Nu te mai gandi, actioneaza!

Vrei sa-ti gasesti o cariera de care sa fii multumit(a) si ai incercat toate variantele posibile pentru a afla care este aceasta: teste de cariera, introspectie...
Vrei sa-ti gasesti o cariera de care sa fii multumit(a) si ai incercattoate variantele posibile pentru a afla care este aceasta: teste decariera, introspectie, analiza, interviuri si multe altele. Dar toateaceste grele eforturi nu au dus la nici un rezultat. Esti prins(a)in acelasi cerc vicios.

De ce?

Exista o explicatie destul de sensibila: majoritatea oamenilor care nustiu ce meserie sa urmeze nu pot descifra acest mister doar cu ajutorulmintii lor, al cartilor de specialitate, sau prin simpla introspectiea locurilor de munca avute pana atunci.

Mai multi experti in dezvoltare profesionala spun ca apropierea obisnuitain alegerea unei meserii - invatand lucruri despre tine insuti, vazandce oportunitati de cariera exista pe piata muncii si apoi sa incerci safaci alegerea corecta - are un defect major: pentru cei mai multi dintrenoi, aceasta cale nu functioneaza.

Nu te mai gandi atat de mult

Presiunea de a te hotara ce sa faci cu viata ta poate fi paralizanta.
Estedestul de greu sa te gandesti ce vei face in dupa amiaza asta, dar dacava trebui sa hotarasti repede ce vei face tot restul vietii - aceasta estecu adevarat o presiune. Si asta ii face pe multi sa se simta doborati.

Ce trebuie sa faci in incercarea de a-ti alege un anumit drum? Tepoti folosi de ceea ce specialistii numesc: strategia "incidentelorplanificate". Aceasta necesita asumarea micilor actiuni care conducla intelegerea aprofundata a carierei si a oportunitatilor (parteaplanificata) si apoi trebuie sa vezi unde te vor duce aceste aprofundarisi oportunitati (partea intamplatoare). Gandeste si planifica mai putin,dar actioneaza mai mult. Incearca sa urmezi cate putin strategii degenul acesta:

Incearca tipuri diferite de meserii

Accepta sa fii voluntar intr-o organizatie non-profit a carui cauza esteimportanta pentru tine.
Incearca sa accepti cateva job-uri provizoriisau unele proiecte pe cont propriu care te vor putea reprezenta in fatapersoanelor necunoscute si iti da posibilitatea unor noi activitati. Potichiar sa-ti iei un serviciu part-time intr-o companie cu un profil noupentru tine, pentru a vedea cum te descurci.

Cu cat vei testa mai multe optiuni de cariera pe perioade scurte de timp,cu un risc scazut, cu atat vei invata mai mult despre sansele existentede a-ti construi o cariera. Iti vei creste sansele de a descoperi caredintre ele ti se potriveste cel mai mult.

Stai de vorba cu oameni din afara cercului tau de cunoscuti


Persoanele cele mai apropiate te pot limita inconstient atunci cand veiincerca sa-ti alegi drumul catre o cariera noua. Daca esti contabil(a),de exemplu, oamenii din jurul tau ar trebui sa-ti spuna sa-ti cauti,pur si simplu, un serviciu de contabil(a).
Cel mai bine, ei ar trebuisa te sfatuiasca sa-ti cauti si altfel de job-uri legate de cifre.

Trebuie sa stai de vorba cu oameni diferiti. Gaseste persoanele care savrea sa te asculte si care sa te sustina in ceea ce iti doresti fara,insa, sa ajungeti la concluzii pripite.

Concentreaza-te asupra activitatii unei meserii si nu doar asupra titluluipe care il poarta aceasta


De exemplu, daca iti doresti sa fii director artistic intr-o agentiede publicitate, vei fi tentat(a) sa refuzi multe alte oferte, intentiata fiind sa gasesti exact ceea ce ti-ai propus. Rezultatul, de cele maimulte ori, va fi ca vei ramane in acelasi cerc inchis.

Notiunea de declarare a unui scop profesional iti poate da un traseuimaginar si te poate impiedica sa accepti diferitele alternative carepot aparea pe parcurs. Nu te mai gandi la nume, la titlul cu care veifi investit(a) atunci cand vei ocupa o anumita functie si incearca sate concentrezi mai mult asupra activitatii si conditiilor pe care lepresupune munca respectiva.
Bineinteles, atat gandirea cat si planificareaisi au rolul lor in tot acest proces.

Nu te lasa prins(a) de planificare. Nu te gandi la fiecare pas in partepe care trebuie sa-l faci. Incepe de la orice idee si nu astepta ideeaperfecta.

Facand toate aceste lucruri, iti vei crea cariera de-a lungul intreguluiproces - fara sa fie nevoie sa stii cu exactitate spre ce anume teindrepti odata cu trecerea timpului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod