Doctoritele turismului romanesc

Claudia Badiu si Ioana Utiu sunt surori, sunt doctorite si detin impreuna agentia de turism "Paloma Tours" din Cluj Napoca...
Claudia Badiu si Ioana Utiu sunt surori, sunt doctorite si detin impreunaagentia de turism "Paloma Tours" din Cluj Napoca. Viata lor e dedicataacestor doua profesii, atat de diferite dar atat de apropiate de sufletullor. Secretul reusitei este familia, care le-a fost un bun exemplu darsi un bun sfatuitor. Timpul le este impartit intre cabinetul medical siagentie, conducandu-le pe amandoua cu succes.

Claudia este casatorita, are un baietel de cateva luni si este generalmanagerul agentiei. In medicina, urmeaza sa isi finalizeze specializareain balneofizioterapie. Sora mai mica, Ioana, este asistant manager la"Paloma Tours" si doctor stomatolog la propriul cabinet, aflat in ClujNapoca. Sunt tinere si nu uita niciodata ca sunt femei, fiind tot timpulingrijite si cochete.

R: Cat de mult v-au influentat parintii cariera?
Ioana, Claudia: Prin educatia pe care am primit-o, am fost stimulate savrem tot mai mult si sa luptam pentru a obtine ceea ce ne dorim. Parintiine-au dat o orientare in plan profesional, pentru ca am ales o profesiegrea.

Cum v-a venit ideea sa dati la medicina?
Claudia: In familie avem o oarecare traditie, mama fiind si ea medicstomatolog. Alegerea profesiei s-a impus de la sine ca fiind optiuneacea mai buna.
Ioana: In momentul in care am ales ce voi face in viata, medicina erasingura optiune posibila pentru o pozitie de top in viata sociala, sicum invatam foarte bine, medicina a venit ca o alegere de la sine.
Nupot spune ca in acel moment stiam ca acest domeniu mi se potriveste. Afost o alegere de circumstanta, care s-a dovedit una fericita.

Cum impacati medicina cu turismul?
Claudia: Greu, eu sunt in momentul in care trebuie sa aleg.
Ioana: Doresc sa fac si stomatologie si turism cu placere si foartemult timp de-acum inainte. As putea sa fac stomatologie de dimineatapana seara, dar facand asta zi de zi, fara a putea evada spre altcevanu as putea sa mai simt placerea, pasiunea si energia pe care le am defiecare data cand sunt la cabinet sau la agentie.

Cum si de ce ati infiintat o agentie de turism?
Claudia: Iubim calatoriile. Si eu si sora mea am avut sansa sa calatorimfoarte mult. Ideea infiintarii unei agentii a fost influentata de oexcursie in Tunisia, de acum patru ani.
Ioana: Cred in final ca turismul ne-a ales pe noi. Doream sa facemceva in plus fata de medicina si alegerea a fost influentata de oexcursie... Atunci am simtit ca asta ni se potriveste. Turismul are cevadin sfera "vis care devine realitate" si eu sunt una dintre persoanelecare cred ca daca doresti ceva in viata poti obtine, iar visul poatedeveni realitate.

Cum iti merge cabinetul si cum te poti dedica unor activitati atat dediverse?

Ioana: Cabinetul merge foarte bine.
Am propriul meu cabinet din1998. Inceputul a fost foarte greu (primii 2-3 ani) si cred ca daca nuas fi avut o alta activitate care sa-mi dea puterea sa merg mai departesi sa lupt pentru ceva in care credeam nu as putea sa mai afirm astazica avem nevoie cu totii de "o gradina interioara".

Care este cheia succesului pentru voi?
Claudia: Munca, foarte multa munca si pasiune in tot ceea ce facem.
Ioana: Cheia succesului pentru mine este perseverenta. Am tins intotdeaunaspre mai mult si cred si acum, cu toate ca nu am avut numai succese,ca trebuie sa ai dorinta de a obtine cat mai mult de la viata. Dar simulta munca, de dimineata pana seara. Eu am grija sa-mi creez insa simomente de evadare, cum ar fi cumpararea unei bijuterii, a unui parfumsau plecarea intr-un week-end, odata la multe saptamani.

Care este noutatea afacerii voastre?

Claudia, Ioana: In fiecare an avem alt obiectiv. Anul acesta am dori sa"exportam" Agentia Paloma Tours. Primul pas este participarea noastrala Targul International de Turism de la Berlin (din luna martie).

Familia si sanatatea, lucruri esentiale

Cat de importanta este familia?
Claudia: Familia este cea mai importanta. Ea imi asigura suportulin momentele dificile si tot alaturi de cei dragi imi impart sibucuriile.
Theo (sotul meu) este alaturi de mine in tot ceea ce fac. Nucred ca a spus vreodata "nu" la nici un proiect sau idee pe care amavut-o.
Ioana: Cea mai importanta. Momentele de triumf sau cele de infrangere,clipele de bucurie, incertitudinile le-am trait alaturi de cei dragisi cred in oaza aceasta de liniste si pace la care ma intorc pentru aputea merge mai departe.

Cum ti-a influentat viata copilul?

Claudia: Sergiu este cea mai importanta realizare a mea. Mi-a influentatfoarte mult viata, mi-a schimbat ierarhiile, am devenit mai responsabila,mai ambitioasa.

Ce credeti ca conteaza cel mai mult in viata?

Claudia: Sanatatea.
Ioana: Sanatea este importanta pentru ca iti da un optimism si o starede bine care te ajuta sa te bucuri practic de viata. Dar cel mai multsi mai mult conteaza pentru mine fericirea atat de greu de definit siimpalpabila practic, dar care se compune din particule mici de bucurii.

O femeie poate reusi singura in afaceri?
Claudia: Da, dar este foarte greu. In momentele dificile trebuie sastrangi din dinti si sa mergi inainte, oricat de greu ar fi.
Ioana: Da. Si este un "da" hotarat. Asta inseamna intuitie, consecventasi ceea ce face lupta si mai palpitanta este insusi apelativul "femeiede afaceri".
Atunci simti ca ai ceva de afirmat, de demonstrat si atuncise declanseaza practic multe resurse "interioare".

Ce intentii de viitor aveti?
Caludia: Dorim sa realizam o adevarata afacere numita "Paloma Tours",recunoscuta atat pe plan national cat si international, plecand de lapremisa cu care am pornit, ca "visele devin realitate".
Ioana: Vrem sa reusim sa obtinem o recunoastere a efortului depus panaacum, sa realizam o "afacere" in sensul deplin al cuvantului. Pe planpersonal vreau sa am parte de foarte multe bucurii. Eu sunt un om alsatisfactiilor si in afara de faptul ca munca mi le ofera, bucuriile vinsi din lucruri marunte - vreau sa am timp si pentru astfel de bucurii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • podisor pe 10 Oct 2008, 07:51
    turism stomatologic

    sant medic stomatolog in Sibiu.Cum pot intra in circuitul turismului stomatologic?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod