Ghidul fructelor de toamna

Toamna iti ofera o diversitate de fructe din care poti sa alegi pentru o gustare delicioasa. Sa nu mai pomenim de tartele cu fructe sau combinatiile de salate care iti pot face o dupa-masa mult mai "delicioasa".
Merele

Informatii nutritionale: fibre si vitamina C

Cum le alegi: tari, fara lovituri

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei aproximativ o saptamana si la frigider 6 saptamani. Pentru a servi feliile de mere, decojeste-le si pune zeama de lamaie la suprafata pentru a impiedica decolorarea lor.

Sfaturi utile: ideale pentru salate; adauga-le in mancarurile de orez; gatite sunt delicioase in prajituri, tarte sau in sosuri pentru carnea de pui si porc.


Bananele

Informatii nutritionale: vitamina B6, C, fibre, potasiu

Cum le alegi: coaja trebuie sa fie galbena, cu foarte putine pete maronii.

Pastrare si preparare: se pastreaza la temeratura camerei pentru a continua procesul de coacere, insa nu mai mult de o saptamana. Poti sa congelezi bananele foarte coapte pentru a le folosi la tarte.

Sfaturi utile: stropeste bananele cu zeama de lamaie pentru a impiedica decolorarea. Pentru un desert delicios: stropeste banana cu zeama de portocala si pune-o pe gratar.


Clementinele

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: alege-le pe cele mai grele, in ciuda dimensiunii

Pastrare si preparare: rezista aproximativ o luna in frigider

Sfaturi utile: excelente in salate, precum si in combinatie cu carnea de pasare


Macesele

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: culoarea rosu-inchis, sa fie tari si proaspete

Pastrare si preparare: rezista 2 saptamani la pastrare in frigider.


Sfaturi utile: excelente pentru asortarea unui sos, folosite ca si umplutura sau in prajituri.


Strugurii

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: boabe tari si bombate

Pastrare si preparare: nu-i pastra mai mult de o saptamana in frigider

Sfaturi utile: adauga-i la salate sau serveste-i impreuna cu branza sau alune


Grepfrutul

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: sa fie greu, tare si cu coaja subtire

Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista pana la 10 zile, iar in frigider aproximativ 2-3 saptamani

Sfaturi utile: adauga la salata de legume sau fructe; este delicios impreuna cu carnea de peste


Kiwi

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: trebuie sa fie tare

Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista 3-5 zile; congeleaza fructele de kiwi in pungi de plastic, timp de 2-3 saptamani.

Sfaturi utile: stropeste carnea cu kiwi inainte de a o gati pentru mai multa savoare; in salate si tarte.
Este delicios in combinatie cu sunca.


Portocalele

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: tari, cu coaja subtire pentru a le stoarce si cu coaja mai groasa pentru a le consuma in stare naturala

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei o saptamana, iar la frigider mai mult

Sfaturi utile: potrivita pentru salate; este o combinatie buna impreuna cu ceapa, maslinele si castravetii


Perele

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: trebuie sa fie putin moi

Pastrare si preparare: la temperatura camerei pentru cateva zile, apoi in frigider inca 1-2 zile

Sfaturi utile: dupa ce le cureti, stropeste-le cu zeaza de lamaie ca sa nu se decoloreze; sunt perfecte pentru salate, prajituri, tarte. De asemenea, le poti servi impreuna cu branza.


Curmale

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: culoarea cojii trebuie sa fie rosu spre portocaliu, fara pete galbene; lasa-le sa se coaca intr-o punga de hartie impreuna cu un mar si o banana

Pastrare si preparare: se pasteaza in frigider si e indicat sa se consume in maxim 2 zile

Sfaturi utile: decojeste-le pentru a le consuma in stare cruda; le poti adauga in salate de fructe sau legume


Rodiile

Informatii nutritionale: vitamina C si fier

Cum le alegi: sa fie grele, coaja trebuie sa straluceasca

Pastrare si preparare: in frigider rezista 2 saptamani

Sfaturi utile: foloseste-le zeama pentru a da gust bauturilor si cremelor; poti face si un gem de portocale


Gutuile

Informatii nutritionale: vitamina C, B2 si fibre

Cum le alegi: cele galbene sunt coapte; evita-le pe cele cu pete maronii

Pastrare si preparare: apar foarte repede pete maronii pe coaja, insa nu afecteaza calitatea fructului; pastreaza-le in pungi de plastic in frigider timp de cateva saptamani

Sfaturi utile: gutuile sunt mai bune in gem


Mandarinele
    
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider

Sfaturi utile: sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare


Castanele

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: coaja trebuie sa fie maronie, lucioasa

Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider in pungi de plastic

Sfaturi utile: le poti praji, fierbe sau sa le adaugi la supe.

Citeste si "Ghidul legumelor de toamna"
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mari pe 16 Sep 2009, 18:07
    fructe de toamna

    super tare,bravo:D:D:D

    0
    0

  • andreescu miruna pe 2 Apr 2009, 16:48
    fructe de toamna

    as dori sa stiu foarte multe despre fructe si legume care contin vitamina C si D ca sunt foare bune la organism.

    0
    0

  • andreescu miruna pe 2 Apr 2009, 16:45
    fructe de vara

    parerea mea este ca fructele sunt cele mai bune fructe

    0
    0

  • Alecu Liliana pe 31 Oct 2006, 13:42
    vitamine

    As dori sa stiu mai multe deaspre fructele si legumele care contin si vitamina D,aceasta vitamina fiind foarte necesara in combaterea cancerului la sin, la femei.Consider ca este important acest subiect.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod