UNATC, Dana Rotaru oferă o interpretare originală, plină de forță, grație talentului său actoricesc. Dana are peste zece ani de experiență scenică - a colaborat cu Teatrul Odeon, Teatrul Act, ArCub, Teatrul Nottara. În cariera sa, a jucat în peste zece musical-uri, iar în prezent poate fi văzută în spectacolul „Fantoma de la Operă“, pus în scenă la București de regizorul australian Stephen Barlow. 

Bogdan Talașman este Bâzu, bărbatul bogat, pentru care totul, inclusiv dragostea, se măsoară în bani. Actor de teatru si film („Mojo, o poveste cu gangster“, „Hotelul dintre lumi“, „Visul unei nopți de vară“ etc., filmele „Sunt o babă comunistă“, „Filantropica“ etc.), Bogdan este angajat la Teatrul Mic din București, unde poate fi văzut în câteva spectacole remarcabile.

Diana Dumitrescu este Viorica, frumoasa fată săracă, „obiectul” mașinațiunilor Hârcăi. Cunoscută publicului datorită numeroaselor sale roluri din seriale TV de succes („Minte-mă frumos“, „Regina“, „Aniela“, Iubire și Onoare“, „Pariu cu viața”, „Îngeri pierduți“), Diana va apărea acum într-o ipostază inedită, un rol în care cântă, joacă și dansează.

Vladimir Drăghia este Chiosa, stângacea mână dreaptă a Hârcăi.
Actor, producător și sportiv de performanţă, Vladimir a jucat în seriale TV precum „Narcisa Sălbatică“, „Detectiv – X“, „Vocea Inimii“ şi „Mondenii.“ În prezent, el este concurent în emisiunea „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, difuzată de ProTV. Din experiența sud-africană, el se va întoarce direct în lumea Hârcăi.

Orest Pîslariu Ranghilof este tatăl Vioricăi, un om simplu, dominat de patima alcolului și vinovăția de a nu-și fi putut salva soția de la moarte, din cauza lipsei banilor. Orest este Prim-solist al Teatrului Naţional de Operetă  „I. Dacian”. Are peste 15 ani de experiență pe scenele din București și din țară. A jucat în spectacole precum: Nabucco, Don Giovanni, Aida, Rigoletto, Tosca și multe altele. L-a jucat pe Prof. Higgis în spectacolul de operata „My Fair Lady”; a susținut numeroase recitaluri  în Romania și în străinătate (America și Italia). Laureat al Festivalului Internațional de Canto „ Hariclea Darclée”. Premiul special al Juriului la Festivalul şi Concursul de Lied românesc de la Braşov.

Scenarist, regizor şi actor, cu peste zece ani de experiență, Cătălin Rotaru – regizorul  comediei muzicale „Hârca se întoarce” – a fost autor și a pus în scenă piesa ,,Romeo taj Julieta”, cu care a luat premiul pentru Cel mai bun spectacol  la Festivalul de Comedie București (2008).
A scris în numeroase seriale și emisiuni TV, între care „Băieți buni“ şi „Narcisa  sălbatică’’ (Antena 1).

„Hârca se întoarce“ este un spectacol independent, produs de Axis Productions. Se va juca la Teatrul Elisabeta începând cu 29 aprilie 2015. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete sau online pe www.bilet.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod