Sănătate. Mit şi adevăr despre pâinea albă şi cea integrală

Care are mai multe calorii, ajută la digestie şi previne apariţia bolilor de inimă? Descoperă informaţiile corecte!

1. Pâinea albă are mai multe calorii decât pâinea neagră


Mit. Pâinea albă nu are mai multe calorii decât cea neagră

Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe sută de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră. Calitatea caloriilor este însă diferenţa. Pâinea albă are într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Adică îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele care se distrug prin procesarea cerealelor.
Pe lângă faptul că făină albă este extrem de săracă în nutrienţi, mai apare şi problema E-urilor.

Pentru afânare, pentru gust, pentru aspect, pentru încadrarea pâinii într-un preţ accesibil, se pare că E-urile sunt adăugate din belşug în procesul de fabricaţie.


Sfat: Alege întotdeauna sortimentele de pâine integrală pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele şi fibrele de calitate. Alege calitatea! Meriţi ce e mai bun!

2. Pâinea neagră previne bolile de inima


Adevăr. Pâinea neagră ajută în prevenirea bolilor de inima

Datorită conţinutului crescut de fibre, consumul de pâine neagră reduce absorbţia colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă. Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze, transmite Fox News.
Pe de altă parte, consumul de pâine integrală ajută la reducerea riscului de obezitate şi protejează împotriva mai multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cele de inima, cancerul şi accidentul vascular cerebral.

Sfat: Atunci când îţi faci un sandviş foloseşte pâine neagră, iar pentru a-i îmbunătăţi gustul adaugă peste ea diferite ingrediente naturale. Câteva exemple ar fi salată verde, castraveţi mărunţiţi amestecaţi cu o lingură de iaurt degresat şi mărar, bucăţi de roşii uscate la soare sau proaspăt tăiate condimentate cu busuioc, piper roşu copt sau guacamole. Sandvişul nu trebuie să includă neapărat două felii de pâine, poţi opta şi pentru varianta cu una singură.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nelu pe 19 Sep 2015, 14:31
    Incomplet

    De ce nu precizeaza nimeni faptul urmator : pentru a obtine o paine neagra sau/si integrala bine crescuta toti producatorii adauga gluten care e toxic daca e consumat in cantitate mare. La fel este valabil pentru lipii si tot felul de produse de panificatie cu faina integrala. Cu cat o paine are are mai multa faina integrala cu atat are mai mult gluten artificial ( adica obtinut prin procese specifice) , altfel painea nu creste. De aceea pe eticheta la ingrediente unii scriu la sfarsit " Contine gluten si soia sau alte produse care sunt potential toxic in cantitate mare". La faina alba nu trebuie sa mai adaugi gluten sau oricum foarte putin pentru el exista in faina si painea va creste bine. Dar cum azi toti cautam paine bine crescuta si frumoasa iata ca producatorii produc dar cu ce pret pentru sanatate. Deci in concluzie painea neagra nu e asa de laudat. Daca facem noi acasa paine cu faina neagra sau integrala si faina aceea e obtinuta la o moara < asa mai veche > care face numai faina curata fara alti componenti, da, putem spune ca articolul e valabil .

    0
    0

  • Eu pe 18 Sep 2015, 14:21
    Hotarati-va! Scrieti despre paine neagra sau paine integrala?

    Scrieti despre paine neagra sau paine integrala? Este gresit daca se crede ca e acelasi lucru. In caz ca nu stiti este o foarte mare diferenta.Studiati inainte sa induceti in eroare!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod