Cele 15 alimente care-ţi dau energie

Dimineţile pot să fie foarte obositoare dacă nu ai dormit bine din cauza căldurii sau dacă nu mănânci alimente hrănitoare care să-ţi dea energie. Ţine cont de aceste 15 trucuri de alimentaţie!
Dacă ai probleme cu trezitul de dimineaţă şi mereu simţi că nu ai deloc energie, trebuie să ai mai multă grijă la ceea ce mănânci în timpul zilei şi, în special, la micul dejun. Iată cele 15 trucuri de alimentaţie care-ţi dau energie şi de care trebuie să ţii cont în timpul zilei.

Ce să mănânci dimineaţa


Terci de ovăz
Este foarte săţios şi s-a demonstrat că te protejează de diabetul zaharat de tip 2. În plus, terciul de ovăz are un conţinut ridicat de fibre care reglează digestia şi o mulţime de vitamine, fiind recunoscut şi pentru efectul protector pe care-l are asupra sistemului cardiovascular, scăzând colesterolul rău.

Ouă
Sunt considerate o sursă de proteine completă, iar consumate la micul dejun pot să te împiedice să faci excese alimentare în timpul zilei, deoarece conferă saţietate de lungă durată.

Pâine
Nu este bine să consumi multă pâine albă, însă o poţi înlocui cu cea de secară.
Acest sortiment de pâine este foarte hrănitor şi săţios, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din corp.

Cartofi
Este de preferat să-i consumi la micul dejun, deoarece au multe calorii. Însă, cartofii sunt hrănitori şi au un conţinut mare de vitamina C, B6, iar în coaja lor găsim mult potasiu care este esenţial pentru sănătatea inimii. Consumă-i copţi sau fierţi, evitând prăjirea lor.

Desert
Este de preferat să consumi desert la micul dejun, deoarece corpul tău va arde o bună parte din calorii şi vei avea mai multă energie. Evită să consumi dulciuri seara, deoarece favorizezi depunerea grăsimilor în zona abdominală.

Leguminoase
Năutul, mazărea, lintea şi fasolea boabe au un conţinut ridicat de acid folic, fier, potasiu şi magneziu. Acestea pot să fie consumate la micul dejun, deoarece ajută corpul să controleze absorbţia grăsimilor şi a zaharurilor.



Ce să mănânci la prânz


Măr
Nu uita să mănânci un măr la o gustare, deoarece pectina din conţinutul său reglează tranzitul intestinal şi ajută la creşterea nivelului de energie. Strugurii sunt bogaţi în glucoză, fiind potriviţi pentru o gustare după-amiaza, deoarece ajută la o bună concentrare. De asemenea, carbohidraţii uşor digerabili din banană furnizează energia după ce ai făcut sport.

Orez
Orezul integral este o opţiune excelentă pentru masa de prânz. El furnizează fosfor, magneziu, seleniu şi vitamina B6. Datorită conţinutului său bogat în mangan, orezul integral protejează organismul de cancer şi diabet zaharat de tip 2.

Carne
Este de preferat să o consumi la masa de prânz în loc de cină, deoarece carnea necesită peste 5 ore pentru a fi digerată. Limitează-te la o porţie normală şi consum-o împreună cu legume la abur sau salate de crudităţi/verdeţuri pentru a facilita digestia.

Paste
Trebuie să le alegi pe cele integrale şi să le consumi de preferat la masa de prânz, nicidecum la cină.
Ca să le faci mai uşor de digerat, asociază întotdeauna pastele cu legume şi verdeţuri, în loc de carne.


Ce să mănânci la cină


Lactate

Este mai bine să le consumi la cină decât la micul dejun. În special lactatele fermentate sunt de consumat seara, deoarece ajută la digestie şi vei avea un somn odihnitor. În plus, la cină trebuie să mănânci puţin şi înainte cu 3 ore de culcare pentru a avea un somn liniştit.

Peşte
Dacă eşti atentă la ceea ce mănânci şi nu vrei să te îngraşi, peştele asociat cu o salată cu ulei de măsline extravirgin constituie o cină excelentă.

Pui

Carnea de pui nu conţine mult colesterol, se digeră mai uşor decât carnea roşie şi este bogată în fosfor, potasiu, fier şi triptofan. Această substanţă numită triptofan ajută la eliberarea tensiunii şi a stresului, favorizând un somn odihnitor.


Fructe de mare

Sunt delicioase şi constituie o sursă excelentă de proteine, vitamina C, B12, iod şi acizi graşi omega-3.

Legume
Pot să constituie o garnitură pentru peşte, dar şi consumate ca fel principal. Este de preferat să le găteşti la cuptor sau la abur pentru a păstra cât mai mulţi nutrienţi esenţiali. Broccoli, dovleceii, morcovii, ţelina, salata, usturoiul şi păstârnacul sunt alegeri excelente pentru cină.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod