7 alimente pe care le ocolesc gastroenterologii

Dacă ai probleme cu arsurile la stomac sau te simți balonat tot timpul este cazul să eviți și tu principalele alimente care îngreunează digestia și provoacă disconfort.
Precis nu îți face deloc plăcere să nu poți încheia fermoarul de la jeanși din cauza balonării sau chiar să fii nevoit să cumperi haine de o mărime mai mare pentru că nu reușești să-ți aplatizezi stomacul. Există și alimente care agravează refluxul gastroesofagian, favorizând insomnia și starea de oboseală. Contează foarte mult cum îți constitui meniul zilnic, iar specialiștii gastroenterologi au identificate preparatele care îngreunează procesul digestiv.

 
Iată ce alimente trebuie să eviți dacă vrei să uiți de orice disconfort abdominal:

 
1. Sorbitolul și îndulcitorii artificiali

Când vezi că un anumit produs nu conține zahăr probabil îți închipui că este sănătos sau oricum mai util decât variantele dulci, dar nu este neapărat așa. Bomboanele și guma fără zahăr conțin sorbitol, care este digerat și metabolizat extrem de lent.
Din acest motiv vor apărea balonarea, gazele, diareea sau crampele abdominale. „Decât să consum sorbitol sau îndulcitori artificiali mai bine iau o linguriță de zahăr”, spune dr. Donald Tsynman, gastroenterolog.

 
2. Sucurile carbogazoase

Probabil nu vei fi surprins de faptul că sucurile carbogazoase nu îți fac bine. Potrivit specialiștilor, dacă ai probleme cu kilogramele acumulate prima măsură pe care trebuie să o iei este eliminarea sucurilor acidulate din meniul tău în favoarea apei plate. Conțin foarte mult zahăr și pe măsură ce continui să le bei îți vei crește riscul de diabet, obezitate, rezistență la insulină și afecțiuni cardiovasculare. Acidul din aceste sucuri favorizează acumularea gazelor și balonarea, agravând refluxul gastroesofagian.

 
3. Alimentele procesate

„Este indicat să eviți tot ce se află într-o cutie, conservă sau pungă”, spune dr. Tsynman.
Evident nu este vorba despre morcovii sau merele puse în pungi de plastic pentru a fi mai ușor de transportat. Supele la conservă, chips-urile, fursecurile sau orice variante similare ar trebui să dispară din meniul tău pentru a favoriza digestia optimă. Și mesele congelate sunt la fel de periculoase, iar alimentele procesate în ansamblul lor conțin mult sodiu și zahăr, fiind periculoase pentru persoanele care suferă de boli cardiace sau de afecțiuni renale. Nu te lăsa păcălit nici de cerealele rafinate sau de batoanele proteice care conțin cicoare sau inulină pentru că sunt foarte greu de digerat și vor agrava acumularea gazelor.

 
4. Sucurile de fructe

„Dacă ți-e poftă de un măr mănâncă de fiecare dată fructul și nu te apropia de sucul concentrat pentru că nu vei obține fibrele de care are nevoie stomacul tău. Sucurile de fructe nu sunt o opțiune mai bună decât cele acidulate pentru că reprezintă de fapt zahăr concentrat, fără fibre care să echilibreze glicemia.
Dacă au trecut inclusiv prin procesul de pasteurizare, aceste sucuri au un conținut foarte redus de nutrienți și vor favoriza diareea și starea de oboseală. Nu merită să le consumi”
, spune dr. Tsynman.

 
5. Carnea roșie

Poate îți place să mănânci un cotlet de porc la grătar sau o friptură suculentă de vită, dar să știi că un consum frecvent de carne roșie crește riscul de cancer de colon. De asemenea, poate favoriza creșterea nivelului de colesterol.

 
6. Prăjelile

Cartofii prăjiți sau aripioarele crocante de pui poate au un gust senzațional, dar nu-ți vei face deloc o favoare dacă le alegi foarte des când mănânci în oraș sau în momentele în care comanzi mâncare pentru acasă. Prăjelile agravează disconfortul gastrointestinal și exacerbează simptomele refluxului gastroesofagian.

 
7. Cafeaua cu multe ingrediente suplimentare

O ceașcă de cafea simplă este acceptabilă, dar dacă începi să adaugi foarte multe ingrediente pentru a-i modifica gustul specialiștii consideră că devine un pericol pentru digestie. Zahărul, frișca, laptele sau orice alt ingredient nu numai că vor crește totalul de calorii, dar îți vor afecta negativ digestia și capacitatea de concentrare.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod