Cele 6 alimente sănătoase care te balonează

Cei mai mulți dintre noi încearcă să includă în dieta zilnică cât mai multe fructe și legume. Dar unele alimente sănătoase pot să ne baloneze foarte tare. Vezi care sunt acestea!
Deși aportul pozitiv asupra organismului nu poate fi contestat, unele dintre aceste fructe și legume pot să producă probleme digestive, cum ar fi balonarea și nedoritele gaze, atunci când sunt consumate în exces. De obicei, atunci când operăm modificări importante în regimul alimentar, întâmpinăm și reacțiile adverse menționate mai sus, pentru că fructele și legumele au un număr important de nutrienți, fibre și zaharuri naturale, cum este fructoza, care prin descompunere produce gaze.

În procesul digestiei acestor alimente apar senzațiile de balonare, crampele stomacale, senzația de reflux gastro-esofagian. Soluția pentru evitarea acestor situații neplăcute este să consumăm fructele și legumele în mod echilibrat, fără să facem excese.

Iată mai jos cele 6 tipuri de fructe și legume al căror consum exagerat conduce la apariția balonării:


Anghinarea

Această legumă conține un tip de zahăr natural pe care corpul omenesc nu-l poate descompune în întregime. Moleculele acestui zahăr nu pot fi digerate pentru că organismul nu secretă o enzimă capabilă să facă acest lucru.
Astfel, aceste molecule ajung în tractul intestinal nedigerate și sunt descompuse de bacteriile prezente în intestinul subțire. În urma acestui proces rezultă gaze urât mirositoare.


Morcovul

Este unul dintre cele mai sănătoase alimente care ne asigură foarte multe vitamine și minerale. Totuși, dacă mâncăm prea mulți morcovi, putem întâmpina efecte secundare neplăcute, cum este balonarea. Un morcov mare conține până la 12 grame de carbohidrați, din care 4 grame sunt fibre. Legumele cu un conținut mare de fibre, așa cum este morcovul produc balonare din cauza bacteriilor prezente în colon care sunt responsabile cu descompunerea fibrelor.


Cruciferele

Legumele din familia cruciferelor, cum sunt varza, broccoli, conopida sau varza kale reprezintă o sursă importantă de vitamina C și de fibre, dar pot cauza și balonări. Plantele din familia cruciferelor conțin un zahăr complex care este foarte greu de digerat de către oamenii cu probleme stomacale, cauzând flatulență.


Mărul

Este printre cele mai populare fructe și este plin de antioxidanți, în special merele verzi. Însă merele conțin și o mare cantitate de fructoză care poate pune probleme unui stomac mai sensibil.
Fructoza nu trebuie digerată, fiind deja descompusă în cea mai simplă formă pe care corpul o poate înmagazina. Totuși, atunci când fructoza nu este absorbită prin intermediul peretului intestinal, este trimisă în intestinul gros și transformată de bacterii în gaz metan și hidrogen, cauzând balonare, crampe, gaze, diaree și respirație urât mirositoare.


Murele

Aceste fructe, foarte bogate în antioxidanți, conțin și o cantitate mare de zaharuri speciale care nu sunt absorbite decât parțial de către sistemul digestiv. Restul zaharurilor extrag apa prezentă în intestinul subțire și cel gros și fermentează, conducând la senzația de balonare puternică.


Mango

Acest fruct dulce conţine mai multă fructoză decât glucoză, ceea ce face mai dificilă absorbția fructozei în organism. Acest dezechilibru conduce la balonare și flatulență.
Mai mult, fructoza este mai dulce decât glucoza, fiind mai greu de digerat de către persoanele suferinde de gută.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod