5 lucruri pe care să nu i le spui copilului la cină

Ce le spui copiilor la cină contează la fel de mult ca și ce găsesc pe masă. Mesajele pe care le transmiți celor mici legate de alimentație pot avea un impact pe termen lung, așa că asigură-te că folosești cuvintele potrivite.
Nu contează numai să oferi variante cu multe vitamine și minerale pentru o cină gustoasă, ci și felul în care vorbești cu cei mici. Atracția spre anumite feluri de mâncare sau respingerea anumitor ingrediente pot fi strâns legate de atitudinea ta și frazele pe care le utilizezi cât timp luați masa. 

 
Iată ce nu ar trebuie să-i spui copilului la cină:

 
1. „Poți să mănânci desert dacă termini tot sparanghelul”

Niciun aliment, mai ales dulciurile, nu trebuie prezentat ca o recompensă sau eliminat ca pedeapsă. Nu numai că vei transforma desertul în cel mai dorit lucru, dar vei transmite și mesajul că trebuie să mănânci lucruri deloc apetisante pentru a ajunge în sfârșit la ceva bun.
Dacă ai pregătit un desert toți membrii familiei trebuie să aibă șansa de a gusta, indiferent cât de mult au consumat din alte feluri de mâncare.
În cazul în care copilul nu vrea decât desertul fără să mănânce nimic altceva de la masă încearcă să prepari mai rar dulciuri pentru a-i schimba acest obicei nesănătos. Poți servi și desertul împreună cu un preparat de la cină. Poate sună ciudat, dar mulți părinți au văzut că funcționează.

 
2. „Ești atât de mofturos”

În sursele de informare, precum și în discuțiile cu medicul pediatru se folosește termenul de „copil mofturos” pentru a te face înțeles mai repede, dar nu este cazul să îi spui copilului direct că este mofturos, chiar dacă felul în care mănâncă justifică o asemenea afirmație. Nu te va ajuta deloc să îl etichetezi în acest mod.
Dacă îi spui că este mofturos copilul va internaliza faptul că este foarte pretențios și îi va fi și mai teamă să încerce diferite feluri noi de mâncare.

 
3. „Mai ia 5 înghițituri de pui și 3 de mazăre”

Se știe că ai intenții bune când faci acest lucru și anume să te asiguri că cel mic a consumat suficient din alimentele utile pentru sănătate. Poate că ai observat că a mâncat mai ales cartofi și pâine și ți se pare că masa pe care a luat-o nu este echilibrată din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea, nu este deloc util să-i spui copilului exact cât trebuie să mănânce din diferite ingrediente (ție ți-ar plăcea să-ți numere cineva înghițiturile?). 
Este complet contraproductiv și nu vei face decât să intensifici reacția de respingere pentru alimentele pe care le indici.
Lasă copilul să mănânce pentru că îi este foame și să se oprească atunci când se simte sătul fără să-i impui exact câte înghițituri mai trebuie să ia sau nu.

 
4. „Nu o să-ți placă”

Chiar dacă ești sigur în proporție de 99% că respectivul aliment nu îi va plăcea copilului tău, nu îl descuraja niciodată și lasă-l să încerce. Este în regulă să-l avertizezi că o anumită rețetă este foarte picantă, dar în rest fii deschis și lasă-l să vadă singur cum i se pare ceea ce gustă.

 
5. „Trebuie neapărat să guști”

Pentru anumiți copii funcționează foarte bine să le spui că nu trebuie să ia decât o înghițitură dintr-un anumit preparat și îi poate încuraja să experimenteze cu feluri de mâncare de care nu s-ar fi apropiat în alt mod. La polul opus sunt copiii care știu sigur când nu vor să guste ceva, iar dacă insiști că trebuie oricum să încerce vei declanșa o adevărată confruntare în timpul cinei.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod