Ce să comanzi la restaurant dacă suferi de sindromul ovarului polichistic

Un meniu sănătos și echilibrat are un rol esențial dacă ai sindromul ovarului polichistic, dar nu înseamnă că nu mai poți ieși în oraș.
Realitatea este că numărul de mese care sunt luate la restaurant este în creștere continuă, așa că este cazul să înveți cum să comanzi fără a-ți pune în pericol sănătatea. Potrivit specialiștilor, un adult consumă în medie 5 mese pe săptămână la restaurant, principalul motiv fiind programul aglomerat de la serviciu, economia de timp și plăcerea de a lua o masă gustoasă fără să fie nevoie de timp suplimentar petrecut în bucătărie. Cu toate aceastea, dacă ai sindromul ovarului polichistic trebuie să ai multă grijă la ce comanzi pentru a nu crește riscurile pentru sănătate sau a exacerba simptomele problematice.
Deși este foarte simplu să-ți sabotezi dieta când mănânci la restaurant, există câteva metode utile pentru a ține sub control caloriile și efectul asupra organismului în ansamblu. Nu contează numai gustul unui preparat, ci și cantitatea consumată și nutrienții pe care îi obții.

 
Iată cum trebuie să procedezi dacă ai fost diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic și vrei să ieși în oraș pentru a lua masa:

 
1. Controlul cantităților 

Este o soluție clasică recomandată de mulți nutriționiști pentru a obține o masă echilibrată și multe vitamine. Poți exersa și acasă pentru a te asigura că masa ta conține combinația de nutrienți utilă pentru un organism puternic.
Astfel, jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume cu un conținut redus de amidon. Acest lucru înseamnă că vor avea foarte puțini carbohidrați. Poți alege broccoli, spanac, fasole verde, ardei gras sau varză de Bruxelles. Contează să ai mereu aceste ingrediente în farfurie pentru că vor ține apetitul sub control datorită conținutului ridicat de fibre.
Un sfert din farfurie trebuie să conțină surse de proteine. Aici vei pune friptura, peștele, fructele de mare sau produsele din soia. Mărimea porției nu trebuie să o depășească pe cea a palmei fără degete sau a unui pachet de cărți. 
În celălalt sfert al farfuriei poți pune carbohidrați complecși proveniți din cereale integrale. Acest tip de alimente conține mai mulți carbohidrați, iar în cazul în care suferi de sindromul ovarului polichistic va trebui să fii atentă cât de mult ai consumat pentru a menține glicemia la un nivel stabil. Poți alege orezul brun, quinoa sau pastele din făină integrală. Dacă preferi legumele bogate în amidon poți consuma cartofi, porumb, mazăre, linte sau fasole uscată.
Un exemplu de prânz folosind această metodă este somonul la grătar cu orez brun și fasole verde.

 
2. Coșul de pâine

Este un element extrem de problematic la masă. Nu ceda tentației de a mânca pâine înainte ca preparatul comandat să fie gata pentru că sănătatea și silueta ar putea avea de suferit.
O variantă este să renunți complet la el, mai ales dacă vrei să comanzi o rețetă cu un conținut mai ridicat de carbohidrați sau ai putea să te limitezi la 1-2 felii de pâine. O salată sau o supă de legume pot fi o soluție alternativă pentru a uita de pâine și ar fi bine să nu ajungi la restaurant când deja îți este foarte foame.

 
3. Fii pregătită

Dacă știi din timp la ce restaurant vei merge este bine să-ți planifici ce vei alege. Multe restaurante au meniul online, așa că te vei putea gândi ce să comanzi fără să pierzi mult timp când intri în local. Dacă observi că legumele nu sunt inlcuse lângă friptură le poți comanda ca garnitură separată sau poți înlocui cartofii prăjiți cu ele. Majoritatea restaurantelor vor înlocui fără probleme cartofii prăjiți cu o salată dacă soliciți acest lucru.

 
4. Citește printre rânduri

Restaurantele au descrieri diferite pentru aperitive, dar cele care sunt numite crocante, în crustă, cremoase sau cu sos conțin mai multe grăsimi și calorii. Alege preparatele fierte la aburi sau rumenite la grătar.
Vei face o economie considerabilă la capitolul calorii.

 
5. Pune întrebări

Dacă ai nelămuriri cu privire la un ingredient sau vrei să înlocuiești ceva, întreabă chelnerul fără să te jenezi. Spune-i dacă nu vrei unt sau sare adăugate la legume ori dacă preferi peștele la grătar, în loc de prăjit. În cazul în care vrei să dublezi cantitatea de legume poți cere și acest lucru fără nicio problemă.

 
6. Evită cocteilurile

Femeile care au sindromul ovarului polichistic pot bea vin roșu, care este util pentru ameliorarea stării generale a organismului, dar cocteilurile cu mult zahăr și suc de fructe nu sunt deloc alegerea potrivită. Acest tip de băuturi crește nivelul glicemiei și favorizează rezistența la insulină. Limitează-te la vin sau, dacă nu vrei să bei alcool, poți alege ceaiul, cafeaua sau apa plată.

 
7. Dilema desertului

Ai vrea o prăjitură la finalul mesei? Sigur că da! Cui nu-i plac dulciurile? Deserturile nu sunt interzise dacă suferi de această afecțiune, dar contează cantitatea. Savurează desertul ales, dar împarte-l cu ceilalți sau consumă-l cu o ceașcă de ceai pentru a preveni efectul negativ asupra glicemiei.
De multe ori o cafea simplă la finalul mesei poate elimina complet pofta de dulciuri.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod