30 de reguli de etichetă pe care să le respecți la masă

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Ți se întâmplă să te simți stânjenită la mesele festive pentru că nu știi exact cum să procedezi în anumite situații?
Descoperă câteva reguli esențiale de etichetă pe care ar trebui să le respecți la masă:

Ce să faci


Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te așezi la masă este să-ți așezi șervetul în poală.
Așteaptă până când toată lumea s-a așezat și a fost servită înainte de a începe să mănânci, sau până când gazda te invită să servești.
Ia porții mici atunci când te servești singură. Mai poți lua apoi dacă dorești.
Lasă-ți șervetul pe scaun când te ridici de la masă, în intervalul dintre două feluri de mâncare. 
Șervetul se așază în stânga farfuriei după ce ai terminat de mâncat.
Bărbații ar trebui să-și bage cravata între nasturii doi și trei ai cămășii, pentru a evita murdărirea acesteia cu mâncare.
Sarea și piperul rămân întotdeauna împreună, prin urmare ar trebui să dai mai departe oliviera cu totul chiar dacă cineva ți-a cerut numai sarea.
Este politicos să guști câte puțin din fiecare preparat, dar nu ar trebui să te forțezi sau să mănânci alimente la care știi că ești alergic.
Dă mai departe mâncărurile, oliviera, pâinea etc.
prin partea dreaptă.
Mâncarea se servește prin dreapta, iar masa se eliberează prin stânga.

Ce să nu faci


Nu așeza pe masă lucruri care nu fac parte din cină, precum chei, telefoane, poșetă etc.
Nu gesticula cu tacâmurile în mâini pentru că îi poți accidenta sau stropi cu mâncare pe cei din jur.
Nu sta cu coatele pe masă, cu excepția cazului în care nu este mâncare în fața ta sau în pauza dintre două feluri de mâncare.
Nu vorbi cu gura plină și nu mesteca cu gura deschisă.
Nu amesteca mâncărurile în farfurie, cu excepția celor care sunt menite să fie împreună, așa cum sunt ingredientele unei salate.
Nu te apleca peste masă pentru a lua ceva. În schimb, roagă-i pe ceilalți meseni să îți paseze.
Nu te scobi în dinți la masă, nici măcar cu scobitoarea.
Nu presăra sare sau piper pe mâncare înainte de a gusta.
Nu te apleca cu scaunul pe spate și nu te întinde la masă.
Nu împinge farfuria după ce ai mâncat.
Așteaptă până când va fi luată de ospătar sau gazdă.

Ce faci dacă...


Dacă ai scăpat un tacâm pe jos, nu te apleca să-l iei și să-l folosești. Cere altul
Dacă ai vărsat ceva pe cineva, cere ajutorul ospătarului pentru a curăța.
Dacă îți vine să strănuți, întoarce-ți capul, dar fără a folosi șervetul.
Dacă strănutul persistă, scuză-te și mergi la toaletă.
Dacă mai vrei o porție. Nu cere niciodată încă o porție, dar acceptă dacă ți se oferă.
Dacă trebuie să mergi la toaletă, scuză-te și ridică-te de la masă, fără a spune unde mergi.
Dacă vrei cartofi prăjiți. Nu cere niciodată mâncăruri care nu sunt oferite de gazdă.
Dacă ai de scos oase sau sâmburi de măsline din gură, scoate-le cu degetele.
Dacă ai terminat de mâncat mai repede decât ceilalți, așteată ca toată lumea să termine înainte de a te ridica de la masă.
Dacă îți cade o insectă în mâncare, cere o altă porție, fără să faci o scenă.
Dacă un invitat nu a ajuns la restaurant după 20 de minute, este în regulă să mănânci sau să pleci fără el.
Dacă trebuie să vorbești la telefon, nu pleca niciodată de la masă pentru mai mult de cinci minute.
Dacă o persoană cunoscută se apropie de masa ta, ridică-te și salut-o.
Nu este necesar să o prezinți celorlalți meseni.
Dacă ești la masă și îți este prezentată o persoană, trebuie neapărat să te ridici, indiferent dacă ești femeie sau bărbat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod