Idee de vacanţă: Insula Aegina, frumusețea pură a Greciei

Peisajul superb îţi rămâne în suflet şi te face să te întorci pe insulă


Pe insula unde a fost scrisă cartea “Zorba Grecul”

În confesiunea sa, fostul nostru coleg ne-a îndrumat, imaginar, pe Insula Aegina, spunându-ne că aici se află casa scriitorului Nikos Kazantzakis, autorul celebrei cărți “Zorba Grecul”, scrisă în 1940. Casa, amplasată pe malul mării, nu se poate vizita, deoarece moștenitorii nu au dorit acest lucru, dar oricine își poate face selfie-uri cu ea în fundal.
 
Principalul obiectiv turistic al Aeginei este situl arheologic de la Kolona, situat pe o colină de pe o peninsulă aflată la nord de port.

Numele provine de la singura coloană rămasă în poziție verticală dintr-un templu închinat lui Apollo. Până în anul 1802 mai rămăseseră pe poziție două coloane, dar, în urma unei furtuni puternice, doar una a scăpat.

Un alt obiectiv turistic foarte vizitat este Catedrala Sf. Nectarie, o mânăstire de maici care desfășoară o intensă activitate socială, căutată de credincioși pentru că aici este înmormîntat și și-a trăit ultimii ani Sfântul Nectarie, făcător de minuni și vindecător.

Turismul religios are aici și alte obiective renumite: Mânăstirea Sfânta Maria, lăcaș de cult construit de greci în secolul al XVI-lea, în căldarea dintr-un vârf de deal – un loc ferit de ochii invadatorilor – atrage zeci de mii de turiști anual.

La icoana făcătoare de minuni au venit, anul trecut, de Sfânta Maria, peste 80.000 de turiști. În ciuda afluxului impresionant de oameni, pe timpul unei procesiunii religioase care a durat 12 ore, totul a fost extrem de bine organizat. Lentoarea grecilor se referă doar la acele momente de relaxare și contemplare, în fața unei cafele sau a unui ouzo, nicidecum când este vorba de muncă!

Mănăstirea Sf. Mina, aflată în apropiere de Biserica Sf. Nectarie este, de asemenea, un lăcaș de cult vizitat de toți turiștii care vin pe insulă.

Nu ai cum să mergi pe insuă și să nu vizitezi Templul Zeiței Afaia (se citește Afea), acesta fiind singurul templu din Grecia închinat acestei zeițe locale. Ar fi o impietate să-l ocolești!

Templul a fost construit în jur de 495 î.Hr., în stil doric. Faimoasele sale sculpturi ce ilustrau scene din războaiele troiane avut o soartă asemănătoare cu ale Partenonului de pe Acropola Atenei: se află într-un muzeu din München, după ce au fost cumpărate de regele bavarez Ludwig I, la începutul secolului XIX.
La fața locului au rămas vestigii de coloane și ruinele altor construcții din jurul templului.

17 Aprilie 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod