Micul dejun este esential in mentinerea greutatii corporale

Rezultatele unui studiu recent care au fost prezentate in cadrul Conferintei despre Biologia Experimentala din SUA indica faptul ca micul dejun luat in fiecare dimineata este cel mai important lucru in cazul in care iti doresti sa slabesti. De asemenea, aceasta idee se aplica tuturor celor care doresc sa aiba o dieta echilibrata si un mod de viata sanatos.
Avantajul de a nu sari peste micul dejun

Studiul in cauza s-a axat pe analiza obiceiurilor alimentare de dimineata a peste 19 000 de americani, cu varsta peste 12 ani. Investigatia face parte dintr-un mega-studiu denumit NHANES III, care a fost unul dintre cele mai importante studii in materie de dieta realizat in SUA. Rezultatele au scos in evidenta cateva avantaje de care s-au bucurat persoanele care si-au luat cu strictete micul dejun in fiecare dimineata, in comparatie cu acelea care au sarit peste acest moment al diminetii.
  • expertii au notat faptul ca micul dejun joaca un rol esential in mentinerea greutatii corporale normale;
  • persoanele care "sar" peste micul dejun au tendinta de a se ingrasa, mai degraba decat a scapa de kilogramele nedorite deoarece vor fi mai tentate de a consuma alimente bogate in grasimi pe parcursul unei zile, in special la cina;
  • micul dejun nu ajuta numai la cresterea aportului zilnic de fibre dietetice (in general, alimentele bogate in fibre sunt sarace in grasimi, iar introducerea fibrelor dietetice determina o scadere a energiei), ci asigura nutrienti protectori, precum vitaminele si mineralele;
  • consumul de cereale bogate in fibre dietetice in fiecare dimineata la micul dejun are un efect pozitiv asupra mentinerii indicelui de masa corporala (IMC) scazut.
    Persoanele care consuma cereale la micul dejun au un IMC de 25,5 iar cele care prefera ouale si sunca au un IMC de 26,7 (un IMC mai mare de 25 este un indicator pentru supraponderalitate si obezitate).


Copiii si adolescentii

Un alt studiu prezentat tot in cadrul aceleasi conferinte a aratat beneficiile pe care le aduce obiceiul de a lua micul dejun asupra copiilor si adolescentilor. Inca o data, rezultatele au evidentiat efectele pozitive de a lua micul dejun (copiii care au luat micul dejun isi mentin mai usor greutatea corporala in comparatie cu ceilalti).


De ce "sar" unele persoane peste micul dejun?

Se pare ca exista diverse motive pentru care unele persoane prefera "sa sara" peste micul dejun. Rezultatele studiului de fata au aratat ca peste 25% dintre americani "sar" peste micul dejun, ca regula de baza.
Printre motivele descoperite se numara: lipsa de timp, o organizare proasta a planului de dieta si, bineinteles, parerea gresita ca a elimina micul dejun te ajuta sa slabesti.


Efortul merita...

S-ar putea sa iti ia ceva timp sa te poti organiza si mobiliza pentru ca in fiecare dimineata sa iei micul dejun, insa merita tot efortul pentru sanatatea ta. Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa te transformi intr-un "consumator de mic dejun regulat":
  • planifica ceea ce vei consuma la micul dejun si fa-ti o lista pentru cumparaturi cu aceste alimente;
  • seteaza alarma ceasului sa sune cu 15 minute mai devreme pentru a avea timp sa mananci;
  • daca ti se pare imposibil sa mananci imediat dupa trezire, fa-ti un pachet pentru serviciu sau scoala pe care sa-l consumi imediat dupa ce ajungi acolo;


Sfaturi pentru un mic dejun sanatos

Un mic dejun echilibrat, sarac in grasimi si cu un continut ridicat de fibre trebuie sa contina urmatoarele alimente:
  • un fruct proaspat sau un pahar cu suc natural (sfat: cumpara un fruct care nu trebuie preparat si care sa fie usor de transportat cu tine la serviciu/scoala - banana, portocala, mar, etc);
  • cereale cu un continut ridicat de fibre (sfat: fulgii de ovaz instant sunt usor de transportat si preparat, daca ai putina apa calda la dispozitie);
  • lapte degresat sau iaurt cu un continut ridicat de proteine si calciu, insa sarac in grasimi (sfat: cumpara lapte degresat si depoziteaza-l in frigiderul de la serviciu);
  • paine integrala prajita si unsa cu margarina sau gem;
  • ou fiert - are un continut ridicat de proteine si fier (ouale tari, fierte mai multe minute, sunt usor de transportat la munca sau scoala).
    SA Heart Foundation le recomanda si persoanelor cu colesterol mare cate 3-4 oua pe saptamana.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Irimia Caramen pe 7 Dec 2006, 21:37
    mancati orice dimineata

    Mananc dimineata si cate o farfurie de ciorba sau tocanita, cel mai des mancare gatita si apoi beau un paharut de suc de catina pentru acest sezon, ma simt in forma, foarte energica si foarte activa la serviciu.Mai mananc seara la ora 5 tot mancare gatita.Imi place sa mananc gustari de tot felul dar simt ca nu imi tin de foame la fel ca o mancare gatita pana la ora 17.

    0
    0

  • lascu camelia pe 29 Aug 2006, 11:50
    nu pot manca dimineata

    nu pot manca dimineata sub nici o forma pt ca imi da senzatie de voma,abia reusesc sa ma spal pe dinti pt k si pasta de dinti imi provoaca aceeasi stare!ce pot sa fac??

    1
    0

  • denise pe 8 Iul 2006, 09:28
    eu mananc mereu dimineata

    mama m-a obisnuit de mica sa mananc dimineata, si acum a devenit un obicei.. pur si simplu ma simt fara vlaga daca nu am mancat in dimineata respectiva. e un obicei :)

    0
    0

  • alexandra pe 10 Iun 2006, 19:43
    o sa incerc

    nu pot sa mananc dimineata. dar imi doresc sa mai dau jos cateva kg asa ca o sa incerc sa-mi shimb modul in care mananc

    0
    0

  • ania pe 9 Iun 2006, 15:43
    mic dejun

    nu cred ca este o regula; eu, de exemplu, daca mananc inainte de ora 10:00, mi se face foame mult mai repede; in schimb daca nu mananc nimic pana la ora 13:00 - 14:00 nu am nici o problema, nu imi este nici foame si nici nu mananc deja de doua trei oi pana la ora asta

    0
    0

  • lyzgom pe 8 Iun 2006, 19:11
    e adevarat

    de 2ani mananc in jurul orei sapte dimineata si ma simnt exceptional,se poate obisnui cu aceest program de a manca dimineata.

    0
    0

  • Misici Aurelia pe 8 Iun 2006, 10:37
    micul dejun

    sunt de acord deoarece eu servesc micul dejun si greutatea mea este de 30 ani constanta pot spune ideala,iar sanatatea este de fier.

    0
    0

  • mariana pe 7 Iun 2006, 11:15
    sunt de acord

    am constatat pe propriul meu corp ,ca este imperios necesar luarea micului dejun,la ore fixe chiar,am slabit 15 kg treptat,in timp

    0
    0

  • veronica voichescu pe 6 Iun 2006, 17:19

    sunt de acord cu cele scrise mai sus.

    0
    0

  • mahogny pe 6 Iun 2006, 13:03
    mic dejun

    micul dejun urmat de un dejun sanatos, luate la ore regulate, iti limiteaza pofta de mancare seara cand ajungi acasa cand poti manca doar ceva f usor. parerea mea este ca in timpul zilei ai mai multa nevoie de hrana decat seara deoarece majoritatea dintre noi muncim.iar daca nu mananci nu poti da randamentul de rigoare...

    0
    0

  • trabad pe 6 Iun 2006, 12:40
    E bine , ebine , e foarte bine !!!!

    Dar de unde le cumparam ? ca alergi dupa ele pana ti se face foame si treci la cele pe care le gasesti .

    0
    0

  • Mihaela Nedelcu pe 6 Iun 2006, 10:43
    adevarat

    Tot ceea ce scrie mai sus este foarte adevarat,in plus,daca respecti micul dejun pe fiecare dimineata,nu-ti va mai fi asa foame in apropierea prinzului,deci,poti reduce alimentele neindicate intr-o cura de slabire.

    0
    0

  • mioaraman pe 6 Iun 2006, 10:37
    micul dejun

    da cred ca aveti dreptate,de cate ori am sarit peste micul dejun,am mancat mult mai mult in restul zilei.

    0
    0

  • MOAGHER LAURA pe 6 Iun 2006, 09:11
    MICUL DEJUN

    IN TOATE DIETELE LA MICUL DEJUN NU ESTE DECAT O CAFEA SI CEL MULT O FELOE DE PAINE.

    0
    0

  • victoria pe 5 Iun 2006, 13:43
    sanatatea pielii.doresc sfaturi de la un medic dermatolog urgente

    sunt femeie, am 28 ani si ma confrunt cu o problema de multa vreme: acneea vulgara. Am fost la dermatologie, am schimbat de cateva ori cremele facute de doctorul dermatolog, am facut injectii speciale + antibiotice, am luat anticonceptionale diane 35 timp de 3 ani de zile(toate in timp bineinteles nu deodata). singurul efect a fost ca s-a mai diminuat acneea dar nu a disparut niciodata.Tenul meu s-a sensibilizat foarte tare, a devenit alergic la creme (singura care are efect si o folosesc de 2 ani de zile este spirulin de la hofigal dar si aceasta nu vindeca acneea in intregime). Am fost la dermatolog din nou de 3 saptamani si mi-a dat o reteta pe baza de hidrocortizon+ solutie preparata din farmacie+doxiciclina. Pur si simplu mi-e frica sa mai incerc ceva nou.Am citit ca locoidul crema 0.1% nu este recomandat in cazul acneei vulgare.Nici in cosmeticiana nu am incredere deoarece de la un cabinet de cosmetica m-am infectat initial de am ajuns la dermatologie. m-am gandit sa incerc un tratament homeopat. Ce ma sfatuiti?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod