13 substanțe periculoase care se găsesc în alimente. Cum să le eviți

Aproape orice produs alimentar pe care îl iei la întâmplare de pe raftul unui magazin conține în lista de ingrediente cel puțin o substanță sintetică sau un aditiv.
Unele astfel de substanțe sunt inofensive, în timp ce altele sunt extrem de periculoase, iar efectul lor pe termen lung poate fi deosebit de nociv pentru sănătate. Cu cât consumi mai multe alimente procesate sau din surse nesigure, cu atât mai mult crește riscul de a introduce în organism substanțe toxice, iar copiii sunt cel mai vulnerabili în fața acestor pericole ascunse în alimente. Iată câteva dintre cele mai periculoase substanțe care se găsesc în alimente și cum să le eviți:

Substanțe periculoase care se găsesc în alimente: Pesticidele

Sunt folosite în agricultură pentru a combate dăunătorii care atacă plantele. Aceste substanțe pătrund în fructe, frunze, rădăcini, iar urmele reziduale se păstrează și în alimentele preparate. Au fost asociate cu numeroase afecțiuni și probleme de sănătate, de la cancer și până la malformații fetale. Soluția este alegerea alimentelor organice sau procurarea alimentelor din surse sigure, verificate.

BHA (Butilhidroxianisol) și BHT (Butilhidroxitoluen)

Aceste două substanțe sunt folosite frecvent pe post de conservanți în alimentele procesate. Agenția Internațional pentru Cercetări asupra Cancerului a declarat aceste două substanțe ca fiind cancerigene.
De asemenea, sunt considerate factori declanșatori în tulburările hormonale și probleme de fertilitate masculină. Verifică întotdeauna lista ingredientelor și evită produsele care conțin BHA și BHT.

Hormonul de creștere bovin (Hormonul somatotrop bovin recombinat - rBGH/rBST)

Administrat vacilor și oilor pentru a crește producția de lapte, acest hormon provoacă apariția în produsele lactate a unui nivel ridicat de IGF-1, cunoscut ca factor de creștere insuline-like. Este un compus care crește riscul apariției cancerului de sân, de prostată și de colon. Alege produse lactate organice sau de la producători locali, care nu folosesc hormoni. 

Sulfat de sodiu (E514)

Este folosit în lactate procesate precum brânză și produse de panificație. Această substanță este asociată cu probleme de fertilitate, neurologice și tulburări de dezvoltare fetală. Citește lista ingredientelor și evită produsele care conțin această substanță.

Bisfenol-A (BPA)

Această substanță intră în componența unor materiale plastice și se găsește în alimentele ambalate în conserve sau în sucurile la doză. BPA este considerată o substanță de risc, care imită acțiunea unor hormoni, fiind suspectată de creșterea riscului de a dezvolta cancer de sân, de prostată, obezitate sau infertilitate.
Evită alimentele în conservă. Alege variantele proaspete, uscate sau congelate.

Nitriți și nitrați de sodiu

Folosiți în mezeluri și produse din carne, acești conservanți au fost asociați cu numeroase tipuri de cancer. Produc în organism substanțe cancerigene numite nitrozamine. Evită consumul de mezeluri din comerț sau alege-le pe cele care sunt conservate prin metode naturale precum uscarea.

Hidrocarburi aromatice policiclice

Aceste substanțe cancerigene sunt deosebit de periculoase și sunt produse atunci când grăsimea este arsă la temperaturi foarte înalte, dar și de cărbunii arși. Carnea preparată la grătar devine astfel periculoasă pentru sănătate și ar trebui consumată cât mai rar.

Substanțe periculoase care se găsesc în alimente: Amine heterociclice

Aminele heterociclice sunt substanțe cu puternic efect cancerigen care se dezvoltă în carnea preparată la temperaturi înalte, în special la grătar. Potrivit unui studiu publicat în anul 2008, cantitatea de amine poate fi redusă cu până la 80% dacă bucățile de carne sunt lăsate la marinat aproximativ o oră.

Acrilamide

Acestea se formează atunci când alimentele bogate în amidon, precum cartofii sau făinoasele, sunt prăjite la temperaturi ridicate. Acrilamidele sunt substanțe cu efect cancerigen.
Evită alimentele prăjite precum cartofii prăjiți, chipsurile, gogoșile, pâinea prăjită etc.

Ulei vegetal bromat (BVO)

Folosită în sucurile cu aromă de fructe, această substanță poate provoca probleme comportamentale și de fertilitate. Unele companii producătoare de băuturi răcoritoare au eliminat această substanță din produsele lor, dar altele încă mai folosesc BVO, care are rolul de a omogeniza băuturile carbogazoase. În Uniunea Europeană BVO este interzisă. 

Coloranți artificiali

Acești aditivi au fost asociați de-a lungul timpului cu apariția tulburărilor neurologice și ADHD. Copiii sunt deosebit de sensibili la efectele acestor substanțe. Citește întotdeauna lista de ingrediente și nu oferi copiilor produse care conțin coloranți sintetici.

Substanțe periculoase care se găsesc în alimente: Dioxine

Dioxinele sunt substanțe extrem de toxice, care se găsesc în mediu și pot fi introduse în organism prin consumul alimentelor grase. Au fost asociate cu numeroase tipuri de cancer, probleme ale sistemului imunitar și dereglări hormonale.
Evită consumul alimentelor grase de origine animală.

Organisme modificate genetic (GMO)

Organismele modificate genetic se găsesc în compoziția a aproximativ 70% dintre produsele procesate care conțin porumb, soia sau zahăr din sfeclă. Nu sunt cunoscute cu exactitate efectele lor asupra organismului, dar sunt suspectate de apariția tulburărilor gastrointestinale sau a problemelor de imunitate.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod