Beneficiile pe care le aduce sfecla sănătății

Cunoscută drept leguma cu cel mai mare conținut de zahăr, sfecla reprezintă o sursă de substanțe nutritive valoroase, iar consumul său regulat te poate ajuta să lupți împotriva anumitor boli și afecțiuni.
Mai exact, sfecla poate stimula fluxul de sânge, ajuta la tratarea anemiei, regla nivelul de colesterol, menține starea de sănătate a ficatului, încetini îmbătrânirea, îmbunătăți digestia și reduce riscul apariției cancerului și bolilor de inimă. În plus, sfecla poate stimula performanțele atletice prin creșterea rezistenței. Mai jos, poți găsi beneficiile pe care le aduce sfecla sănătății explicate mai bine.

Ce beneficii aduce sfecla sănătății?


1. Luptă împotriva inflamațiilor


Cei mai mulți fitonutrienți prezenți în sfeclă funcționează și ca niște compuși antiinflamatori, în mare parte datorită capacității lor de a inhiba activitatea enzimelor ciclooxigenazei. Betaina regăsită în sfeclă este, de asemenea, un compus care protejează celulele, proteinele și enzimele din corpul uman de stres și ajută la prevenirea bolilor cronice asociate cu inflamația, cum ar fi anumite tipuri de boli de inimă și diabetul de tip 2. 

2. Detoxifică organismul


Anumiți compuși regăsiți în sfeclă ajută la detoxificarea ficatului, în faza în care toxinele sunt descompuse, legate de alte molecule și eliminate din corp. Fără acest proces, toxinele nu ar putea fi neutralizate și excretate prin urină.
Atunci când ficatul este capabil să se curețe mai rapid și eficient de substanțele chimice și toxine, corpul tău poate reechilibra nivelul de hormoni, colesterol și energie.

3. Previne cancerul


Sfecla are beneficii importante anti-cancer, potrivit cercetărilor realizate până în prezent. Studiile au dezvăluit că sfecla conține o combinație puternică de molecule antioxidante și antiinflamatorii, care reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer, în special pancreatic, de sân și de prostată. Cele mai valoroase vitamine și minerale oferite de sfeclă joacă un rol important în combatarea radicalilor liberi, care pot deteriora membranele celulare și ADN-ul.
În cele din urmă, tipurile speciale de fibre prezente în sfeclă au fost corelate cu un risc scăzut de cancer de colon, în timp ce fitonutrienții care oferă culoarea purpurie a sfeclei au un efect de reducere a apariției cancerului de plămâni, testicular și nervilor.

4. Controlează tensiunea arterială


Sfecla reprezintă un remediu natural perfect pentru scăderea tensiunii arteriale. De fapt, sucul de sfeclă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în doar câteva ore. Imaginează-ți cât de folositor ți-ar fi sucul de sfeclă dacă l-ai bea în fiecare zi.
Substanțele nutritive responsabile pentru acest beneficiu sunt nitrații din sfeclă, care se transformă în oxid nitric, un vasodilatator cunoscut.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod