Labirintul ascuns în adâncuri: Ce a descoperit un scafandru în grotele mayașe din Mexic

Un scufundător a explorat cea mai lungă rețea de grote subacvatice din lume, formată cu milioane de ani în urmă și folosită de mayași pentru sacrificiile umane.
E nevoie de un temerar pentru a explora un labirint nesfârșit precum cel de sub Riviera mayașă din Mexic. Martin Broen, în vârstă de 50 de ani, a pătruns în lumea stranie din adâncuri pentru a fotografia stalactitele înghesuite.

Urmele sacrificiilor mayașilor


Broen e din New York și a făcut fotografiile în timp ce a explorat mai multe peșteri subacvatice situate între Playa del Carmen și Tulum, relatează Daily Mail. El a găsit schelete umane și fosile de animale precum mamuți. Osemintele umane se aflau pe fundul unor puțuri săpate de mayași și aparțin victimelor sacrificiilor ritualice pe care le săvârșea această civilizație antică.

"Am încercat timp de mai mulți ani să surprind frumusețea acestor cenote (adâncituri de formă circulară sau ușor alungită, n.r.) și sisteme de grote subacvatice.

Ele le oferă scufundătorilor o experiență suprarealistă care este mai apropiată de călătoria în spațiu sau de cea înapoi în timp", a declarat Martin Broen.



Potrivit cercetătorilor, acest sistem complex de tuneluri naturale subacvatice s-a format prin surparea rocilor poroase din această zonă a litoralului mexican.

Într-una dintre imagini, o rază de soare pătrunde printr-o gaură creată în rocă, inundând în lumină peștera subacvatică și creând un efect extraordinar. Pe măsură ce Broen a coborât în adâncuri, el a trebuit să se bazeze pe lumina lanternei pentru a se putea orienta în galeriile întunecate.

Ce caută un designer din New York în peșterile subacvatice


În unele zone apa are o tentă verzuie, datorată vegetației de pe pereții grotelor.



"Grotele s-au format în milioane de ani, în timpul erei glaciare, când erau uscate. Au rămas așa până când nivelul mării a crescut și au fost inundate. S-au păstrat niște formațiuni incredibile, precum și fosilele și osemintele primilor oameni din regiune", a povestit scufundătorul american.

"Apa din tuneluri e filtrată de roci, de aceea este limpede precum cristalul, ceea ce îți dă senzația că zbori prin aceste spații ce par extraterestre, parcă ai explora o altă planetă", a mai spus el.

Citește și: Cele mai frumoase plaje ascunse din Spania. 33 de locuri ca în Paradis


De profesie designer de produs, Broen e un manager inovativ pasionat de scufundări.

Știința și istoria din spatele acestor grote nemaivăzute l-au fascinat.



"Lumina soarelui la intrare sau cea a lanternei în peșteri poate fi modificată de acidul tanic produs de ploi generează tonuri stranii de verde și roșu. Acestea sunt medii cu adevărat unice și magice care se află chiar sub picioarele noastre. Sunt puțin cunoscute și nu sunt apreciate", a spus temerarul.

Cum a fotografiat peșterile inundate


El a vorbit și despre provocările cu care s-a confruntat când a fotografiat universul spectaculos din adâncuri: "Nu ai lumină în jur în afară de cea pe care o aduci, așa că împingi limitele senzorului optic la fiecare apăsare de buton.

În plus fotografiezi la viteză redusă în timp ce îți ții respirația și îți menții flotabilitatea având grijă să nu distrugi vreo formațiune."

"Și faci toate astea în timp ce îți ții sub control echipamentul de scufundare, fiindcă poți să te afli la multe minute sau chiar ore distanță de cea mai apropiată ieșire spre suprafață", a adăugat el.


Foto: Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod