Hartia buna e hartie reciclata

In plus, poti incepe un program organizat de reciclare, in cadrul firmei in care lucrezi. Ce trebuie sa faci:

  • Sa strangi hartiile inutile in cutii
  • Cand se strange suficienta hartie, o pui in saci si o transporti la cel mai apropiat centru de colectare
  • Poti apela la organizatii cum este Copacul de Hartie, desi, daca ai o masina si un sofer liber, ai putea sa faci singur treaba
  • Centrele de reciclare platesc pentru hartia adusa, iar din banii obtinuti ai putea organiza o mica petrecere in birou!
 

Productia hartiei are efecte multiple

 
Padurile – Peste 40% din defrisarea industriala la nivel global este destinata hartiei.
Cresterea populatiei si a economiei - De exemplu, cetatenii americani consuma in medie, 300 kg de hartie anual de persoana.
 
Efectele invizibile - Exista tipuri de impact pe care nu le putem percepe, care se manifesta pe termen lung sau in combinatie cu alti factori.
Spre exemplu, industria de prelucrare a hartiei consuma mai multa apa pe tona de produs decat orice alta industrie. De asemenea, productia de hartie concureaza cu cea de otel sau fier la consumul de energie. La nivel mondial, este cel de-al cincelea mare consumator de energie, din care rezulta un volum impresionant de gaze de sera.
 
Lipsa de eficienta – Producerea unei tone de hartie din fibra de lemn necesita 2 pana la 3,5 tone de copaci. Tot procesul de fabricatie foloseste apa, energie si chimicale si genereaza poluare a aerului, a apei si deseuri solide.
 
Reciclarea reduce gradul de impact - Aproape o tona de hartie recuperata poate fi folosita la producerea unei tone de hartie reciclata.
Pentru ca fibrele reciclate au fost deja procesate, reprocesarea lor necesita cu 10-40% mai putina energie decat procesarea initiala.

Padurile urbane - Conform oamenilor de stiinta, orasul New York contine mai multa celuloza pe metrul patrat decat padurea amazoniana! Cu putin efort in optimizarea reciclarii hartiei, am putea lua o mare greutate de pe umerii padurilor care sunt defrisate astazi in acest scop.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • d3lya pe 15 Sep 2009, 16:24
    reciclarea hartiei

    se incurajeaza reciclarea hartiei dar degeaba!!! nu exista centre de reciclare a hartiei! am si eu un teanc de reviste si nu vreau sa le arunc ci sa le reciclez! sunt din pitesti. daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns astept un mesaj pe id de mess delia_st_04

    0
    0

  • Carmen pe 4 Sep 2009, 10:45
    Centre de recoltare

    Buna ziua! Vreau sa va spun ca am strans foarte multa hartie la birou si am avut surpiza sa nu gasesc nici un centru de reciclare in orasul meu. Locuiesc in Tulcea. Daca stie cineva un centru va rog sa ma contacteze pe zumbilicaeci@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod