De ce îți curge nasul de la alimentele picante

În momentul în care mănânci ceva picant, observi că îți amorțește puțin gura, apoi simți o senzație de arsură. Dacă senzația de arsură este suficient de puternică, nasul tău va începe să genereze mucus. Însă de ce îți curge nasul de la alimentele picante?

Care este motivul pentru care îți curge nasul de la alimentele picante?


Este posibil să nu simți acest lucru, dar stomacul și părți ale intestinului vor începe de asemenea să secrete un exces de lichid. De ce se întâmplă toate aceste lururi? La fel cum ai pulveriza apă pe o mașină murdară, corpul uman crește producția de fluide pentru a spăla condimentele. Când gura sau gâtul întâlnește orice obiect străin care este nociv, organismul crede că lichidul ajută la eliminarea acelui obiect. Unii oameni chiar pot avea diaree sau probleme cu stomacul, ca rezultat al mucusului eliberat în mod suplimentar în tractul gastrointestinal în cazul alimentelor picante.

Un compus vegetal numit capsaicină merită să fie menționat pentru gustul picant al ardeilor iuți. Un studiu privind efectele fiziologice și terapeutice ale capsaicinei a constatat că acest compus creează propria sa excitare a simțurilor, prin activarea unui tip specific de receptor de durere. Această excitare duce la senzația de căldură sau durere arzătoare, dilatarea vaselor de sânge, înroșirea pielii și creșterea temperaturii corpului. Capsaicina poate declanșa aceste efecte indiferent dacă este aplicată pe piele sub forma unei creme topice sau dacă este consumată. Acesta este motivul pentru care anumite creme pentru artrită și durerile musculare conțin capsaicină. Odată ce această excitare inițială este diminuată, receptorii de durere afectați au tendința să fie desensibilizați, proces care poate reduce durerea la nivel local. 

Pe lângă abilitatea sa de a combate durerea, capsaicina are și alte beneficii pentru sănătate.
Cercetările din China au corelat consumul de alimente picante ce conțin capsaicină cu un nivel scăzut al ratelor de mortalitate. În timp ce explicațiile pentru această legătură sunt neclare, unii cercetători sunt de părere că capsaicina susține inima și funcția metabolică. Alți experți au găsit dovezi că poate declanșa o formă sănătoasă de moarte celulară care poate încetini sau preveni tipurile de mutații care provoacă apariția cancerului.

Există dovezi conform cărora capsaicina îți poate proteja inima și talia. Consumul de capsaicină are efecte anti-obezitate, potrivit unui studiu din 2017. Un studiu din 2015 a constatat că aportul de capsaicină poate contracara acumularea de grăsime viscerală, care se acumulează în intestine și în jurul organelor. Un alt studiu restrâns, de 36 de adulți, a constatat că includerea capsaicinei în regimul acestora, pentru 4 săptămâni, le-a îmbunătățit într-o anumită măsură funcția cardiacă și arterială, prin dilatarea sănătoasă a vaselor sanguine.

Nu este clar dacă suplimentele care conțin capsaicină pot oferi aceleași beneficii ca includerea ardeiului iute în dieta ta. Unii cercetători au descoperit că utilizarea cremelor care conțin capsaicină pe termen lung ar putea crește riscul unei persoane de a face cancer de piele, mai ales înainte de a sta la soare.

În afara acestor avertismente, cea mai mare parte a cercetărilor sugerează că alimentele picante sunt asociate cu o serie de avantaje.
Multor oameni pare să le placă durerea și arsura asociate cu mâncărurile picante. Atunci când vine vorba de ardeii iuți, oamenii de știință au descoperit că nivelul preferat este chiar sub nivelul pe care îl pot suporta oamenii. Cu alte cuvinte, le place să împingă limitele. Unii experți au emis ipoteza că acest tip de comportament ne poate ajuta să ne pregătim pentru provocările din lumea reală. 

Abilitatea de a tolera și chiar de a savura puțin durerea indusă de capsaicină le permite oamenilor să includă surse sănătoase de nutrienți în alimentația lor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată