Animalul tau de companie are pasaport?

Cainii si pisicile care au mai mult de 3 luni trebuie vaccinate impotriva turbarii cu cel putin 30 de zile, dar nu mai mult de 12 luni inaintea plecarii. Un certificat de vaccinare international impreuna cu carnetul de sanatate trebuie prezentate Controlului Vamal Veterinar. Pentru alte animale este necesar un certificat de sanatate pentru fiecare caz in parte.

De exemplu, transportul in Cehia poate fi refuzat daca starea de sanatate a animalului nu este acceptabila sau in cazul unei epidemii sau situatii speciale in tara de origine.

Certificatul de transport international

Se obtine gratuit, pe baza carnetului de sanatate si a pasaportului de la Autoritatea Sanitar Veterinara de care apartine proprietarul (acceseaza ansv.ro pentru a afla mai multe detalii). Nu uita ca acest certificat de transport international este valabil doar 24 de ore.


Pasaportul european

Este un act pe care il poti procura de la medicul veterinar, iar certificarea/legalizarea acestuia se face la DSV (Directia Sanitara Veterinara). In pasaportul european sunt mentionate vaccinarile obligatorii, precum si datele din carnetul de sanatate.

Microcipul

Conform Petid.ro, microcipul, care se mai numeste si transporter, este un dispozitiv electronic, minuscul (aproximativ cat un bob de orez), care contine un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner special.

Microcipul este incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri. Acesta este livrat impreuna cu o seringa de unica folosinta, impachetata intr-un mediu steril, gata pentru a fi utilizata.
Contine, de asemenea, si numar de 5-6 etichete autoadezive, care au inscrise pe ele codul unic al microcipului.

Aceste etichete se lipesc pe pasaportul animalului, carnetul de sanatate etc. Ele au menirea de a se face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat. Microcipurile sunt prevazute cu un cod de tara, al Romaniei fiind 642.

Pana in iulie 2011 se accepta si un tatuaj lizibil, dar daca te hotarasti sa iei animalul de companie in vacanta in Irlanda saau Malta, trebuie sa stii in aceste tari se cere identificarea prin microcip.


Acest dispozitiv, care se implanteaza sub pielea animalului, poate fi procurat de la un cabinet veterinar.

Asigurare medicala

Este facultativa, dar utila. Majoritatea companiilor de asigurari din Romania incheie polite pentru animalele de companie. Acestea acopera riscuri precum otravirea subita (intoxicatia) cu substante toxice, asfixierea, inecul, lovirea, caderea etc. Pretul unei polite de asigurare poate porni de la 10 euro/luna, iar valoarea ei se stabileste dupa aceleasi criterii ca si pentru stapani: varsta si starea sanatatii.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 10 Nov 2012, 19:06
    Calatorie

    Buna , sunt in Spania si as vrea sa plec in Romania cu pisica mea si am la ea un carnet de sanatate european din Romania as putea trece granita cu ea , avand in vedere ca nu are mcirocip? Multumesc

    1
    3

  • Daniela Popescu pe 5 Apr 2012, 22:51
    Pentru calatoria in Turcia

    Buna, Pentru a calatori in Turcia insotita de animalul de companie ce documente sunt necesare? Va multumesc!

    1
    7

  • mada pe 19 Iun 2009, 14:21
    rabia

    atat in anglia cat si in australia, daca vrei sa pleci cu un mamifer trebuie sa i se faca tirul de anticorpi pt virusul rabiei. nu uitati sa luati in calcul timpul necesar efectuarii analizei.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod