Cum să te echipezi ca să nu răcești dacă faci sport iarna

Ținuta perfectă pentru mişcarea în aer liber trebuie să fie o combinație de mai multe straturi care să te ajute să reglezi cât mai ușor temperatura corpului.

Ești pasionată de sporturile de iarnă, insă vrei să fii șic chiar şi pârtie, dar, în același timp, să ai grijă și de sănătatea ta? Cu puțină imaginație îți poți crea niște ținute de iarnă călduroase, perfecte pentru sporturile de iarnă.

 

Iată câteva sfaturi și ponturi care te pot ajuta să profiți din plin de sporturile de iarnă simțindu-te confortabil și să te ferești totodată de frigul năprasnic:

1. Îmbracă-te în straturi

Ținuta de iarnă perfectă pentru sporturile de iarnă trebuie să fie o combinație de mai multe straturi care să te ajute să reglezi cât mai ușor temperatura corpului și să ții umezeala departe de pielea ta, astfel încât ea să rămână uscată și cât mai caldă.

Straturile de haine pe care le alegi trebuie să fie în concordanță cu activitățile pe care le prestezi, dar și cu preferințele personale. Așadar, ca regulă generală, există trei tipuri de straturi pe care trebui să le iei în considerare, fiecare având o funcție specifică. Iată care sunt acestea:

2. Stratul de bază

Stratul de bază vine direct in contact cu pielea, așadar acesta trebuie să fie un material cât mai fin, care să îți mențină însă pielea uscată. Printre cele recomandate se numără polipropilena, mătasea, poliesterul sau lâna.
Evită hainele de bumbac pentru primul strat de haine, deoarece acesta menține umiditatea.
Ai grijă, de asemenea, și la greutatea materialului pe care îl alegi, deoarece peste acesta se vor mai suprapune încă două straturi, iar ținuta ta ar putea deveni prea greoaie.

3. Stratul de mijloc

Stratul de mijloc asigură izolarea. Acesta ar trebui să fie mai subțire decât cel de bază, însă să fuzioneze cu acesta pentru a crea o etanșare cât mai bună. Stratul de mijlocul are, de asemenea, rolul de a menține umezeala departe de stratul de bază. Cele mai comune materiale din care trebuie să fie confecționate hainele stratului de mijloc sunt poliesterul, lâna sau lâna cu amestecurile de sintetice și materiale naturale. Acestea trebuie să fie, totodată, prevăzute, cu fermoare frontale lungi și manșete reglabile și gulere.

4.
Stratul exterior


Stratul de haine exterior pentru ținuta de iarnă trebuie să te apere de vânt și de umezeală. Straturile exterioare tipice includ țesături din Gore-Tex, adică impermeabile, sau un material similar.

Hainele din straturile exterioare trebuie să fie, de asemenea, prevăzute cu fermoare și să aibă și opțiuni de ventilație. Straturile de haine exterioare trebuie să fie totodată suficient de dure încât să reziste impactului cu suprafețe mai dure.

Odată ce ai pus la punct straturile, trebuie să ai și un control al temperaturii corpului, pe care o poți menține prin eliminarea sau adăugarea de straturi.

5.
Ai grijă și la extremități


După ce ai terminat cu straturile de bază, trebuie să te îmbraci corespunzător și la extremitățile corpului, precum cap, mâini și picioare. Poartă căciuli, mănuși cu un deget, șosete și cizme care să se potrivească activităților sportive pe care le prestezi. Cel mai bun material pentru aceste accesorii este lâna, deoarece aceasta oferă protecție maximă împotriva vântului

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod